Acció Exterior i Unió Europea

Comissions Interdepartamentals

El Govern reclama incidir en la definició dels futurs fons europeus

query_builder   13 desembre 2018 17:15

event_note Nota de premsa

El Govern reclama incidir en la definició dels futurs fons europeus

  • L’objectiu és assegurar que la gestió dels recursos europeus es faci el més a prop possible dels ciutadans per garantir resultats efectius 
  • Tots els departaments de la Generalitat acorden posicionar-se sobre el pressupost de la UE per als anys 2021-2027
Comissions interdepartamentals
Comissions interdepartamentals
Els departaments de Vicepresidència, Economia i Hisenda i d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència han encapçalat avui dues comissions interdepartamentals en les que s’ha acordat com s’incidirà en el disseny del pressupost de la Unió Europea per al període 2021-2027. El Govern ha decidit presentar posicionaments per cadascun dels programes europeus rellevants per Catalunya amb l’objectiu d’assegurar la regionalització dels fons perquè s’adeqüin al màxim possible a les necessitats dels ciutadans.
En aquest sentit, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ja ha anunciat que demanarà que la nova política agrària de la UE (PAC) tingui en compte aquestes demandes. La consellera Teresa Jordà va explicar la setmana passada, després de la reunió de la Taula Agrària, que Catalunya necessita poder definir les polítiques pròpies perquè la diversitat dels sectors a l’Estat espanyol fa que sigui ineficient i ineficaç establir les condicions de les subvencions agràries des d’un punt de vista centralitzat.
 
El Departament d’Empresa i Coneixement ha presentat avui el posicionament sobre el futur de la política de recerca i innovació de la UE (Horizon Europe) que aposta per garantir la dimensió regional i local. El Govern considera que aquest programa ha de promoure la col·laboració transfronterera, l’excel·lència i el rol de les agències d’innovació regionals a l’hora de promoure ecosistemes innovadors.
 
La delegada del Govern davant la Unió Europea, Meritxell Serret, considera primordial tirar endavant aquestes propostes i participar activament en els debats sobre el futur de la UE, entre els quals un dels més importants és el dels pressupostos. Serret defensa que el Govern consensuï estratègies per influir en el futur de l’entramat europeu, i assegurar que beneficiï els ciutadans, també pel que fa a l’aprofitament òptim de les fonts de finançament.
 
En aquesta línia, el director general de Promoció Econòmica, Competència i Regulació, Lluís Juncà, ha insistit en la necessitat d’augmentar la coordinació entre tots els agents implicats, tant per fer més influent la posició de Catalunya en el debat europeu, com per augmentar l’impacte positiu de la gestió dels fons europeus en el conjunt del país. 
 
El nou pressupost de la Unió Europea
 
Tots els departaments de la Generalitat han acordat avui posicionar-se sobre el conjunt del pressupost de la UE per al període 2021-2027, l’anomenat nou marc financer pluriennal. Això implicarà la presentació de propostes específiques per als programes europeus amb més impacte per a Catalunya, com ara la PAC i els fons per a la cohesió econòmica, social i territorial, que conjuntament representen més de la meitat del total del capítol de despeses del pressupost de la UE.
 
El Govern vol incidir en el disseny d’aquests instruments perquè són importants per al futur de molts actors del país. A nivell europeu, aquests debats estan tenint lloc actualment al Parlament Europeu i en els “diàlegs a tres”, el procediment decisori de la UE entre el Parlament, la Comissió i el Consell.
 
Pel que fa als fons estructurals, durant la reunió s’ha explicat en quina situació es troba la implementació prevista per al període del 2014 al 2020 del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), el Fons Social Europeu (FSE) –inclosa la Garantia Juvenil- i el Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP).
 
Aquestes decisions s’han pres en el marc de les reunions de la Comissió Interdepartamental de Coordinació dels Fons Europeus del Marc Estratègic Comú, que ha presidit el director general Lluís Juncà, i de la Comissió Interdepartamental de Programes de la Unió Europea, que ha presidit la delegada Meritxell Serret.
 
A les reunions també hi ha participat la secretària general del Departament de Cultura, Dolors Portús; la directora general de Relacions Exteriors del Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Mireia Borrell; la Directora de Serveis del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, Teresa Prohias; la sub-directora d’Organització, Coneixement i Sistemes d’Informació del Departament d’Educació, Lorena Elvira; el cap del Gabinet Tècnic del Departament de Territori i Sostenibilitat, Carles Rossinyol; el director general de Dret i Entitats Jurídiques del Departament de Justícia, Xavier Bernadí; la directora del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, Mercè Antònia Garau; la sub-directora general de Planificació Rural, Laura Dalmau; i el director general de Desenvolupament Rural del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Oriol Ansón.

1  

Imatges

La reunió interdepartamental ha tingut lloc al Departament d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència

La reunió interdepartamental ha tingut lloc al Departament d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència 1429

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia