Direcció General de Comunicació

Consellera Artadi

Artadi: "El feminisme és una barrera enfront de l'auge de l'autoritarisme global"

query_builder   14 març 2019 22:09

event_note Nota de premsa

Artadi: "El feminisme és una barrera enfront de l'auge de l'autoritarisme global"

  • La consellera de la Presidència ha participat en la 63a Comissió de la Condició Jurídica i Social de la Dona de l’ONU, que se celebra a Nova York
Consellera Artadi
La consellera de la Presidència, Elsa Artadi, ha alertat avui de l’amenaça que la ultradreta suposa per als drets de les dones i ha situat el feminisme com a “barrera enfront de l’auge de l’autoritarisme global”.
 
Artadi ha denunciat l’intent de “criminalitzar el moviment feminista“ per part de les formacions polítiques populistes i ha qualificat d’”inquietants” algunes de les mesures socials anunciades pel Partit Popular i Vox, com ara la identificació per raons ideològiques dels treballadors públics de la Junta d’Andalusia que avaluen els casos de violència de gènere i la derogació de la llei contra la violència masclista o la de l’avortament, així com la proposta dels populars d’ajornar temporalment l’expulsió de dones immigrants sense papers que donin els seus fills en adopció. No deixa de ser una versió moderna dels nens robats que havíem tingut a l’època de Franco”, ha manifestat.
 
La consellera ha fet aquestes declaracions des de Nova York, on ha viatjat per participar en la 63a sessió de la Comissió de la Condició Jurídica i Social de la Dona (Commission on the Status of Women- CSW, per les seves sigles en anglès) de l’ONU. La CSW és el principal òrgan internacional intergovernamental dedicat exclusivament a la promoció de la igualtat de gènere i l'apoderament de la dona. Enguany, aquesta comissió se celebra sota el títol ”Els sistemes de protecció social, accés als serveis públics i infraestructura sostenible per a la igualtat de gènere i l'apoderament de dones i nenes”. El Consell Nacional de les Dones de Catalunya (CNDC), hi presenta una Declaració on es fa seguiment de l’evolució de la situació de les dones a Catalunya respecte els objectius de la IV Conferència Mundial de Beijing.
 
La consellera Artadi ha presidit la cloenda de l’acte "30 anys de treball local. 20 anys de treball global. Construint igualtat des de la participació", organitzat pel Consell Nacional de les Dones de Catalunya en el marc de la CSW per visibilitzar la tasca desenvolupada per aquest òrgan de participació de prop de 400 entitats al llarg de 30 anys de treball a Catalunya i 20 anys a nivell global com a organització no governamentals consultiva a l’ONU. Artadi ha destacat la importància de la transformació social impulsada per les entitats de dones al llarg de la història i la necessitat de garantir la formació per tal que s'incorpori la perspectiva de gènere a la gestió pública.
 
En aquest sentit, la consellera de la Presidència ha valorat que la implantació de quotes en l’àmbit de la política ha facilitat que actualment existeixin governs i parlaments “més diversos” i amb més presència de dones en llocs de poder, fet que s’ha traduït en un canvi “real” en la presa de decisions.
 
Malgrat això, Artadi ha volgut posar en relleu la major “discriminació i invisibilització” que pateixen les preses polítiques per la seva condició de dones: “Amb la crisi política catalana estem veient una tercera cara de la repressió, el fet que les preses polítiques i les exiliades tenen una vida molt més complicada i a més estan essent invisibilitzades”, ha lamentat.
 
Durant la seva participació en la CSW, Artadi s’ha reunit amb Joanne Myers, cap d’afers públics de Carnegie Endowment for International Peace, a qui ha explicat les iniciatives del Govern per promoure polítiques feministes i fer xarxa amb altres organitzacions d’arreu del món amb motiu de la trobada d’UN Women. La CSW és un òrgan de formulació de polítiques per a la promoció de la igualtat d’oportunitats i l'apoderament de les dones que anualment reuneix representants dels estats membres, entitats i organitzacions no governamentals consultives per analitzar progressos i determinar reptes.
 
Si la Junta Electoral pensa que cartells que diuen ‘democràcia’ i ‘llibertat’ són partidistes, té un problema gravíssim”

Preguntada sobre el requeriment de la Junta Electoral Central perquè el Govern retiri els llaços grocs dels edificis públics de la Generalitat, Artadi ha denunciat la voluntat de “silenciar la veu de la dissidència política” i ha fet una crida a la “reflexió” a les forces polítiques que no se senten representades per les pancartes que reclamen llibertat i democràcia.
 
Si la Junta Electoral pensa que cartells que diuen ‘democràcia’ i ‘llibertat’ són partidistes, i que només representen unes opcions polítiques, tenen un problema gravíssim. I si jo fos una d’aquestes opcions polítiques a les quals suposadament no representa les paraules ‘democràcia’ i ‘llibertat’, crec que hauríem de fer tots una reflexió molt més àmplia”, ha valorat.
 
Artadi ha assegurat que el Govern serà “persistent i tenaç” i continuarà “explicant i defensant drets i llibertats on sigui, aquí a Nova York, en les reunions que hem tingut, a Barcelona, a Espanya i a totes les parts”.
 
“No és delicte votar; el que si que és delicte és exercir violència contra la ciutadania i, per tant, ho explicarem a totes les parts on faci falta, amb tota la persistència i tenacitat que ens caracteritza als catalans”, ha afegit.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia