Polítiques Digitals

Puigneró

Catalunya serà pionera a dotar-se d'una estratègia de país en l'àmbit de la intel·ligència artificial (IA)

query_builder   10 gener 2019 11:48

event_note Nota de premsa

Catalunya serà pionera a dotar-se d'una estratègia de país en l'àmbit de la intel·ligència artificial (IA)

  • El conseller Puigneró ho ha anunciat durant la presentació a Barcelona del projecte europeu AI4EU, que vol mobilitzar els líders europeus en IA per posar a disposició dels usuaris recursos basats en aquesta tecnologia disruptiva.
  • El Govern, amb la col·laboració de sector públic i privat, institucions de recerca i universitats, impulsarà una estratègia IA multisectorial, transversal i centrada en les persones que tindrà l’administració pública com a primer camp de proves.
Puigneró
Catalunya serà pionera a presentar un pla estratègic de país en l’àmbit de la intel·ligència artificial (IA) que, alineat amb les recomanacions de la Comissió Europea en aquest àmbit, se centrarà en les persones a partir d’un enfocament transversal que veu la disrupció com una oportunitat i vol aprofitar tot el seu potencial en benefici de la societat. Així ho ha explicat avui el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, que ha assegurat que “la intel·ligència artificial ha de servir per augmentar les capacitats de les persones i no pas per substituir-les ja que ha de contribuir a l’increment del benestar individual i col·lectiu”.
 
Puigneró ha anunciat que el Pla estratègic d’Intel·ligència Artificial ‘Catalonia.AI’ farà front als reptes que implica aquesta tecnologia. Segons ha avançat el conseller, el document que estan treballant des de fa prop de mig any experts en les diferents àrees, sectors i universitats sota l’impuls del Departament de Polítiques Digitals, donarà lloc a un pla estratègic multisectorial, transversal, centrat en i controlat per les persones, que prioritzarà la seva activitat en cinc sectors (salut, societat, mobilitat, sostenibilitat i economia productiva) i tindrà l’administració pública com a primer camp de proves. El conseller ha concretat que l’estratègia permetrà “construir l’ecosistema d’intel·ligència artificial per desenvolupar una indústria de primer ordre”. A més, segons Puigneró, “farà visible davant la Unió Europea que a Catalunya hi ha un hub d’actors treballant col·laborativament per aconseguir una estratègia win-win”.
 
Puigneró ha fet aquestes declaracions durant la presentació del projecte europeu AI4EU (Intel·ligència Artificial per a la Unió Europea), del qual ha dit que és “un gran projecte que posiciona Europa en el mapa global del talent i la intel·ligència artificial al costat dels grans líders mundials en aquest àmbit”.
 
En aquest sentit, el conseller s’ha mostrat agraït de poder “compartir amb la resta de comunitat científica, acadèmica i de l’administració d’Europa la ferma aposta del Govern català per la intel·ligència artificial i el treball pioner fet durant els darrers 25 anys a Catalunya en aquest àmbit”. “Una Europa on podem dir, amb orgull, que Catalunya se situa entre els cinc països capdavanters en aquesta tecnologia”, ha reblat Puigneró.
 
El conseller ha concretat que “aquest sector impulsarà el PIB del territori els propers anys, com ha fet fins ara la tecnologia del mòbil i el sector de les apps i com farà també en breu el 5G”. En concret es calcula que l’any 2030, la intel·ligència artificial provocarà un increment addicional de 15,7 bilions de dòlars del PIB mundial. A nivell de l’estat, es podria traduir en un increment del 0,8% del PIB
 
En el marc de la presentació, el conseller Puigneró s’ha reunit amb la directora d’Intel·ligència Artificial i Indústria Digital de la Direcció General CONNECT de la Comissió Europea, Lucilla Sioli.
 
Sobre AI4EU
 
La presentació del projecte AI4EU ha reunit fins 79 entitats de la Unió Europea, entre elles 60 centres de recerca punters, a l’acte que ha tingut lloc avui a l’edifici Vèrtex de la UPC, que juntament amb el BSC-CNS participa en el projecte.
 
Coordinat per l’empresa electrònica francesa Thales, el projecte AI4EU compta amb 20 milions de finançament procedents de la CE i té com a objectiu mobilitzar els líders europeus en intel·ligència artificial per posar a disposició dels usuaris recursos basats en aquesta tecnologia que facilitin la recerca científica i la innovació. També contempla la creació de l’Observatori d’Ètica AI4EU que vetlli per una intel·ligència artificial centrada en l’ésser humà.

2  

Imatges

Foto 1

Foto 1 1695

Foto 2

Foto 2 1330

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia