Justícia, Drets i Memòria

.

Cinemaespiritual.cat s'incorpora al web de la Generalitat amb un disseny renovat i un potent motor de cerca

Un nou portal de cinema espiritual aplega prop de 3.000 pel·lícules de caire religiós

El Fons filmogràfic es consolida com a una eina indispensable per a l'educació, documentació i estudi de les religions

query_builder   29 abril 2019 10:33

event_note Nota de premsa

Cinemaespiritual.cat s'incorpora al web de la Generalitat amb un disseny renovat i un potent motor de cerca

Un nou portal de cinema espiritual aplega prop de 3.000 pel·lícules de caire religiós

El Fons filmogràfic es consolida com a una eina indispensable per a l'educació, documentació i estudi de les religions

.
El nou portal de Cinema espiritual i de les religions, que s’ha incorporat aquest abril al web de la Generalitat de Catalunya, afegeix un total de 900 títols al Fons filmogràfic de les religions, la primera base de dades de cinema i religions del món, impulsada l’any 2015 per la Direcció General d’Afers Religiosos del Departament de Justícia.
 
El repositori, que suma ara 2.700 títols, és un catàleg de pel·lícules que estan agrupades segons les diverses religions. La incorporació del portal cinemaespiritual.cat al web de la Generalitat de Catalunya, ha implicat també una renovació a fons de diversos aspectes, com ara un disseny responsiu i un motor de cerca més potent.
 
L’usuari que accedeix a cinemaespiritual.cat hi  trobarà dues grans seccions: d’una banda, el Fons filmogràfic de les religions, i, de l’altra, un apartat dedicat a la Mostra de Cinema Espiritual, esdeveniment cultural i religiós que es celebra anualment a Catalunya del 15 al 30 de novembre.
 
Ampliació de títols

El Fons filmogràfic es configura com un llistat d’accés lliure, en llengua catalana, que recull la producció cinematogràfica mundial referent a totes les tradicions religioses. Té un caràcter exhaustiu i és el resultat d’una tasca de dos anys de recerca, identificació i classificació de les pel·lícules que d’alguna manera aborden la qüestió religiosa, siguin produccions de ficció o documentals.
 
La base de dades, que ara recull prop de tres mil pel·lícules dels cinc continents, s’anirà incrementant amb la incorporació d’altres films que permetran tenir aquest fons permanentment actualitzat. El projecte ha estat coordinat per Joan-Andreu Rocha Scarpetta, membre del Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa de la Generalitat, doctor en història de les religions i professor de cinema i comunicació intercultural.
 
Eina per l’educació, documentació i l’estudi de les religions
 
L’internauta hi trobarà una base de dades de films classificats per religions específiques (hinduisme, budisme, judaisme, cristianisme, islam, sikhisme, la fe bahà’í, etc.), per any (des dels orígens del cinema fins a l’actualitat), per director, per tema i per país.
 
El Fons és útil per a professionals de molts sectors perquè té múltiples aplicacions. D’una banda, com a font d’informació sobre la producció cinematogràfica mundial referent a totes les religions. De l’altra, com a recurs didàctic en el camp de l’educació. També, per investigar dins de l’àmbit de la comunicació intercultural, la multiculturalitat i el diàleg interreligiós. I finalment, per a l’estudi de la geopolítica de les religions.
 
Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya
 
Dins de l’apartat dedicat a la Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya, es pot accedir a l’agenda de projeccions, la geolocalització de les sales, la sinopsi de les pel·lícules programades, les activitats que se celebren en el marc de la Mostra, com ara el Premi de Cinema Espiritual, o el concurs La Paraula S’agrada.
 
La Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya se celebra des de l’any 2004, amb un creixement constant any rere any. L’edició de 2018 va presentar un cartell de 19 pel·lícules i 2 curtmetratges, amb 72 projeccions en una quarantena de sales repartides per 16 ciutats d'arreu de Catalunya i en tots els centres penitenciaris. L’esdeveniment ofereix una ocasió especial per obrir, a través del cinema, una finestra a la realitat religiosa actual i afavorir el diàleg interreligiós i la cohesió social a casa nostra.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia