Cultura

Olèrdola

Les darreres excavacions del Museu d'Arqueologia de Catalunya al Castell d'Olèrdola confirmen el seu origen ibèric

query_builder   20 desembre 2018 16:47

event_note Nota de premsa

Les darreres excavacions del Museu d'Arqueologia de Catalunya al Castell d'Olèrdola confirmen el seu origen ibèric

  • Els treballs efectuats enguany s’han centrat en la torre oriental del castell, que segons s'ha documentat ara, va patir un violent incendi cap al final del segle III aC que la va destruir completament
Olèrdola
El Museu d’Arqueologia de Catalunya finalitza la tercera campanya d’excavacions arqueològiques al Castell d’Olèrdola (Alt Penedès), que ha permès confirmar l’origen ibèric de la construcció. La intervenció, que es va iniciar el passat 10 de desembre, s’ha centrat en la  torre oriental de la porta del castell.
 
Tot i que l’aspecte extern que mostra la torre és el d’època medieval, en el seu interior s’hi han documentat els paraments d’una estructura precedent que va quedar folrada, colgada i amagada per la construcció medieval. Al llarg de les tres campanyes d’excavacions, s’ha anat treballant i posant al descobert aquesta torre amagada.
 
Es partia de la hipòtesi que havia de ser l’antiga torre oriental de la porta de la muralla romana, però les excavacions permeten afirmar que la torre hauria estat construïda en època ibèrica i hauria format part de la muralla ibèrica d’Olèrdola; però, en construir-se la nova en època romana, la torre s’hauria reaprofitat, adaptant-la a les noves necessitats.
 
Una altra de les novetats que ha aportat la campanya d’aquest any és que la torre va patir un violent incendi cap al final del segle III aC, que la va destruir completament. S’hi han documentat els sostres dels pisos amb les bigues calcinades, i tots els objectes dels pisos superiors esclafats i trencats per l’incident, com ara una llar de foc, mobiliari i abundant ceràmica d’emmagatzematge, servei i consum, entre la qual destaca un petit vas de vaixella de taula produït a l’àrea de Càpua durant la primera meitat del s. III a. C.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia