Justícia, Drets i Memòria

.

Una tesi sobre bullying i conflictes escolars guanya la primera edició dels Premi ADR i Mediació de Catalunya

La consellera Capella lliurarà el reconeixement aquest dilluns, al Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, a les 18 h

query_builder   18 gener 2019 12:59

event_note Nota de premsa

Una tesi sobre bullying i conflictes escolars guanya la primera edició dels Premi ADR i Mediació de Catalunya

La consellera Capella lliurarà el reconeixement aquest dilluns, al Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, a les 18 h

La consellera de Justícia, Ester Capella, lliurarà dilluns 21 de gener, a les 18 h, els premis ADR (alternative dispute resolution o resolució alternativa de conflictes) i Mediació als millors treballs de recerca, iniciatives i pràctiques impulsats per ens, institucions i organismes públics o privats en l'àmbit de la mediació en un acte al Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (c. Ausiàs Marc, 40, Barcelona). Es tracta de la primera edició d’aquests reconeixements, que s’emmarca en l’objectiu del Departament de Justícia de promoure la mediació.
 
La tesi doctoral Cap a una escola justa: la incorporació de la justícia restaurativa a l’àmbit escolar, de la mediadora Mònica Albertí, rebrà el premi a la tesi doctoral en la categoria A amb una dotació de 6000 €. La recerca analitza diverses experiències de mediació que s’han dut a terme en escoles del Regne Unit amb l’objectiu de disminuir l’absentisme, prevenir l’assetjament escolar i reduir les expulsions. També dissenya un programa de formació per a mestres i analitza l’aplicació d’aquest sistema a les escoles catalanes per tal de superar l’ús del càstig i millorar el clima a les aules i els centres. La justícia restaurativa és aquella que se centra en la reparació del dany i les relacions en comptes de fer-ho en el culpable i en el càstig.
 
En la mateixa categoria, i amb un premi de 3000 €, també es premiarà com a millor treball de recerca el treball de fi de diploma de postgrau La mediació ambiental en l’àmbit estatal, de l’advocat Ramón Nadal i Fabra. Aquesta investigació analitza l’aplicació de la mediació als conflictes mediambientals.
 
En la categoria B, els guanyadors, que rebran un diploma acreditatiu de mans de la consellera, són els autors de l’experiència Facilitadors 3.0, impulsada per la policia municipal de Girona per a la detecció dels conflictes en l’àmbit de les escoles i els instituts com a millor pràctica en mediació. Aquesta proposta va néixer amb l’objectiu de detectar millor el ciberassetjament entre els joves.
 
Encara en la mateixa categoria, el Premi reconeixerà també l’empresa B-Resol pel desenvolupament d’una APP per combatre i prevenir l’assetjament a les escoles que ha estat considerada la millor iniciativa en l’àmbit de la mediació. Aquesta fórmula ja funciona amb èxit en diversos centres educatius.
 
Els premis ADR i Mediació, que aquest any atorga per primera vegada el Departament de Justícia, reconeixen l’originalitat i la innovació de les experiències més interessants dutes a terme en mediació entre l’1 de gener de 2016 i el 30 de juny de 2018.
Acord satisfactori en el 50 % dels casos
 
La meitat de les mediacions finalitzades l’any passat van acabar amb un acord satisfactori per a les dues parts. En xifres absolutes, l’any 2018 va arribar al Centre de Mediació de Dret Privat de Catalunya un total de 3.677 sol·licituds de mediació (un 88 % d’expedients relacionats amb assumptes de família –3240– i un 12 % relacionat amb altres aspectes del dret privat –437).
 
Del total de sol·licituds rebudes, un 62 % han arribat a iniciativa de les parts interessades, enfront del 38 % que van ser derivades pel jutge –quan considera que el conflicte es pot resoldre amb mediació, i sempre que les parts ho vulguin (separacions, divorcis, guarda i custòdia, comunitat de propietaris, herències...). Dels expedients rebuts, prop de 2.800 van iniciar una mediació i se’n van finalitzar 787 (399 amb acord).
.
 
Per demarcacions, Barcelona va rebre 2690 sol·licituds de mediació, Tarragona 420, Lleida 351, Girona 202 i les Terres de l’Ebre 14. A tot Catalunya hi ha 574 mediadors en actiu registrats al Centre de Mediació de Dret Privat de Catalunya.
 
Resoldre un conflicte mitjançant mediació és més ràpid, econòmic i té menys cost emocional que acudir al jutjat. A la mediació hi pot arribar tota mena de conflictes, tant de família (separacions, divorcis, cura i atenció de la gent gran, adopcions o acolliments, designació de tutors, règim de visites, qüestions econòmiques derivades de la tutela, herències, pensió per a aliments), com conflictes entre veïns, socials o culturals sorgits de la convivència ciutadana, relatius a lloguers, reclamacions de quantitat, en l’empresa familiar, entre fundacions i entre associacions i organitzacions en general.
 
Tot i els avantatges per a les parts implicades, les xifres de mediació de l’any 2018 han patit un retrocés de prop d’un 26 % respecte de l’any 2015, en què el Centre de Mediació de Dret Privat va arribar al punt més alt en el nombre d’expedients gestionats. Aquesta davallada coincideix amb l’estancament i la disminució del recurs a la mediació en tot l’àmbit de la Unió Europea i posa de relleu la necessitat d’adoptar mesures que permetin revertir aquesta situació.
.

Compromís del Govern amb la mediació
 
Per recuperar el nombre de mediacions, el Govern de la Generalitat treballa en un Avantprojecte de llei de modificació del llibre segon del Codi civil de Catalunya i en el foment de l’ús de la mediació en conflictes familiars, especialment quan hi ha menors implicats. El text estableix que les parts enfrontades han d’anar obligatòriament a una sessió informativa per conèixer els avantatges i les conseqüències de la mediació. L’objectiu és promoure la mediació, sobretot en els casos de separacions o divorcis amb fills, amb la intenció de resoldre el conflicte amb col·laboració, consens, diàleg i acord.
 
Així mateix, hi ha una aposta per l’enfortiment d’una xarxa institucional amb els diversos operadors implicats en la mediació, com l’Administració de justícia, els col·legis professionals i altres corporacions públiques, com cambres de comerç i universitats. N’és un exemple el compromís signat entre Justícia i el Consell de l’Advocacia Catalana el passat mes de desembre per impulsar la mediació.
 
En els darrers dos anys, el Departament de Justícia ha apostat per estendre la mediació a l’àmbit contenciós administratiu per mitjà d’un pla pilot en col·laboració amb l’ICAB i el Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya. A més, Justícia ha encarregat a la Comissió de Codificació de Catalunya que revisi tot el Codi civil de Catalunya i detecti totes les millores possibles que s’hi puguin introduir per potenciar l’ús de la mediació i d’altres ADR.
 
 

4  

Imatges

Premi millor tesi doctoral Cap a una escola justa. Mònica Albertí

Premi millor tesi doctoral Cap a una escola justa. Mònica Albertí 5520

Premi millor treball de recerca La mediació mediambiental en l'àmbit estatal. Ramon Nadal

Premi millor treball de recerca La mediació mediambiental en l'àmbit estatal. Ramon Nadal 718

Premi millor pràctica de mediació. Policia municipal de Girona

Premi millor pràctica de mediació. Policia municipal de Girona 1518

Premi millor iniciativa. Equip B-Resol

Premi millor iniciativa. Equip B-Resol 67

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia