Justícia, Drets i Memòria

Jordi Font Agulló

L'historiador Jordi Font Agulló assumeix la direcció del Memorial Democràtic

El nou director és autor de nombroses publicacions sobre el Franquisme i l'exili

query_builder   8 març 2019 12:59

event_note Nota de premsa

L'historiador Jordi Font Agulló assumeix la direcció del Memorial Democràtic

El nou director és autor de nombroses publicacions sobre el Franquisme i l'exili

.
.
El Govern aprovarà els pròxims dies el nomenament de l’historiador Jordi Font Agulló com a nou director del Memorial Democràtic. Nascut a Sant Miquel de Fluvià (Alt Empordà) fa 55 anys, Font és actualment director del Museu Memorial de l’Exili (MUME), càrrec que deixarà per incorporar-se al Memorial.
 
Gestor cultural i comissari d’exposicions, és també autor i editor de nombrosos llibres i publicacions sobre el Franquisme, l’exili o la memòria. A partir d’ara haurà de treballar per consolidar i reforçar el Memorial Democràtic com a entitat dedicada al foment i la preservació de la memòria del període comprès entre la Segona República i les primeres eleccions al Parlament de Catalunya.
 
El Memorial Democràtic és la institució pública que rememora etapes com la lluita antifranquista o la Transició. Amb aquest objectiu, cada any organitza una vuitantena d’actes entre exposicions, jornades, homenatges, commemoracions o col·loquis. Jordi Font és un bon coneixedor del Memorial perquè el MUME és una entitat que està adscrita a la Direcció General de Memòria Democràtica. El nou director té la intenció de fer més recerca, establir més vincles amb les universitats i promocionar el patrimoni relacionat amb la memòria.
 
Aposta pel talent intern
 
El Museu Memorial de l’Exili, ubicat a La Jonquera, s’ha convertit sota la direcció de Font en un centre de refèrencia sobre l’exili republicà provocat per la Guerra Civil espanyola. Compta amb uns 16.000 visitants anuals, 7.000 dels quals són estudiants de batxillerat. Font n’és el director des de la creació de l’entitat, l’any 2008.   
 
El museu té una exposició permanent sobre la retirada republicana i la sort diversa dels milers de refugiats que van haver de creuar la frontera. A banda, des del 2008 ha acollit una vuitantena d’exposicions temporals relacionades amb l’exili, entre les quals destaquen mostres com ‘Josep Narro. Dibuixar la veritat nua dels camps del Rosselló’ o ‘Vides errants: postguerra i exili dels germans Pi i Sunyer.’
 
El MUME també impulsa la recerca històrica i la difusió pedagògica amb visites guiades, tallers o rutes de l’exili. Durant aquests anys, el centre ha establert lligams importants amb associacions memorialistes de la Catalunya Nord i amb els ajuntaments d’Argelers, Elna o Perpinyà.
 
El museu està aquest 2019 en plena commemoració dels 80 anys de l’exili republicà. L’agenda esta repleta de rutes o actes de commemoració. D’entre les activitats, destaca l’exposició temporal que es pot visitar fins al setembre ‘A nation in retreat’, que mostra com les agències internacionals van reflectir la retirada de prop de mig miler persones cap a França.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia