Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Reserva Nacional de Caça

Projecte de restauració ecològica i millora de l'hàbitat del Gall fer a la Reserva de Boumort

query_builder   22 maig 2019 16:00

event_note Nota de premsa

Projecte de restauració ecològica i millora de l'hàbitat del Gall fer a la Reserva de Boumort

Zona d'actuació a la Reserva Nacional de Caça de Boumort
Zona d'actuació a la Reserva Nacional de Caça de Boumort
·Entre altres actuacions, s’han creat tancats per afavorir l’hàbitat d’aus protegides, de cèrvids i d’altres herbívors, a més de la regeneració de pastures i plantació d’espècies autòctones
 
·Endesa dins dels Pla de Conservació de la Biodiversitat, i en col·laboració amb el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació han presentat els resultats dels treballs que s’han dut a terme durant tot un any en aquest espai natural del Prepirineu
 
Tècnics del  Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació  i d’Endesa han visitat avui la Reserva Nacional de Caça (RNC) de Boumort, al Pallars Jussà, per observar de primera mà els resultats d’un ambiciós projecte integral de restauració ecològica de zones degradades per aconseguir retornar-les al seu nivell de complexitat i qualitat ambiental.
Coincidint amb la celebració del Dia Mundial de la Biodiversitat han aprofitat per donar a conèixer les actuacions que tenen com a objectiu una millora tant a nivell edàfic, com botànic i zoològic, és a dir, un benefici a la biodiversitat en el sentit més ampli. L’objectiu és aconseguir, mitjançant diverses actuacions, restaurar un hàbitat i, en conseqüència, millorar la cadena tròfica de totes les espècies que conviuen a la reserva. La complexitat del projecte ha suposat haver de desenvolupar les actuacions en quatre fases:
 
-       Disseny i elaboració de protocols de seguiment dels treballs
-       Creació de tres parcel·les d’exclusió d’herbívors amb la plantació d’una espècie vegetal (la boixerola o raïm d’óssa) per potenciar la recuperació de l’hàbitat del gall fer (Tetrao urogallus)
-       Restauració ecològica de zones deteriorades per reforestacions anteriors amb plantes exòtiques, la qual cosa va malmetre la qualitat de l’entorn
-       Assaig a quatre zones amb tancament parcial per a herbívors, dos amb pastor elèctric i dos més amb repel·lents olfactius, per afavorir la recuperació de la pastura
 
El desenvolupament tècnic del projecte, que va començar l’any 2018, l’han dut a terme tècnics especialitzats de l’empresa Minuartia, conjuntament amb l’òrgan de gestió de la reserva. Durant els pròxims deu anys es farà un seguiment de totes aquestes actuacions, fet que permetrà identificar els tractaments més efectius per la restauració integral de l’hàbitat.
 
La Reserva Nacional de Caça de Boumort
La Reserva Nacional de Caça de Boumort (RNC) va ser creada l’any 1991 amb la finalitat de protegir, fomentar i aprofitar les espècies animals que hi habiten en estat salvatge i de preservar els ecosistemes als quals pertanyen.
La Reserva està gestionada pel Departament d’Agricultura i té una extensió de 13.097 ha. Es troba situada al Prepirineu occidental català, entre les valls de la Noguera Pallaresa i del Segre, i abasta tot un seguit de serralades disposades transversalment de l'una a l'altra vall, d'entre les quals destaquen la serra de Boumort que dóna nom a la Reserva, la serra de Carreu, la serra de Cuberes i la serra de Batsacans.
 
L'espècie característica de la RNC és el cérvol, el qual gaudeix en aquestes serres d'una de les poblacions més importants i ben estructurades dels Pirineus. Destaca també la presència de l'isard i del cabirol. Dins la fauna, eminentment forestal, destaca la presència del gall fer, el picot negre, el mussol pirinenc -totes tres espècies protegides- i la becada.

3  

Imatges

Zona d'actuació a la Reserva Nacional de Caça de Boumort

Zona d'actuació a la Reserva Nacional de Caça de Boumort 264

Moment de la realització dels treballs

Moment de la realització dels treballs 37

Una altra fotografia dels treballs

Una altra fotografia dels treballs 326

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia