Justícia, Drets i Memòria

.

El Museu Memorial de l'Exili reunirà historiadors d'arreu del món en unes jornades sobre la Guerra Civil espanyola

query_builder   15 març 2019 12:34

event_note Nota de premsa

El Museu Memorial de l'Exili reunirà historiadors d'arreu del món en unes jornades sobre la Guerra Civil espanyola

.
.
Amb motiu de la commemoració dels 80 anys de la fi de la Guerra Civil, diverses entitats memorialistes i universitats organitzen per als dies 30 i 31 de maig i 1 de juny un col·loqui titulat  ‘De Munic a París (1938-1940). De la Guerra Civil espanyola a la nova Europa’. Es tracta d’unes jornades que posen el focus en la internacionalització de l’anomenada ‘Guerra d’Espanya’ i que tindran lloc a la seu del Museu Memorial de l’Exili (MUME), a la Jonquera.
 
L’acte comptarà amb una desena de ponents de set països diferents, entre els quals destaquen l’acadèmic expert en història contemporània espanyola, Paul Preston, de la London School of Economics, o el reconegut investigador hispanista alemany, Walther Bernecker, de la Universität Erlangen-Nürnberg.
 
Els resultats de la Guerra Civil al tauler internacional
 
Durant tres dies s’analitzaran les conseqüències de la Guerra Civil espanyola en el nou escenari europeu de 1939, dominat per les potències totalitàries i antidemocràtiques, i s’intercanviaran mirades sobre com aquests fets van desembocar, el setembre d’aquest mateix any, en l’inici de la Segona Guerra Mundial, el conflicte militar més mortífer de la història.
 
Al llarg de les diferents ponències s’incidirà en la crisi de les democràcies, l’ascens dels feixismes, l’anomenada ‘guerra civil europea’, l’Alemanya nazi, l’Espanya de Franco, les actituds dels vencedors de la Guerra Civil a Catalunya i el paper que van jugar en el tauler internacional altres països com França, la Itàlia de Mussolini, els Estats Units i la Unió Soviètica.
 
Els ponents faran un repàs d’aquest passat recent des d’una òptica historiogràfica, però també amb la voluntat de contribuir a generar coneixement i reflexionar sobre algunes qüestions que avui desafien la qualitat democràtica i la plena garantia dels drets humans, com l’auge dels totalitarismes, els populismes i les pors als altres.
 
El Col·loqui és coorganitzat pel MUME, el Memorial Democràtic, la Fundació Carles Pi i Sunyer, la UOC i l’EUROM-UB, i compta amb la col·laboració de la Càtedra Walter Banjamin de la UDG i el GREF-CEDID de la UAB. Les inscripcions es poden fer fins al 19 de maig enviant un correu electrònic a info@museuexili.cat o emplenant el formulari d’inscripció que trobareu al programa.
 
Commemoració dels 80 anys de l’exili
 
El MUME s’ha situat, des de la seva creació l’any 2008, com a centre de referència sobre l’exili republicà provocat per la Guerra Civil espanyola. Compta amb uns 16.000 visitants anuals, 7.000 dels quals són estudiants de batxillerat.
 
El centre organitza exposicions, permanents i temporals, i activitats diverses de fenòmens històrics a l’entorn dels exilis. També impulsa la recerca històrica i la difusió pedagògica amb visites guiades, tallers, rutes de l’exili i debats. Aquest 2019, el museu té una agenda repleta d’actes per rememorar els 80 anys de la fi de la Guerra Civil espanyola i l’exili republicà.
 
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia