Direcció General de Comunicació

Govern

Els Departaments d'Educació i Treball impulsen a Tarragona el primer Centre de recerca, innovació i transferència de coneixement de Catalunya

query_builder   15 maig 2019 16:13

event_note Nota de premsa

Els Departaments d'Educació i Treball impulsen a Tarragona el primer Centre de recerca, innovació i transferència de coneixement de Catalunya

  • Els consellers Bargalló i El Homrani han visitat el Complex Educatiu de Tarragona que acollirà aquest nou centre d’investigació de la formació professional
Govern
Els consellers d’Educació, Josep Bargalló, i de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, han presentat avui el que serà el futur Centre de recerca, innovació i transferència de coneixement de Tarragona (CRITC). Aquest espai d’innovació, el primer de Catalunya d’aquestes característiques, s’ubicarà dins del Complex Educatiu de Tarragona.
 
Aquesta iniciativa neix amb l’objectiu d’actualitzar els ensenyaments de formació professional, fer recerca tecnològica, establir relacions amb les empreses i prestar-hi serveis, i alhora promoure l’intercanvi internacional dels agents de l’FP. Per això, el CRITC treballarà estretament amb dos centres de formació professional de Tarragona, l’Institut Pere Martell i l’Institut Cal·lípolis, fet que ha de facilitar la investigació i la transferència de coneixement.
 
La xarxa del CRITC estarà formada per centres de formació, empreses, agents territorials, proveïdors i consumidors, facilitant les connexions i relacions mútues. Això ha de permetre que el sistema educatiu pugui dotar-se de centres que es converteixin en pols d’innovació, i que proveeixin de recursos i eines per l’FP.
 
Durant la presentació, el conseller Bargalló ha declarat que “el Govern també està compromès i té molt clar que en educació i en formació no es pot fer cap proposta que no estigui basada en la recerca i en l’evidència. I que per tant, necessitem que el nostre sistema també sigui un sistema com ho és ja l’universitari, que el sistema d’educació secundària, batxillerat i formació professional sigui un sistema de recerca i que faci propostes a partir de l’evidència, de l’èxit de la recerca i del significat de la recerca”.
 
Respecte el futur centre, el titular d’Educació ha manifestat que “aquesta xarxa de centres de recerca, d’innovació i transferència de coneixement en matèria de la formació professional, té un primer projecte que és el CRITC. El fem primer situat a les instal·lacions del Complex educatiu de Tarragona i ho fem en base a dos instituts de formació professional excel·lents, d’èxit educatiu i d’èxit d’inserció laboral i ocupacional, dos instituts de formació professional referents al país però també a Europa, que a més tenen dos àmbits de treball molt diferenciats, el servei a les persones, el Cal·lípolis, i la indústria i la mecànica al Pere Martell”.
 
Per la seva banda, el Chakir El Homrani ha destacat que “aquest nou centre de recerca, innovació de l’FP i transferència de coneixement serà un pols d’innovació i capacitat creativa enfocada als alumnes i a les empreses. La qualificació professional i la capacitat per a requalificar-nos és la millor eina d’apoderament de les persones treballadores i tot això és l’FP”.
 
El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies ha valorat que “el CRITC no només serà innovació en la formació professional, millorant i apropant l’FP a les necessitats de les empreses i fent créixer la qualificació professional dels treballadors del Camp de Tarragona i la seva àrea metropolitana. El CRITC també serà un instrument de millora a la competitivitat i les activitats econòmiques del territori, d’innovació per la petita i mitjana empresa”.
 
Els principals àmbits d’actuació del nou espai d’innovació són:
 
-       Àrea d’investigació de mètodes i processos d’ensenyament-aprenentatge: amb l’objectiu de millorar les competències dels alumnes, i acompanyar els centres per implantar noves metodologies per assolir l’excel·lència. Entre les actuacions més destacades, l’establiment de plans de millora dels centres, o la cooperació amb altres agents educatius o socials.
 
-       Àrea d’innovació aplicada a l’FP: per tal de prestar serveis a la ciutadania i al teixit socioeconòmic, per reduir el temps entre que sorgeix una tecnologia fins que s’aplica, i per investigar tecnologies que permetin obrir nous nínxols de mercat. Així, es buscaran solucions eco innovadores; s’acompanyarà als centres en la creació d’iniciatives emprenedores o empreses; i es desenvoluparan pilotatges de programes d’aplicació de la innovació.
 
Indústria i serveis a les persones, sectors preferents
 
El CRITC està obert a actuar en diferents sectors productius, però inicialment es prioritzaran els àmbits amb una major projecció i implantació a Tarragona. Així, parlem de:
 
-       Sectors estratègics: Química, Electromecànica, Agroalimentària, Energia i aigua
-       Serveis a les persones: Sanitat, Serveis a la Comunitat, Hoteleria i turisme
-       Serveis a les empreses: Informàtica, comunicació i anàlisis de dades, Mecatrònica, Manteniment, Logística i comercialització, Gestió i administració empresarial.
 
Tots aquests àmbits productius tenen una forta presencia al territori, i hi ha nombroses i destacades empreses que desenvolupen la seva tasca en els diferents sectors esmentats. La xarxa de centres de formació professional, en col·laboració amb el CRITC, pot tenir una línia d’actuació orientada a prestar serveis a aquestes empreses i a desenvolupar sinergies que aportin beneficis a ambdues parts.
 
 
15 de maig de 2019
 

2  

Imatges

Els consellers Bargalló i El Homrani han visitat el Complex Educatiu de Tarragona

Els consellers Bargalló i El Homrani han visitat el Complex Educatiu de Tarragona 189

Els consellers Bargalló i El Homrani han visitat el Complex Educatiu de Tarragona (II)

Els consellers Bargalló i El Homrani han visitat el Complex Educatiu de Tarragona (II) 282

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia