Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

darp

El Departament d'Agricultura constitueix els grups de treball per fer front a la crisi del sector dels cítrics

query_builder   17 maig 2019 18:00

event_note Nota de premsa

El Departament d'Agricultura constitueix els grups de treball per fer front a la crisi del sector dels cítrics

Un dels principals objectius que tindran els grups de treball serà consensuar amb el sector les accions a emprendre per millorar la comercialització de les taronges i mandarines ebrenques
darp
Catalunya té una superfície de gairebé 9.000 hectàrees de cítrics
“La diagnosi de la situació actual del sector dels cítrics ens ha portat a la creació de 3 grups de treball que hauran d’explorar com podem dur a terme una comercialització dels cítrics de l’Ebre de la millor manera possible”. Ho ha explicat la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, avui a Ulldecona, on ha tingut lloc la reunió de constitució dels grups de treball dels cítrics de les Terres de l’Ebre, amb productors i representants de cooperatives.
 
Jordà ha destacat que un dels principals objectius d’aquests grups ha de ser “analitzar si tenim capacitat de fer canvis. Analitzar el marc general i com podem actuar des de les Terres de l’Ebre i com ens hem de coordinar amb altres territoris com el País Valencià, Múrcia o Andalusia”.
 
La titular d’Agricultura ha afirmat que amb la creació d’aquests grups “hem donat un pas més per mirar de revertir la situació dels cítrics a l’Ebre. Sabeu que vam tancar una temporada dolenta, en què va coincidir la tempesta perfecta, un seguit de circumstàncies que van perjudicar els productors. Ens vam comprometre a arremangar-nos i a fer tot el possible de la mà del sector per mirar de revertir la situació. A treballar perquè en la campanya vinent les condicions siguin diferents”.
 
La consellera també ha recordat que, de fa mesos, el Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya treballa conjuntament amb el sector per fer front a les dificultats de la campanya citrícola d’aquest any. Entre les accions que s’han dut a terme, ha destacat l’ajut als productors per impulsar una circumscripció econòmica per reforçar el sector davant l’augment de les importacions procedents de Sud-àfrica. Les circumscripcions econòmiques són instruments que han de permetre millorar la comercialització de la fruita dolça, sobretot en moments de crisi de preus.
 
També s’ha arribat a un acord amb l’Agència Catalana del Consum per augmentar el control d’etiquetatge als punts de venda per posar en valor la qualitat del producte local davant les importacions.
 
D’altra banda, s’ha reclamat al ministre d’Agricultura, Luís Planas, que vetlli per la situació i tiri endavant les accions acordades ara fa tres anys pel Senat per posar en valor i fer més forts els cítrics de l’Ebre. Una de les més destacades és ampliar la quota per enretirar del mercat de manera extraordinària taronges i clementines per transformar-les en sucs i destinar-les al Banc d’Aliments.
 
Altres mesures reclamades són l’activació de la clàusula de salvaguarda per als cítrics. A través d’aquesta acció, un país membre de la Unió Europea (EU) pot obstaculitzar certes importacions originàries d’altres països membres quan aquestes importacions amenacen de pertorbar de manera greu el seu mercat interior.
 
A més,  s’han fent actuacions de promoció al mercat exterior via Prodeca, l’empresa pública adscrita a la conselleria dedicada a la promoció d’exportacions agroalimentàries. Així mateix, s’està treballant en l’impuls de la IGP Clementines de les Terres de l’Ebre per augmentar-ne el valor afegit. A més, el passat mes de febrer es va impulsar la campanya Vitamina Ebre per posar en valor els cítrics de l’Ebre amb molt d’impacte a les xarxes socials (1,8 milions d’impressions dels continguts de xarxes socials i gairebé 24.000 likes).
 
El sector dels cítrics a Catalunya
 
Catalunya té una superfície de gairebé 9.000 hectàrees de cítrics, un 75% de les quals són de mandarina i el 25 % restant de taronja,  que van representar una producció 115.600 tones el 2017 i l’any 2018 s’estima que va ser de 113.450 tones (dades encara no definitives). Aquesta producció representa un 2,2 % de la de l’Estat espanyol.
 
Pel que fa el comerç exterior, l’any 2018 es varen importar des de Catalunya 72.600 tones de cítrics provinents principalment de Portugal (22.900 tones)  Egipte (14.000 tones) i Sudàfrica (12.500 tones) i  es van exportar 142.000 tones a Alemanya, Itàlia i França, com a principals destins.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia