Servei Meteorològic de Catalunya

Foto

El Servei Meteorològic de Catalunya instal·la el primer sensor automàtic per detectar pedra al Pla de Lleida

query_builder   17 abril 2019 10:59

event_note Nota de premsa

El Servei Meteorològic de Catalunya instal·la el primer sensor automàtic per detectar pedra al Pla de Lleida


  • A nivell europeu, només Suïssa compta amb aquesta tecnologia avançada
  • Aquesta instal·lació s’ha dut a terme a Raimat atès que és una zona amb elevada freqüència d’afectació per aquesta mena de fenòmens 
 
El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha instal·lat el primer sensor automàtic per detectar pedra al Pla de Lleida. Després d’una anàlisi de les pedregades que han afectat aquesta zona en els últims sis anys, es va identificar que l’indret amb més probabilitat d’ocurrència del fenomen i amb una millor infraestructura tècnica és el nord de la comarca del Segrià, concretament la finca de Raimat, on també es disposa d’una estació meteorològica automàtica per poder obtenir dades en continu i en temps real.
 
A la figura següent es mostra el grau d’afectació per pedregades de la zona del Pla de Lleida.
Mapa
Figura 1. Distribució de l'estimació de pedra al Pla de Lleida obtingudes durant el període 2013-2018 a través del producte Vertical Integrated Liquid (VIL) de la Xarxa de Radars Meteorològics (XRAD).
 
Aquest equipament, combinat amb la Xarxa de Radars Meteorològics (XRAD), la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM) i la informació proporcionada per l’Associació de Defensa Vegetal (ADV) Terres de Ponent, permetrà millorar la diagnosi del tipus de precipitació sòlida (pedra) en aquesta zona, com també obtenir una mesura directa del fenomen (hora i intensitat).
foto
Figura 2. Esquerra: Pla general de l'estació meteorològica automàtica de Raimat. Dreta: Granímetre automàtic.

 
L’SMC està estudiant instal·lar nous equipaments d’aquest tipus en altres punts del Pla de Lleida i de les comarques gironines, ja que són zones afectades sovint per la calamarsa o la pedra, i on aquests episodis tenen un impacte més gran en l’agricultura.
 
A nivell europeu, només Suïssa compta amb aquesta tecnologia.
 
 
17 d’abril de 2019

1  

Fitxers adjunts

Nota informativa

Nota informativa
PDF | 429

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia