President

Pancarta 'llibertat presos polítics' al Palau

El president Torra denuncia un nou intent de censura a la llibertat d'expressió per part de l'Estat

query_builder   13 març 2019 18:36

event_note Nota de premsa

El president Torra denuncia un nou intent de censura a la llibertat d'expressió per part de l'Estat

  • El cap de l’Executiu manté la pancarta que reclama la llibertat dels presos polítics de la façana del Palau de la Generalitat
  • Envia a la JEC un escrit defensant les resolucions aprovades pel Parlament en relació amb el llaç groc i l’estelada

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha enviat un escrit a la Junta Electoral Central (JEC) denunciant un nou intent de censura a la llibertat d’expressió per part de l’Estat i posant en dubte la neutralitat de l’escrit de la JEC. D'aquesta manera, el president dona una oportunitat a l'estat espanyol de rectificar una posició que vulnera la llibertat d'expressió. En aquest sentit, el cap de l’Executiu mantindrà la pancarta que reclama la llibertat dels presos polítics que es troba a la façana del Palau de la Generalitat.

El text que ha remès el president Torra a la JEC precisa que les resolucions del Parlament de Catalunya han expressat reiteradament que l’estelada és un símbol que representa un anhel de llibertat i una reivindicació “democràtica, legítima, legal i no violenta”. El president de la Generalitat recorda que “no consta que cap institució de l’estat hagi qüestionat” el posicionament del Parlament i conclou que “el caràcter de símbol partidista, que la resolució de la JEC atribueix a l'estelada, contravé la Resolució del Parlament i suposa una interpretació subjectiva”.
 
En referència a la presència de llaços grocs als edificis de la Generalitat, el cap de l’Executiu posa en relleu “la contradicció que suposa la prohibició de l'exhibició d'aquests símbols en edificis de la Generalitat de Catalunya a fi de mantenir la neutralitat política” i ha afegit que la decisió de la JEC “està afavorint els postulats dels partits” que “han atacat sistemàticament aquest tipus de manifestació”. Tal i com es desprèn del text, la prohibició de la JEC suposa “el reconeixement a uns ideals de partits que concorren a les eleccions”. L’escrit  de reconsideració recorda que el Parlament de Catalunya va rebutjar per majoria absoluta de 88 vots a 40 (més de dos terços de la cambra) el 21 de juny de 2018 dues proposicions de llei que instaven la prohibició dels llaços grocs en l'espai públic i els edificis institucionals. Segons el cap de l’Executiu, “d'aquest rebuig es desprèn una posició clara del Parlament a favor de la llibertat d'expressió en l'espai públic i en les institucions”.

El president de la Generalitat ha posat de manifest la dificultat legal que suposa complir amb el requeriment de la JEC, donada la multitud d'edificis públics arreu del territori de Catalunya, en els quals es presten serveis propis de la Generalitat, que, d'una banda, no són propietat d'aquesta institució, i, d'altra banda, molts d'ells no són gestionats directament per la Generalitat. A més a més, assegura que “en les meves funcions com a president de la Generalitat tinc la d'haver de respectar el dret fonamental a la llibertat d'expressió reconeguda als empleats públics”.
 

1  

Fitxers adjunts

Escrit a la Junta Electoral Central en PDF

Escrit a la Junta Electoral Central en PDF
PDF | 77

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia