Direcció General de Comunicació

Ajuts per al lloguer

El Govern amplia fins a 74 milions d'euros el pressupost destinat als ajuts al lloguer

query_builder   30 març 2010 14:07

event_note Nota de premsa

El Govern amplia fins a 74 milions d'euros el pressupost destinat als ajuts al lloguer

 
  • Aquest any es preveu atorgar 9.000 ajuts més que el 2009 i arribar a beneficiar 33.000 famílies
  • L’objectiu és que aquest any 100.000 famílies rebin algun tipus d’ajut al pagament de lloguer
 
El Govern ha aprovat destinar 23 milions d’euros a Ajuts al lloguer just per ajudar a pagar el lloguer a persones amb ingressos baixos o moderats, a les quals la renda mensual de lloguer del seu habitatge pot situar en risc d'exclusió social residencial. Amb aquesta aportació, que se suma als 51 milions d’euros dels quals ja es disposa per a antics perceptors, el pressupost total per aquest tipus d’ajut és de 74 milions.
 
La previsió és que aquest any s’augmenti fins a 33.000 els beneficiaris dels ajuts al pagament del lloguer, un terç més que els 24.000 beneficiaris del 2009. Així, es calcula que aquest any s’assolirà la xifra total de 100.000 famílies beneficiàries d’ajuts al pagament del lloguer, comptant amb la Renda Bàsica d'Emancipació (RBE) per ajudar a pagar el lloguer als joves i les Prestacions econòmiques d'especial urgència per cobrir impagats de lloguer.
 
Previsions de famílies beneficiàries el 2010 per algun tipus d’ajut al pagament de lloguer :
Tipus d’ajut
Famílies beneficiàries
Ajuts al lloguer just
33.000
Renda bàsica d’emancipació
64.000
Ajuts d’emergència
2.000
Ajuts d’inclusió social
1.000
Total
100.000
 
Els Ajuts al lloguer just tenen la finalitat d’ajudar famílies amb ingressos 2,34 vegades per sota de l’lndicador de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC) a pagar la renda dels seus habitatges, si aquest cost els suposa un esforç superior al 30% dels seus ingressos; o en els casos de les llars que tinguin ingressos 1 vegada per sota de l’Indicador Públic de Renda d’Efectes Múltiples (IPREM), si el cost del lloguer els suposa un esforç superior al 20% dels seus ingressos. Els ingressos de cada llar es calculen en funció del municipi de residència i dels membres de la unitat familiar (tinguin o no relació de parentiu).
 
A la convocatòria d’ajuts que es publicarà en breu, poden optar les famílies amb ingressos per sota de 2,34 vegades l’IRSC titulars de contractes de lloguer per al seu ús principal.
 
Antics perceptors
 
En relació amb les persones que ja han obtingut anteriorment aquest tipus d’ajut, el nou Pla per al dret a l’habitatge preveu la conversió dels ajuts al pagament de lloguer en prestacions, tal com ho determina la Llei del dret a l’habitatge. Així, a partir d’enguany, les persones beneficiàries dels anys anteriors obtindran la prestació de manera permanent i la mantindran, sempre que continuïn reunint els requisits previstos, sense haver de renovar la sol·licitud de l’ajut cada any, com es feia fins ara. Aquesta transformació té com a objectiu agilitar la gestió de la seva tramitació i poder atendre les necessitats de manera més immediata.
 
La convocatòria de 2009 d’ajuts per al pagament del lloguer va permetre subvencionar la renda mensual a un total de 24.000 famílies. D’aquestes, 18.439 ja havien estat beneficiades en anys anteriors, mentre que les altres 5.561 se van beneficiar per primera vegada.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia