Direcció General de Comunicació

Consellers Jordà i El Homrani

Els Grups d'Acció Local i la Xarxa d'Ateneus Cooperatius busquen sinèrgies per donar resposta als reptes del territori

query_builder   17 abril 2019 12:25

event_note Nota de premsa

Els Grups d'Acció Local i la Xarxa d'Ateneus Cooperatius busquen sinèrgies per donar resposta als reptes del territori


  • A Catalunya, hi ha 14 ateneus cooperatius i 11 grups d’acció local distribuïts arreu del país que treballen per al desenvolupament del territori
El Homrani i Jordà
 
El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, i la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, han clos avui a Solsona la presentació de la jornada d’intercanvi d’experiències entre la Xarxa d’Ateneus Cooperatius i els Grups d’Acció Local, amb l’objectiu de compartir experiències i reflexionar sobre com donar resposta als reptes del territori.
 
En el decurs de la seva intervenció, la consellera Jordà ha explicat que “malgrat ser programes diferents, la Xarxa d’Ateneus Cooperatius, que depèn del Departament de Treball, i els Grups d’Acció Local Leader, impulsats pel Departament d’Agricultura, tots dos treballen per a la transformació social al territori”. “Amb aquesta trobada, pretenem refermar un compromís de treball conjunt per continuar contribuint a millorar la qualitat de vida de les zones rurals”, ha afegit la consellera.
 
Per part seva, el conseller El Homrani ha destacat la importància de l’economia social. “La presència de l’economia social a Catalunya és rellevant, dóna feina a més del 10% de la població activa, aporta el 8% del PIB del país i agrupa a unes 60.000 entitats, que associen i presten atenció a uns cinc milions de persones”, ha dit el conseller. “Aquesta economia sempre és territorial, i en el cas que avui tractem el món cooperatiu està molt lligat amb el món agrari. La terra va lligada a les persones i el desenvolupament territorial només té sentit si hi ha persones que vulguin fer un aprofitament d’aquesta terra i la cuidin” ha explicat El Homrani.
 
A la Jornada, que ha comptat amb la col·laboració de la Xarxa d’Ateneus Cooperatius i l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), la xarxa que engloba els Grups d’Acció Local (GAL) de Catalunya, s’ha dut a terme una dinàmica de treball en què s’han  plantejat cinc reptes que han estat abordats per treballadors d’ambos programes amb l’objectiu de promoure sinergies que puguin generar la creació de nous projectes conjunts.
 
 
Ateneus Cooperatius i Grups d’Acció locals, dos programes, una mateixa causa
 
A Catalunya, hi ha 11 Grups d’Acció Local (GAL) i 14 Ateneus Cooperatius. Els primers formen part del programa LEADER, una iniciativa europea impulsada l’any 1991 que té com a objectiu promoure la diversificació econòmica de les zones rurals i augmentar la qualitat de vida dels seus habitants.
 
En el període de programació actual, 2014-2020, els Grups GAL representen el 73% del territori, i engloben 556 municipis i el 10% de la població. Formats per 331 actors locals d’arreu del territori, 141 de públics (ajuntaments, parcs naturals, universitats, etc.) i 191 agents privats (associacions sectorials i sindicals, organitzacions culturals i socials, centres de formació i recerca, etc.), aquests grups són els encarregats de definir i aplicar l’Estratègia de desenvolupament local de cada territori.
 
Durant aquesta etapa 2014-2020, els ajuts Leader compten amb un pressupost de 46 milions d’euros, i es preveu que es generin un total de 1.800 llocs de treball a tot el territori. Unes dades que demostren l’impacte econòmic del programa Leader sobre els territoris rurals catalans.
 
Pel que fa la Xarxa d’Ateneus Cooperatius, el seu objectiu és la creació d’un ecosistema de l’economia social arreu de Catalunya per dur a terme projectes de generació d’ocupació mitjançant la creació de cooperatives i societats laborals, dins el marc del Programa d’Economia Social del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. Des de la seva creació, la Xarxa ha acompanyat un 47% de les cooperatives noves que s’han creat a Catalunya.
 
Actualment, més de 320 entitats públiques i privades formen part dels 14 ateneus existents. Des d’aquí, s’han creat 129 empreses d’economia social i solidària, amb més de 600 persones inserides. També s’ha impulsat la formació, s’han organitzat premis i reconeixements o visites a empreses del sector, entre moltes altres accions.
 
A més a més, s’han fet aflorar 150 projectes singulars –72 dels quals reben suport actualment–, en sectors tan diversos com la comunicació, l’habitatge, els serveis a les persones, el turisme o l’agroecologia.
 
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia