Justícia, Drets i Memòria

.

Una nova exposició recorda els més de 2.500 refugiats republicans que es van exiliar a Xile

query_builder   4 juny 2019 11:41

event_note Nota de premsa

Una nova exposició recorda els més de 2.500 refugiats republicans que es van exiliar a Xile

.
.
La consellera de Justícia, Ester Capella, inaugurarà aquest dimecres 5 de juny a les 7 del vespre la nova exposició ‘Els viatges del Winnipeg. En el 80è aniversari de la travessia cap a l’exili (1939)’ al Palau Robert (passeig de Gràcia, 107, Barcelona). Es podrà visitar fins a l’1 de setembre.
 
Es tracta d’un treball que recorda l’experiència de l’exili dels refugiats republicans que van viatjar des de França a Xile amb el vaixell Winnipeg, després de la derrota del bàndol republicà durant la Guerra Civil espanyola.
 
La mostra és un relat expositiu dels fets i també de la repercussió que van tenir en el desenvolupament de la societat xilena dels anys 40 i posteriors. Està organitzada en tres àmbits diferents que destaquen els tres moments cabdals entorn de la travessa: la solidaritat inicial, l’èpica del viatge i els fruits al país d’acollida.
 
L’àmbit de la solidaritat contextualitza, a través d’imatges, documents del govern de Xile i textos diversos, el moment històric i la figura del poeta xilè Pablo Neruda, que va ser qui va proposar acollir els republicans retinguts a camps d’internament francesos. Neruda, que havia estat cònsol de Xile a Espanya, va comptar amb el suport del president del país andí, Pedro Aguirre.
 
L’apartat dedicat a l’èpica aplega un mapa del viatge i fotografies dels passatgers i de la vida a bord del vaixell fins al 2 de setembre de 1939, quan després d’un mes de viatge, el Winnipeg va arribar al port de Valparaíso. També recull històries personals, anècdotes, cròniques i informacions aparegudes a la premsa.
 
La mostra tanca el recorregut amb l’apartat sobre els fruits i les aportacions que els republicans a bord van fer en la vida xilena, i en destaca noms com l’escriptor Modest Parera, els pintors Roser Bru o José Balmes, el diputat al Parlament Lluís Bru o la pianista Diana Pey, entre d’altres.
Pablo Neruda, promotor del viatge
Pablo Neruda, promotor del viatge
A banda, a l’exposició també s’hi pot trobar una reproducció del Cafè Miraflores, un espai a Xile on es reunien republicans espanyols arribats amb el Winnipeg i intel·lectuals xilens. Els visitants també podran veure el documental ‘Balmes, el doble exilio de la pintura’, en què el director, Pablo Trujillo, recorda la figura del pintor José Balmes.
 
La mostra està organitzada pel Departament de Vicepresidència i d’Economia i Hisenda a partir d’una proposta del Museu de la Memòria i els Drets Humans.
 
 
 
 
ACTE:
Inauguració de l’exposició Els viatges del Winnipeg. En el 80è aniversari de la travessia cap a l’exili (1939)’
 
DIA:
 
5 de juny

HORA i LLOC: 
 
 
19 h
Palau Robert
Passeig de Gràcia, 107, Barcelona
 
 

3  

Imatges

Ressò de l'aventura del vaixell Winnipeg a la premsa

Ressò de l'aventura del vaixell Winnipeg a la premsa 603

Pablo Neruda, promotor del viatge amb el vaixell Winnipeg

Pablo Neruda, promotor del viatge amb el vaixell Winnipeg 3667

Bànner de l'exposició 'Els viatges del Winnipeg. En el 80è aniversari de la travessia cap a l'exili (1939)'

Bànner de l'exposició 'Els viatges del Winnipeg. En el 80è aniversari de la travessia cap a l'exili (1939)' 850

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia