Educació

VOLUM NANOKIT

El Programa NanoEduca, en què participa Educació, rep el Premi Nacional de Comunicació Científica 2018

query_builder   11 gener 2019 13:00

event_note Nota de premsa

El Programa NanoEduca, en què participa Educació, rep el Premi Nacional de Comunicació Científica 2018


  • El programa NanoEduca, impulsat pel Departament d’Educació a través del CESIRE, conjuntament amb la UB, l’ICN2 i la UAB, es divideix en tres línies d’acció complementàries: formació de professorat; Nanokit (maletes pedagògiques disponibles en préstec gratuït als centres de recursos pedagògics del Departament d’Educació), i concurs anual de pòsters i vídeos sobre nanotecnologia

 

  • Des del 2015, els continguts de NanoEduca han arribat a més de 6.000 alumnes de més de tres-cents centres educatius

 

 


NANO 1
Les activitats de divulgació de la nanociència i la nanotecnologia desenvolupades en el programa NanoEduca han estat reconegudes amb el Premi Nacional de Comunicació Científica, que atorguen la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi) i el Govern de la Generalitat de Catalunya.
 
La nanociència i la nanotecnologia tenen un impacte creixent en les nostres vides i és cabdal que el jovent estigui preparat per entendre les oportunitats i els reptes associats a les seves aplicacions. La divulgació d’aquestes disciplines és complicada, tant pel fet que es tracta d’àmbits de coneixement transversals i complexos com per la terminologia altament especialitzada que empra la comunitat científica. Malgrat això, són àrees de coneixement clau en les nostres vides a causa de l’impacte que tenen, tant en el present com en un futur immediat.
 
El programa NanoEduca és una iniciativa conjunta del Centre de Recursos Pedagògics Específics de Suport a la Innovació i la Recerca Educativa (CESIRE) del Departament d’Educació, de la Universitat de Barcelona (UB), l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Aquest esforç coral té per objectiu apropar les eines, el llenguatge i les aplicacions de la nanociència i la nanotecnologia als instituts de secundària. Des del 2015, els continguts de NanoEduca han arribat a més de 6.000 alumnes de més de tres-cents centres educatius, principalment a Catalunya però també al País Basc, la Comunitat de Madrid i la ciutat austríaca de Salzburg.
 
NanoEduca va néixer amb la intenció d’agrupar les accions de divulgació sobre la nanoescala adreçades a la comunitat educativa realitzades per diverses entitats de la UB: principalment els Centres Científics i Tècnics (CCiTUB), l’Institut de Ciències de l’Educació de la UB, i l'Institut de Nanociència i Nanotecnologia (IN2UB), amb el suport de la Unitat de Cultura Científica (UCC+i).
 
A partir de l’any 2015, NanoEduca es redefineix per convertir-se en una iniciativa transversal que incorpora les activitats que duen a terme l’ICN2, la UAB i el CESIRE. El servei de préstec del CESIRE, gràcies a una col·laboració prèvia amb un centre de recerca d’excel·lència com l’ICN2, ja disposava d’uns materials educatius inicials sobre nanotecnologia, que van esdevenir la llavor dels Nanokits actuals. La UAB, que imparteix un grau de Nanociència i Nanotecnologia, aporta una alta capacitat en formació en aquest àmbit. L'assessorament i la participació del CESIRE, amb un ampli coneixement de la comunitat educativa, ha estat cabdal per adaptar a les necessitats de l’aula els continguts científics aportats per la resta d’institucions.
 
El resultat d’aquesta col·laboració, conjuntament amb un procés de millora contínua, han fet el programa NanoEduca mereixedor del Premi Nacional de Comunicació Científica, que es lliurarà durant el segon semestre del 2019 i que reunirà els guardonats en les diferents categories dels Premis Nacionals de Recerca publicats el passat 27 de desembre.
NANO2
Tres pilars de NanoEduca: formació de professorat, Nanokit i concurs anual
 
NanoEduca s’estructura en tres línies d’acció complementàries: una de formació de professorat de secundària, mitjançant sessions pràctiques i d’actualització científica; una altra anomenada Nanokit, que és una maleta  pedagògica que conté experiments per fer a l’aula i una guia didàctica diferenciada per als docents i per a l’alumnat (disponibles en préstec gratuït a tot Catalunya mitjançant la xarxa de centres de recursos pedagògics del Departament d’Educació), i finalment, un concurs anual de pòsters i vídeos, que recull el treball realitzat per l’alumnat en nanociència i nanotecnologia durant el curs escolar.
 
Segons Jordi Díaz, nanodivulgador i tècnic de la Unitat de Tècniques Nanomètriques dels CCiTUB, «la nanotecnologia és una realitat present i molts dels estudiants de secundària treballaran en feines associades a aquesta tecnologia. NanoEduca aconsegueix divulgar-la d'una manera diferent, entretinguda i propera». Això és necessari perquè ja hi ha prop de 9.000 productes de nanotecnologia al mercat en diferents sectors industrials i la perspectiva és que hi hagi una gran demanda de llocs de treball associats a aquestes tecnologies. NanoEduca persegueix dotar els estudiants i els seus professors de les eines necessàries per entendre d’una manera informada les oportunitats i els riscos associats a aquestes innovacions.
 
La formació de professorat de secundària es duu a terme principalment a través de l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE) de la UB, però es complementa amb propostes formatives vinculades que ofereixen l’ICE de la UAB i el CESIRE. Aquesta oferta permet millorar les competències dels educadors i facilita la incorporació dels materials de NanoEduca a l’aula. «La incorporació de conceptes relacionats amb la nanociència i la nanotecnologia a les darreres etapes de l’ESO i el batxillerat a través d’aquest professorat millora la capacitat de l’alumnat d’entendre el món que l’envolta i, per tant, d’incidir activament en el futur, tant a nivell personal com global», assegura Gemma Garcia, professora del grau de Nanociència i Nanotecnologia de la UAB i actualment vicedegana d’Afers Acadèmics de la Facultat de Ciències.
 
El Nanokit permet descobrir la nanociència i la nanotecnologia a l’aula, introduint conceptes i aplicacions nano en els àmbits curriculars existents. L’experiència combina una metodologia pràctica —amb la qual l’alumnat experimenta en primera persona els efectes i les propietats de l’escala nanomètrica— amb continguts teòrics, disponibles a les fitxes pedagògiques. Aquesta combinació permet aprofundir en la recerca i el desenvolupament actual al voltant de les nanotecnologies.
 
La iniciativa a gran escala que assegura l’accés gratuït al Nanokit a totes les escoles catalanes ha estat possible gràcies a l’aportació econòmica del Programa Severo Ochoa de l’ICN2, completada amb recursos econòmics de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), la UB i de la mateixa FCRi. Àlex Argemí, cap de Màrqueting i Comunicació de l’ICN2, explica: «Els centres de recerca i les universitats tenim la responsabilitat d’acostar-nos a la societat i fer-la partícip dels avenços que assolim. Per maximitzar l’impacte del Nanokit era important que aquest material didàctic estigués a disposició de la comunitat educativa en modalitat de préstec gratuït». Els centres de recursos pedagògics (CRP) del Departament d’Educació han esdevingut cabdals per permetre un desplegament efectiu del projecte a tot el territori. Els materials s’han traduït al basc i al castellà i s’estan portant a terme noves experiències pilot amb actors locals tant al País Basc com a Madrid, divulgades a través de la plataforma europea Scientix.
 
Finalment, el programa NanoEduca inclou un concurs anual en què participen els centres educatius que han fet servir els materials didàctics. «L’alumnat hi presenta les conclusions del seu treball en forma de pòster o vídeo, de manera que així també es desenvolupen les seves competències comunicatives i de treball en equip. Tot això ho fan després d’haver treballat les seqüències didàctiques incloses en el Nanokit, amb propostes contextualitzades i basades en un enfocament actiu i competencial», explica Julio Pérez, director del CESIRE. En les tres edicions del concurs els alumnes han hagut de defensar la seva tasca col·laborativa davant un jurat en el marc d’un entretingut acte similar a un congrés científic en què es combina el rigor amb un ambient informal i festiu.
 
En conclusió, NanoEduca és una iniciativa remarcable tant per l’excel·lència de les institucions que en formen part com pel volum i la qualitat de les aportacions que s’han fet desenvolupades des del 2015. El projecte s’ha consolidat com una iniciativa pionera que ha estat capaç de traslladar a les aules de secundària la recerca més capdavantera amb una proposta didàctica transversal i competencial. El Premi Nacional de Comunicació Científica és un reconeixement a la tasca de divulgació i al notable treball en equip realitzat per les quatre institucions implicades en el programa, els seus coordinadors i coordinadores, els seus equips de treball i una àmplia xarxa de col·laboradors. Al mateix temps, és un estímul per seguir treballant plegats en la millora, sostenibilitat i ampliació del projecte.
 
 
11 de gener de 2019

3  

Imatges

Formació NanoEduca

Formació NanoEduca 499

NanoKit

NanoKit 100

Relació Àrea Volum

Relació Àrea Volum 441

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia