Servei Meteorològic de Catalunya

Mapa

L'abril ha estat plujós al terç nord de Catalunya

query_builder   2 maig 2019 14:19

event_note Nota de premsa

L'abril ha estat plujós al terç nord de Catalunya

  • El període s’ha de qualificar de fred a la serralada Transversal, al Cadí-Moixeró, a Port del Comte i a les parts més elevades del Pirineu Occidental, i càlid a àmplies zones del litoral o prelitoral Central i Sud
  • Ha estat un mes plujós a sectors del terç nord de Catalunya i fins i tot molt plujós a zones altes del Pirineu Occidental, Prepirineu Central i punts de l’Empordà, i a la resta ha estat sec i molt sec al sud del litoral
 
 
A finals de març es va trencar una dinàmica atmosfèrica que va afectar Catalunya gran part de l’hivern, caracteritzada per una gran dorsal que inhibia el pas de les borrasques provinents de ponent, desplaçant-les cap a altes latituds, i també les masses fredes confinades al nord del continent.
 
L’abril va començar amb una configuració atmosfèrica molt diferent: les masses humides i fredes procedents de l’Atlàntic i del nord d’Europa es van desplaçar cap al sud i van afectar Catalunya al llarg del mes, si bé l’efecte a les nostres contrades es va fer notar al terç nord del país.
 
Aquesta configuració atlàntica està relacionada amb precipitació a la meitat oest de la península Ibèrica i, de vegades, afecta la meitat est quan una pertorbació s’aprofundeix a la Mediterrània. Això és el que va passar entre els dies 18 i 22, però amb la depressió desplaçada més al sud, donant rècords pluviomètrics al País Valencià. Catalunya va quedar una mica al marge dels efectes de la borrasca a nivell pluviomètric, però va provocar un temporal de llevant al litoral i vent fort, tot i que sense assolir ratxes excepcionals.
 
Les pertorbacions que han afectat el país han tingut un caràcter atlàntic afectant el terç nord del Principat i han causat un acusat gradient pluviomètric de nord a sud. El flux del sud-est o sud-oest relacionat amb les pertorbacions ha provocat que al nord de la Val d’Aran s’observi un mínim pluviomètric del Pirineu.
 
 
Precipitació i vent del dia 2 al 4 d’abril
 
Una pertorbació va creuar Catalunya amb direcció nord-oest a sud-est entre els dies 2 i 4 d’abril, provocant un episodi de pluja i neu i una progressiva baixada de la temperatura. La cota de neu que es va ubicar entorn dels 800 metres al final de l’episodi.
 
·         Les quantitats de precipitació més importants registrades a la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) i a la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM) gestionades pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) es van ubicar al quadrant nord-est del Principat, especialment al Pirineu oriental i serralada Transversal: 56,0 mm a Tona (Osona); 40,7 mm a Santa Pau (la Garrotxa) o 40,5 mm a Ulldeter 1.999 (el Ripollès).
 
·         Els gruixos de neu nova més destacats registrats durant l’episodi van ser: 26 cm a Ulldeter (1.999 m, el Ripollès); 24 cm a Bonaigua (2.266 m, Pallars Sobirà); 23 cm a Certascan (2.400 m, Pallars Sobirà) i 20 cm a Núria (1.971 m, Ripollès).
 
·         Al final de l’episodi la cota va baixar fins a 800-900 m, quan ja gairebé no precipitava enlloc, encara que es van arribar a acumular fins a 5 cm a Begergue (1.147 m) i 1 cm a Tavascan (1.128 m) i Vielha (980 m). A Puig Sesolles (1.668 m), al cim del Montseny, es van mesurar 2 cm.
 
·         El vent va afectar els dos extrems del país (Empordà i vall de l’Ebre), així com les parts més elevades del Pirineu, Prepirineu i serralada prelitoral, amb cops que van superar els 90 km/h.
 
 
Fred els dies 4 i 5 d’abril
 
El pas del front va provocar una davallada tèrmica que va deixar rècords de temperatura mínima d’abril.
 
·         La mínima del dia 4 va ser molt baixa per l’època a muntanya, amb glaçades extenses i valors de -12 / -13 °C a 2.500 m d’altitud. De fet, a l’alta muntanya no hi feia tan de fred des de principis de gener. 18 de les 145 estacions de la XEMA amb més de 10 anys de dades van igualar o superar la mínima d’abril.
 
·         La matinada del dia 5, el cel serè va fer que la mínima encara baixés força a bona part del país, amb glaçades a diversos sectors de l’interior i, fins i tot, a punts del prelitoral. 2 de les 145 estacions de la XEMA amb més de 10 anys de dades van superar la seva mínima absoluta d’abril.
 
 
Pluja i neu del dia 5 al 7 d’abril
 
Un segon front va creuar el Principat entre els dies 5 i 7 d’abril amb pluja a gran part del país i neu amb una cota de 800-900 metres.
 
·         Les quantitats de precipitació més importants registrades per l’SMC van ser: 51,6 mm al Port del Comte (2.316 m, Solsonès), 43,8 mm a Cadí Nord – Prat d’Aguiló (2.143 m, Cerdanya), 43,8 mm a Vacarisses (Vallès Occidental) o 41,8 mm Rellinars (Vallès Occidental).
 
·         La nevada més important es va donar durant la nit-matinada dels dies 5 i 6, quan la precipitació va ser extensa i abundant sobretot al Prepirineu. La cota de neu va baixar des d’uns 1.500 m fins als 1.000 – 1.200 m en general, i  va arribar a nevar fins a fons de vall (700-800 m) a l’Alt Berguedà, nord del Solsonès, Cerdanya i Alt Urgell. Durant el dies 6 i 7, es van repetir ruixats de neu al Pirineu, però amb gruixos que ja no van créixer gaire respecte als anteriors. Cal remarcar que Puig Sesolles (1.668) va mesurar el gruix màxim al llarg del dia 7 (10 cm).
 
·         Els gruixos de neu nova més destacats registrats durant l’episodi van ser: 36 cm a Port del Comte (1.813 m, Solsonès); 33 cm a Cadí Nord - Prat d’Aguiló (2.143 m, Cerdanya); i 26 cm a Boí (2.535 m, Alta Ribagorça). Cal remarcar que els 10 cm es van superar a les EMA ubicades a l’alta muntanya.
 
 
Xàfecs entre els dies 8 i 10 d’abril
 
Un tercer front va provocar xàfecs acompanyats de tempesta, i en molts casos amb calamarsa i pedra, que en general va ser de petites dimensions, però que en alguns indrets puntuals va deixar acumulacions importants a les comarques d’Osona, el Vallès o el Baix Llobregat, segons imatges visualitzades a les Xarxes Socials (#meteocatpedra): Taradell (Osona) o Molins de Rei (Baix Llobregat) o facilitades pels vigilants de la XOM: Rubí.
 
  • La precipitació va ser molt irregular i les quantitats de precipitació més importants van ser els 57,6 mm de Taradell (Osona), 35,9 mm de Montesquiu (Osona), 31,9 mm de Tona (Osona) o 31,2 mm de Monells (Baix Empordà).
 
  • Pel que fa als llamps, la XDDE va registrar 3.237 descàrregues núvol-terra, de les quals 584 a Catalunya. Per comarques, destaquen 117 llamps núvol-terra al Vallès Occidental i 68 al Baix Llobregat.
 
Meteorologia adversa del dia 18 al 21
 
Entre els dies 18 i 21 d’abril una baixa atlàntica es va aprofundir al sud-est de la península Ibèrica provocant una important llevantada que va afectar el seu vessant mediterrani, especialment al litoral i zones properes. El temporal va ser dur al país Valencià, especialment a la demarcació d’Alacant on es van registrar alguns registres pluviomètrics històrics. A Catalunya la precipitació no va ser tan destacada i gairebé sempre acompanyada de fang, però sí els efectes del vent de llevant i el temporal marítim.
 
  • Les quantitats de precipitació més importants registrades per l’SMC entre els dies 18 i 22 van ser: 68,7 mm al PN dels Ports (el Baix Ebre); 44,5 a Gandesa (la Terra Alta); i els 38,9 mm a Prades (el Baix Camp).
 
  • Pel que fa al temporal marítim, entre els dies 20 i 23 es va observar maregassa (onades de 2,5 a 4 m d’altura) a diversos trams del litoral, sobretot de la Costa Central i Costa Brava.
 
  • En relació amb el vent, el llevant va ser destacat, i si bé es van registrar ratxes excepcionals, cal destacar la durada de la situació (4 dies consecutius amb ratxes màximes diàries superiors als 100 km/h al Puig Sesolles).
 
  • Es van registrar alguns rècords de temperatura nocturna elevada a Catalunya. La temperatura a 850 hPa no era pas gaire superior a la mitjana d’aquesta època, però la combinació de núvols i vent va impedir el refredament nocturn, fins al punt que 9 de les 145 estacions de la XEMA amb més de 10 anys de dades van mesurar la seva temperatura mínima diària més alta en un mes d’abril. Totes elles el dia 19, llevat de Caldes de Montbui (el Vallès Oriental), el dia 21.
 
  • La neu va fer acte de presència al Pirineu per sobre dels 1.800 metres, especialment al Pirineu oriental i vessant sud del Pirineu occidental. Els gruixos de neu nova més destacats registrats durant l’episodi van ser: 22 cm a Ulldeter (1.999 m, Ripollès); 18 cm a Cadi Nord - Prat d’Aguiló (2.143 m, la Cerdanya) i Malniu (2.230 m, Cerdanya); 10 cm a Boí (2.535 cm, Alta Ribagorça).
 
 
Precipitació del dia 22 al 25 d’abril
 
Un front atlàntic va substituir la baixa mediterrània i va provocar un episodi de precipitació a Catalunya entre els dies 22 i 25 d’abril. La quantitat més important es va enregistrar al quadrant nord-est, especialment a les comarques de l’Alt i el Baix Empordà, així com a cotes altes del vessant sud del Pirineu occidental.
 
  • Les quantitats de precipitació més importants registrades per l’SMC. Entre aquestes cal remarcar els 74,4 mm a Torroella de Fluvià (l’Alt Empordà), els 68,0 mm a Castelló d’Empúries (l’Alt Empordà), i els 66,1 mm a Cabanes (l’Alt Empordà).
 
  • La nevada va ser important al vessant sud del Pirineu. Els gruixos de neu nova més destacats registrats durant l’episodi van ser: 81 cm a Espot (2.519 m, Pallars Sobirà), 75 cm a Certascan (2.400 m, Pallars Sobirà); 46 cm a Boí (2.535 cm, Alta Ribagorça); i 33 cm a Bonaigua (2.266 m, Pallars Sobirà).
 
 
Abril termomètricament normal a Catalunya
 
El període s’ha de qualificar de fred a la serralada Transversal, al Cadí-Moixeró, a Port del Comte i a les parts més elevades del Pirineu Occidental. Ha estat càlid a àmplies zones del litoral o prelitoral central i sud. A la resta, l’abril ha estat normal. (figura 1).
 
Aquesta distribució de l’anomalia de temperatura és conseqüència del flux zonal que ha inhibit l’advecció de masses d’aire càlid des de baixes latituds, mentre que les masses fredes han anat afectant el Principat al llarg del mes.
 
La taula següent mostra els valors d’anomalia negativa (diferències de la temperatura mitjana mensual d’abril respecte de la mitjana climàtica mensual del mes d’abril pel període de referència 1961-1990) que han estat iguals o inferiors a -1 °C a les estacions de la XEMA.
 
Nom de l’EMA
Comarca
Anomalia (°C)
la Tosa d'Alp 2500
Cerdanya
-1,4
Boí (2.535 m)
Alta Ribagorça
-1,4
el Port del Comte (2.316 m)
Solsonès
-1,3
Salòria (2.451 m)
Pallars Sobirà
-1,2
Olot
Garrotxa
-1,1
Viladrau
Osona
-1,1
Gisclareny
Berguedà
-1,0
 
La taula següent mostra els valors d’anomalia positiva (diferències de la temperatura mitjana mensual d’abril respecte de la mitjana climàtica mensual del mes d’abril pel període de referència 1961-1990) que han estat iguals o superiors a +1 °C a les estacions de la XEMA.

 
 
Nom de l’EMA
Comarca
Anomalia (°C)
Vila-rodona
Alt Camp
+1,2
Riudecanyes
Baix Camp
+1,2
Rellinars
Vallès Occidental
+1,1
Barcelona - el Raval
Barcelonès
+1,1
Viladecans
Baix Llobregat
+1,0
Tivissa
Ribera d'Ebre
+1,0
Barcelona - Zona Universitària
Barcelonès
+1,0
 
 
Figura 1:
Mapes de temperatura mitjana del mes d’abril del 2019 i de diferència d’aquesta respecte de la mitjana climàtica
Mapes elaborats amb dades de les estacions integrades a la XEMA, gestionada per l’SMC. No inclouen els valors de temperatura d’una estació concreta si no es disposa del 80% de totes les dades d’aquesta estació.
Mapa TMm
Mapa AT
L’abril ha estat plujós al terç nord de Catalunya
 
El mes s’ha de qualificar de plujós a sectors del terç nord de Catalunya i molt plujós a punts elevats del Pirineu Occidental, Prepirineu Central, així com d’Osona i l’Empordà. A la resta ha estat sec i molt sec al litoral sud. (figura 2).
 
 
Figura 2:
Mapes de precipitació acumulada durant el mes d’abril del 2019 i de percentatge d’aquesta respecte de la mitjana climàtica
Mapes elaborats amb dades de les estacions integrades a la XEMA i la XOM, gestionades per l’SMC. No inclouen els valors de precipitació d’una estació concreta si no es disposa de les dades d’un episodi significatiu d’aquesta estació.
Mapa PPT
Mapa APPT
Aquesta distribució de l’anomalia de precipitació ha estat provocada per les masses humides procedents de l’Atlàntic. L’efecte a les nostres contrades es va fer notar al terç nord del país, si bé el flux del sud-est o sud-oest que acompanyaven les pertorbacions va fer que les quantitats més importants es registressin al vessant sud del Pirineu i zones pròximes, quedant al marge la Val d’Aran on s’observa un mínim pluviomètric del Pirineu.
 
La taula següent mostra les estacions gestionades per l’SMC en les quals la precipitació acumulada durant l’abril ha superat els 100 mm.
 
Nom de l’estació
Comarca
PPT (mm)
Espot (2.519 m)
Pallars Sobirà
253,4
Salòria (2.451 m)
Pallars Sobirà
189,6
el Port del Comte (2.316 m)
Solsonès
189,1
Certascan (2.400 m)
Pallars Sobirà
175,7
Ulldeter (1.999 m) - XOM
Ripollès
166,9
Santuari de Núria (1.971 m) - XOM
Ripollès
161,0
Cadí Nord (2.143 m) - Prat d'Aguiló
Cerdanya
153,3
Núria (1.971 m)
Ripollès
153,1
Boí (2.535 m)
Alta Ribagorça
151,4
Lac Redon (2.247 m)
Val d'Aran
149,2
Bonaigua (2.266 m)
Pallars Sobirà
147,1
Tona (XOM)
Osona
136,3
Gisclareny
Berguedà
135,1
Cabanes
Alt Empordà
122,6
Vielha
Val d'Aran
121,3
Taradell (XOM)
Osona
120,2
Molló - Fabert
Ripollès
119,5
Lliurona (XOM)
Alt Empordà
119,1
Malniu (2.230 m)
Cerdanya
117,9
Planoles (XOM)
Ripollès
114,3
Castellar de n'Hug - el Clot del Moro
Berguedà
113,0
Castelló d'Empúries
Alt Empordà
112,5
Bagà (XOM)
Berguedà
111,6
Torroella de Fluvià
Alt Empordà
110,5
el Port del Comte (1.813 m) - XOM
Solsonès
110,0
 
 
Valors d’irradiació solar inferiors a la mitjana climàtica
 
Els valors d’irradiació solar global han estat per sota dels valors normals per l‘època de l’any (figura 3). Els valors més baixos s’han registrat al terç nord, especialment a les parts més elevades de Catalunya.
 
 
Aquesta distribució de l’anomalia d’irradiació solar és conseqüència de l’abundant nuvolositat provocada per les pertorbacions que han afectat aquestes àrees, quedant una mica més al marge terç sud de Catalunya.
 
Figura 3:
Mapa d’anomalia d’irradiació solar global del mes d’abril del 2019 respecte de la mitjana dels últims 10 anys
Mapes d’anomalia d’irradiació global elaborats amb les dades de les estacions integrades a la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques). Les mitjanes contra les quals es comparen les dades del mes en curs s’han elaborat a partir de les dades de les estacions de la XEMA dels últims 10 anys (2009-2018).
Mapa ARS
Aquesta informació s’ampliarà a través de la publicació del butlletí mensual definitiu a partir del dia 15 del mes en curs. Totes aquestes informacions es publicaran a www.meteo.cat
 

2 de maig del 2019

5  

Imatges

Mapa Tm

Mapa Tm 441

Mapa AT

Mapa AT 266

Mapa PPT

Mapa PPT 372

Mapa APPT

Mapa APPT 288

Mapa ARS

Mapa ARS 249

1  

Fitxers adjunts

Nota informativa

Nota informativa
PDF | 782

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia