Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Miniatura

El Pla de Consum de Fruita i Llet a les escoles porta als centres d'arreu de Catalunya tallers i visites a explotacions agrícoles i ramaderes

query_builder   13 desembre 2018 13:06

event_note Nota de premsa

El Pla de Consum de Fruita i Llet a les escoles porta als centres d'arreu de Catalunya tallers i visites a explotacions agrícoles i ramaderes

FOTO WEB 1
Un moment de la presentació d'avui.
En aquest primer trimestre de curs, uns 1.350 escolars de 32 centres educatius de tot el territori català han participat en aquestes visites, i uns 4.000 escolars de 71 centres ho han fet en els tallers
 
El director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya, Carmel Mòdol, juntament amb el director general de l’Associació Empresarial de Fruita de Catalunya - Afrucat, Manel Simon, han present aquest matí, a l’escola Camps Elisis de Lleida, les dades i la valoració de les mesures d’acompanyament executades aquest primer trimestre de curs dins del Pla de Consum de Fruita i Llet a les escoles, que se centren en tallers als centres escolars i visites a explotacions.
 
En el decurs de l’acte, que també ha comptat amb el president d’Afrucat, Francesc Forres, i amb el director de l’escola, Jordi Porta, Carmel Mòdol i Manel Simon han coincidit a posar en relleu que “Catalunya és qui més fons destina a aquest pla a l’Estat”.
 
I com ha remarcat Carmel Mòdol, el Programa de consum de fruita i hortalisses als centres educatius de Catalunya compta aquest curs 2018-2019 amb la participació de 262.175 escolars de 3 a 12 anys, corresponents a 1.103 centres, i es preveu la distribució de 1.005 tones de producte, i un import total previst, incloses les mesures d’acompanyament, de més de 3 milions d’euros. D’altra banda, paral·lelament, també existeix un Programa de consum de llet als centres educatius, en el qual aquest curs participen 61.520 escolars entre 1 i 12 anys de 402 d’arreu de Catalunya, es preveu distribuir-hi 839,74 tones de producte, i l’import previst supera 1,5 milions d’euros. Mòdol també ha anunciat que la setmana vinent es publicarà la convocatòria de les mesures d’acompanyament del Pla per a la resta del curs escolar.
 
I és que per a donar efectivitat a la distribució de fruites i de llet als centres educatius dins dels Programes Escolars, la Unió Europea considera que la distribució ha d’anar acompanyada de mesures educatives dirigides principalment a l’alumnat de Primària. Així, aquest curs escolar s’ha previst fer 3 actuacions, dos de les quals s’han dirigit als nens, i han anat a càrrec d’AFRUCAT, i una tercera va dirigida a pares i professors.
 
Així, s’ha realitzar visites a explotacions agràries i ramaderes amb l’objectiu principal de reconnectar els nens amb el sector productiu i sensibilitzar de la importància d’una alimentació saludable. En aquest primer trimestre, han participat en aquestes visites uns 1.350 nens de 32 centres educatius de tot el territori. També es vol contribuir a educar els nens en temes com hàbits alimentaris saludables, cadenes alimentàries, producció sostenible o la lluita contra el malbaratament d’aliments, a través dels esmentats tallers realitzats en centres educatius, una actuació que en aquest trimestre s’ha realitzat en 71 centres educatius i hi han participat uns 4.000 nens d’arreu de Catalunya.
FOTO WEB 2
Imatge del taller desenvolupat avui, a l'escola Camps Elisis de Lleida, mitjançant el joc 'L'efecte poma'.
En els cas dels tallers a l'escola, els nens han jugat a ‘L‘Efecte Poma’, un joc en equip inventat per Afrucat, a l’estil d’un trivial, on s’has de respondre unes preguntes sobre salut, producció, història, i tradicions relacionades amb la fruita i la llet. La peculiaritat d'aquest joc és que per a sumar punts cal que tot l’equip mengi la fruita que triï, i si els grups rivals també se la mengen, també sumen punts. L'objectiu del joc és "madurar", deixar d'afrontar els reptes sol, treballar en equip, etcètera, com l'efecte que té l'etilè que desprèn la poma i que ajuda a la resta de fruites a madurar, d’aquí el nom ‘Efecte poma’. Els escolars proven i s’acaben fins a 10 productes diferents (poma, pera, mandarina, raïm, panses, fruits secs, codonyat, caqui, tomata xerri, formatge, llet, ...).
 
Quant a les visites a explotacions, els nens i les nenes han visitat granges lleteres a Figueres, Mataró i Vallfogona de Balaguer, així com explotacions fruiteres a Corbins, Benifallet/Benissanet, i Torroella de Montgrí, en les quals han vist poma pink Lady als arbres i mandarines. La mecànica de la visita és la següent: la pròpia visita guiada per part del pagès propietari o d’un monitor qualificat, en què se'ls ensenya a collir, la confusió sexual, l'estacionalitat, visiten la central o veuen el cicle de vida de les vaques, la munyida, donen el biberó als vedells... Desprès veuen un audiovisual de la fruita o de la producció de llet i finalment fan el taller de tast, on proven fins a 10 espècies diferents. En aquest cas es divideixen en grups i fan petites receptes per a tota la classe, i després tots ho proven tot, fan broquetes de tomàquet del cirerol amb formatge, barregen suc natural de fruita amb iogurt natural, mengen plàtan amb panses, fan dònuts de poma, etcètera.
 
Val a dir també que, tant en el taller com en la visita, totes els escolars participants s'emporten a casa una caixeta amb una poma, una recepta per a fer magdalenes de fruita, i unes bases per a emmollar-les.
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.

2  

Imatges

Un moment de la roda de premsa d'avui.

Un moment de la roda de premsa d'avui. 1675

Imatge del taller desenvolupat avui, a l'Escola Camps Elisis de Lleida, mitjançant el joc 'L'efecte poma'

Imatge del taller desenvolupat avui, a l'Escola Camps Elisis de Lleida, mitjançant el joc 'L'efecte poma' 1625

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia