Incasòl

Foto

L'INCASÒL ha presentat els projectes guanyadors dels tres concursos de construcció d'habitatges de lloguer social

query_builder   26 abril 2019 12:17

event_note Nota de premsa

L'INCASÒL ha presentat els projectes guanyadors dels tres concursos de construcció d'habitatges de lloguer social

  • Les promocions s’ubicaran a Sabadell, Sant Boi de Llobregat i Santa Coloma de Gramenet i corresponen a la convocatòria de 2018
Exposició dels projectes
L’Institut Català del Sòl, INCASÒL, ha presentat avui els projectes guanyadors del Concurs de selecció d’equips per a la redacció del projecte i direcció de les obres de construcció de tres promocions del Programa d’habitatge de lloguer assequible de la Generalitat de Catalunya. Les obres d’aquestes promocions es podrien licitar durant el primer trimestre de 2020 i suposaran una inversió de 12,78 M€.
 
L’acte ha comptat amb la intervenció del  el director de l’INCASÒL, Albert Civit, així com els equips d’arquitectes guanyadors i ha tingut lloc a la seu d’aquest organisme on també s’ha instal·lat una exposició amb els projectes guanyadors i dels diferents equips d’arquitectes que han participat als concursos.
 
Procés d’elecció
 
El concurs s’ha desenvolupat en dues voltes. En la primera es van presentar un total de 130 equips d’arquitectes. Es van escollir 15 finalistes, 5 per promoció, d’entre els quals el jurat integrat per membres del COAC, l’INCASÒL, l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i un representant de l’ajuntament dels municipis on s’ubiquen les promocions, ha triat l’equip que realitzarà el projecte final.
 
La promoció d’habitatges de la Ronda Europa, de Sabadell es basarà en el projecte presentat per l’equip d’arquitectes Jordi Roig Arquitectes Associats SLP i Marc Mogas; el projecte guanyador de la promoció del carrer de Baldiri Net i Figueres, de Sant Boi de Llobregat, és el de l’equip d’arquitectes Ariadna Perich, Gabriel Lerma i Roger Such i la promoció de la plaça Alfons Comín, de Santa Coloma de Gramenet tindrà com a equip d’arquitectes Pere Joan Ravetllat, Albert Cleries i Joan Valls.
 
Barri de Can Llong a Sabadell
 
L’edifici de 34 habitatges estarà situat a la Ronda Europa en una parcel.la d’ús residencial propietat de l’INCASÒL del barri de Can Llong. L’edifici planteja una estratègia coherent amb el seu entorn. Mentre la façana principal ofereix un caràcter cívic i urbà, proposant una ordenació singular de les terrasses, la posterior es buida per tal d’adquirir un caràcter més domèstic i permeable amb l'espai lliure.
 
El jurat va valorar l’ofici manifestat en aquesta proposta ja que resol l’organització dels habitatges, l’assolellament i ventilació dels mateixos, i la racionalitat general.

L’edifici serà de planta baixa i 5 plantes pis. Els 34 habitatges, amb un mínim de 60 m² útils, tindran 2 dormitoris dobles, cuina semi-tancada, bany complet i zona de rentat independent. A la planta baixa hi hauran els locals comercials. Tots els habitatges gaudeixen de ventilació creuada. Les estances socials s’orienten cap a les terrasses, mentre que les privades busquen la tranquil·litat de l'interior d'illa. La situació de la cuina semi-oberta permet visions en diagonal que enriqueixen l'espai interior. 

Sant Boi de Llobregat

La proposta planteja un edifici prismàtic amb pati interior i s’organitza seguint un esquema en corones o anells que ordena tota la configuració interior. La tipologia dels habitatges ve determinada per la sèrie d’habitacions iguals que defineixen la primera corona de l’edifici mentre que a la segona corona s’hi ubiquen els serveis de la casa i un espai polifuncional que comunica amb la passera d’accés. L’accés a cada habitatge discorre per les galeries d’accés.
 
El jurat va valorar l’esforç d’investigació tipològica en relació al cicle de vida i  la capacitat de replantejar les tipologies clàssiques per tal d’aconseguir habitatges més adaptables i des-jerarquitzats. Va fer especial esment en la proposta d’un espai de relació familiar afegit.

L’edifici que construirà l’INCASÒL serà de planta baixa i 7 plantes pis construït en una parcel·la de sòl d’equipament, amb ús d’habitatge dotacional per a col·lectius específics. La parcel·la és de propietat municipal i serà objecte d’una concessió a l’INCASÒL per a que hi construeixi i exploti l’edifici de 40 habitatges previst. Els habitatges tindran 2 dormitoris dobles, cuina semi-tancada i bany complert. En planta baixa es resol el programa d’espais comunitaris junt amb un per entitats. L’aparcament es situa en una única planta soterrani.

Santa Coloma de Gramenet
 
Aquesta actuació es desenvolupa en un solar propietat de l’INCASÒL que completa del procés de renovació urbana vinculat a la connexió dels carrers Juan Valentí Escalas i Listz, que va ser objecte de conveni entre l’Ajuntament de Santa Coloma i la Generalitat, l’any 2006, en el marc del Programa de Barris. La configuració del carrer Bruc com a eix cívic millora la vertebració del barri del Fondo i consolida la plaça Alfonso Comín com a nou espai urbà. L’edifici, s’adequa a la topografia existent tot reforçant la urbanitat de la plaça i, en relació a ella, se situen el vestíbul, els accessos i els locals comercials.
 
El jurat va valorar l’agrupació tipològica tenint en compte la dificultat de les condicions de solar i va destacar la distribució interior dels habitatges que queden enriquits per la relació entre els espais interiors i els filtres de contacte amb l’exterior.
 
L’edifici tindrà una alçada de planta baixa i 5 plantes pis a la façana de la plaça i 3 plantes pis a la del carrer posterior. Els 38 habitatges, amb un mínim de 60 m² útils, preferentment de 2 dormitoris dobles, cuina semi-tancada, bany complet i zona de rentat independent. L’aparcament és situat planta baixa i soterrani. La planta es resol al voltant d’un pati que esdevé centre de la comunitat.

Més habitatges socials de lloguer

A més d’aquestes promocions de la convocatòria de l’any 2018, són en diferent fase de desenvolupament les convocatòries dels anys 2017 i 2019.
 
Les quatre promocions de la primera convocatòria estan pendents de licitació i es preveu que les obres es puguin iniciar a finals d’aquest any o principis del vinent. Les promocions estan ubicades a Barcelona, als barri del Carmel i el Polvorí, al Masnou i al sector de Can Sant Joan de Rubí.
 
El passat mes de març es va presentar la convocatòria del 2019. Són nou promocions amb un total de prop de 400 habitatges que s’ubicaran a Badia del Vallès, Barcelona, Igualada, Manresa, Montmeló, Olesa de Montserrat, Santa Perpètua de Mogoda, Sant Cugat del Vallès i Vilafranca del Penedès. El proper mes de maig es convocaran els concursos per a l’elecció dels equips d’arquitectes que faran el projecte de quatre de les nou promocions presentades.

 

 
 

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 405

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia