Justícia, Drets i Memòria

Edifici al carrer Rambla Hospital

La col·laboració entre l'Ajuntament i la Generalitat desencalla la millora dels equipaments

El Govern concentrarà els jutjats de Vic en un sol edifici

query_builder   24 abril 2019 13:47

event_note Nota de premsa

La col·laboració entre l'Ajuntament i la Generalitat desencalla la millora dels equipaments

El Govern concentrarà els jutjats de Vic en un sol edifici

L’Executiu accepta el dret de superfície de l’immoble municipal on hi havia la Guàrdia Urbana per reformar-lo i connectar-lo amb la seu judicial del carrer Bisbe Morgades
 
Justícia invertirà 1,4 MEUR per fer obres i podrà utilitzar les instal·lacions durant 20 anys
Edifici de propietat municipal a Rambla Hospital
.
El Consell Executiu d’aquest dimecres ha acceptat el dret de superfície de l’edifici municipal de l’antiga seu de la Guàrdia Urbana de Vic (Osona) per traslladar-hi els jutjats que actualment estan ubicats al carrer Junyent. L’acord preveu que el Departament de Justícia podrà utilitzar aquest immoble per a usos judicials gratuïtament durant 20 anys. A canvi, la Generalitat hi farà obres per un valor d’1,4 milions d’euros.
 
L’edifici de l’antiga seu de la Guàrdia Urbana de Vic, a la Rambla Hospital, que ja està parcialment ocupat pel Jutjat número 5, està situat al costat de la seu principal dels jutjats de la ciutat, al carrer Bisbe Morgades. Com que els immobles són contigus, el projecte preveu que quedin connectats per l’interior i que, a la pràctica, es converteixin en unes instal·lacions compactes.

Inici de les obres durant el primer trimestre de l’any que ve 

Està previst que les obres per concentrar tots els jutjats de Vic en un únic edifici comencin durant el primer trimestre de l’any vinent i que durin un any. A banda de la connexió dels edificis del carrer Bisbe Morgades – propietat de la Generalitat –  i de la Rambla Hospital –propietat de l’Ajuntament –, les obres preveuen la instal·lació d’un ascensor per superar les actuals barreres arquitectòniques. En conjunt, el nou equipament judicial arribarà als 3.304 m2, prop de 900 m2 més que els actuals.
 
Accessibilitat i protecció de les víctimes
 
Quant als espais, en destacarà la nova zona de custòdia per a detinguts i el disseny de circuïts i zones per preservar les víctimes, especialment les de violència masclista, així com dependències per a la Fiscalia de Manresa, amb competència al partit judicial de Vic.   
.
.
66 MEUR PER ALS EQUIPAMENTS JUDICIALS FINS AL 2025
 
El Govern inverteix 66 MEUR fins al 2025 en nous edificis i en la reforma i adequació dels més antics. D’aquesta quantitat, la Generalitat en destina 40 MEUR a la construcció d’equipaments de nova planta. És l’equivalent al 60 % de la inversió en infraestructures del Departament de Justícia.
 
Palau de Justícia de Tortosa
 
Les obres del nou Palau de Justícia de Tortosa acabaran a principis d’any. L’equipament disposarà de 3.500 metres quadrats de superfície. D’aquesta manera, la ciutat concentrarà tota l’activitat judicial a l’entorn de la plaça dels Estudis. La inversió és de 5,3 milions d’euros.
 
La primera peça del Fòrum Judicial de Tarragona
 
Just després de l’estiu que ve començaran les obres del nou centre penitenciari obert de Tarragona en una petita part del solar del carrer Arquebisbe Pont i Gol, que és l’emplaçament del futur fòrum judicial de la ciutat. Es tracta de la primera peça d’aquest fòrum, perquè el soterrani de l’equipament penitenciari tindrà una superfície de prop de 2.500 m2 que es convertiran en un macro arxiu judicial.
 
Nous jutjats per a Mollet del Vallès
  
A banda d’aquestes infraestructures, la Generalitat ha compromès 696.000 euros per al condicionament i lloguer d’un nou edifici a Mollet del Vallès, ubicat a la zona de Can Fàbregas i amb 2.800 metres quadrats de superfície, per allotjar-hi els jutjats de la ciutat per a un període de 20 anys. Els jutjats obriran les portes a Can Fàbregas la tardor de l’any que ve.
 
Concentració de tots els jutjats de Martorell en un sol edifici
 
El Departament de Justícia i l’Ajuntament de Martorell també treballen per trobar una solució definitiva per als equipaments judicials de la ciutat, que necessiten un nou emplaçament per millorar-ne les condicions de seguretat, el confort dels treballadors i el servei que ofereixen a la ciutadania. Pendent d’un tràmit urbanístic, la Generalitat preveu la construcció d’un nou edifici que concentri les tres seus judicials actuals en un solar propietat de Ferrocarrils de la Generalitat. El cost de les instal·lacions suposarà una inversió al voltant dels 8 milions. La ciutat no disposa d’immobles de lloguer amb 5.000 metres quadrats i l’única alternativa és la construcció d’un edifici de nova planta, que és una opció més cara i lenta. El nou immoble serà realitat el 2024.
 
Nou edifici per a Sant Feliu de Llobregat i ampliació dels jutjats de Mataró

Justícia també ha previst 8 MEUR per a l’inici de les obres d’un nou edifici judicial a Sant Feliu de Llobregat el 2021. Per altra banda, la Generalitat ampliarà l’edifici principal dels jutjats de Mataró, ubicat a la plaça de Tomàs y Valiente. L’immoble guanyarà 3.600 metres quadrats i, amb l’ampliació, agruparà els òrgans que ara estan distribuïts en quatre edificis diferents. Les obres estan previstes per al 2024 i suposaran una inversió de 8,9 MEUR.
L’ESFORÇ INVERSOR DEL GOVERN EN L’ÀMBIT DE LA JUSTÍCIA
 
Increment de 280 MEUR autofinançats per garantir un servei públic essencial
 
La Generalitat ha habilitat i dotat de recursos humans i materials 56 nous jutjats des de l’any 1996, quan Catalunya va assumir les actuals competències en Administració de justícia. Des d’aleshores, però, l’aportació de l’Estat està congelada, un fet que ha suposat una despesa afegida de 288 milions d’euros assumida directament pel pressupost del Departament de Justícia, que ha autofinançat aquesta millora d’un servei públic essencial. Totes les comunitats autònomes amb competència en administració de justícia reben una transferència directa i finalista per a la creació de nous òrgans judicials, excepte Catalunya.
 
7,4 milions per la posada en marxa de 14 nous òrgans judicials
 
El Departament de Justícia té previst posar en funcionament entre aquest any i el 2020 un total de 14 nous jutjats arreu de Catalunya. El pressupost destinat a fer efectiva la creació d’aquests òrgans és de 7.396.235 euros, que corresponen a les partides d’obres, instal·lacions, mobiliari, tecnologies de la informació i treballadors.
 
El 30 de juny es van posar en marxa els cinc primers jutjats a Badalona (1a Instància 8), Barcelona (1a Instància 59 i Mercantil 11) i Granollers (1a Instància 8 i 9). Des de l’1 d’octubre estan en funcionament els nous jutjats de Mataró (1a Instància 9), Reus (1a Instància 7) i Terrassa (1a Instància 9). A finals de desembre entrarà en funcionament el nou jutjat al Vendrell (1a Instància i Instrucció 9) i un altre a l’Hospitalet de Llobregat (1a Instància 8). Durant el 2019 es crearan els jutjats de Sabadell (1a Instància 9 i 10) i Lleida (1a Instància 9); el 2020 entrarà en funcionament el de Girona (1a Instància 7).
 
La posada en marxa dels 14 jutjats respon a la demanda que el Departament de Justícia va fer al Ministeri de Justícia l’any 2015. Malgrat les reiterades peticions, el Govern espanyol no va aprovar-ne la creació fins després de dos anys. A excepció del Jutjat Penal núm. 2 de Tortosa (2014), des de l’any 2010 no s’havia creat cap nou òrgan judicial a Catalunya.
 
La competència exclusiva per a la creació de nous jutjats i per a l’adjudicació de les places de jutge i jutgessa correspon al Ministeri de Justícia. A partir de la creació, la Generalitat en fa possible el funcionament proporcionant els professionals, la tecnologia i els edificis.  
 
Madrid ingressa 74,5 MEUR per un servei que presta la Generalitat
 
L’Estat recapta cada any al voltant de 60 MEUR en taxes judicials a Catalunya. A més, dels dipòsits i consignes judicials, l’Estat en treu un rendiment de 14,5 MEUR que també correspon a Catalunya. En total, 74,5 MEUR. Es tracta d’una quantitat que no arriba a les arques de la Generalitat, que és l’administració que presta el servei, que assumeix la nòmina dels 7.500 treballadors dels jutjats i el cost dels més de 100 edificis judicials. Tot plegat suposa una despesa anual de més de 500 MEUR assumits directament pel Departament de Justícia.
 
Catalunya, en el top 3 de l’Estat en nombre de funcionaris per cada jutge
 
La Generalitat, malgrat tot, dota cada jutge d’una mitjana de 8,68 funcionaris. És una xifra que situa Catalunya en el tercer lloc de l’Estat en ràtio de funcionaris per cada jutge, només per darrere i just per sota de Madrid i el País Basc.
 
Dèficit de jutges a Catalunya
 
Catalunya té 10 jutges per cada cent mil habitants. En canvi, a l’Estat espanyol aquesta xifra se situa en 11 per cada cent mil habitants. Per acabar amb aquest dèficit, a Catalunya s’haurien de crear 70 nous jutjats. La creació de nous jutjats, però, és competència del Ministerio de Justícia.
L'Administració de justícia a Catalunya
.

4  

Imatges

Edifici de propietat municipal a Rambla Hospital

Edifici de propietat municipal a Rambla Hospital 179

Edifici de propietat municipal a Rambla Hospital

Edifici de propietat municipal a Rambla Hospital 294

Edifici de propietat municipal a Rambla Hospital

Edifici de propietat municipal a Rambla Hospital 223

Edifici propietat de la Generalitat al carrer Bisbe Morgades

Edifici propietat de la Generalitat al carrer Bisbe Morgades 337

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia