Empresa i Treball

La consellera Àngels Chacón en la conferència del Fòrum Europa

La consellera Chacón reivindica la importància de l'economia productiva basada en el coneixement com un espai de consens entre tots els agents polítics i socioeconòmics

query_builder   12 juny 2019 12:33

event_note Nota de premsa

La consellera Chacón reivindica la importància de l'economia productiva basada en el coneixement com un espai de consens entre tots els agents polítics i socioeconòmics

La consellera Àngels Chacón en la conferència del Fòrum Europa
La consellera Àngels Chacón en la conferència del Fòrum Europa
 
·        En la conferència ‘Catalunya, actora en la nova economia del coneixement’,  pronunciada en el Fòrum Europa-Tribuna Barcelona, la consellera d’Empresa i Coneixement ha destacat que Europa ha decidit jugar des de Barcelona la batalla de l’economia del coneixement.
 
·        Chacón confirma que hi haurà un pla d’adaptació a la indústria 4.0 per donar suport als diferents sectors industrials catalans en l’actual context de disrupció tecnològica.

 ·       La consellera identifica la transformació dels llocs de treball, la formació continua, la integració de la dona en l’economia productiva i la transferència del coneixement com els grans reptes del teixit empresarial.
 
 
 
La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha pronunciat aquest matí la conferència “Catalunya, actora en la nova economia del coneixement”, en el marc del Fòrum Europa organitzat per Nueva Economia Fórum, on ha reivindicat la tasca de Govern en el primer any de legislatura i ha conclòs que “Catalunya té la capacitat per ser un actor en el nou context mundial, ja que compta amb els actius per a posicionar-se en l’economia del coneixement”.
 
Davant un auditori de més de 260 persones, representants de les principals institucions catalanes i de diferents àmbits del món econòmic i empresarial, la consellera Chacón ha reivindicat que “el Govern governa” i que té el compromís de promoure marcs estables. La consellera d’Empresa i Coneixement també ha reivindicat “el diàleg, sense renunciar a res, i treballar per assolir consensos des de la generositat”. 
 
La consellera ha defensat que “l’economia productiva basada en el coneixement és l’espai d’intersecció comú” de tots els agents i sectors, i és on haurien de convergir també totes les sensibilitats polítiques, ja que és un element clau per a la generació de riquesa que ha de garantir tant el “desenvolupament del país” com “els recursos imprescindibles per a l’execució de polítiques socials”. Per això, Chacón ha definit el departament d’Empresa i Coneixement com “l’actor de consens en la defensa de l’economia productiva basada en el coneixement”.
 
Chacón ha analitzat els actius de l’economia catalana, on ha mencionat, entre d’altres, que un 21% del PIB correspon a la indústria, que hi ha més de 8.600 empreses estrangeres establertes, un ecosistema d’startups amb més de 1.300 empreses de base tecnològica –que la converteixen en el 4t hub d’startups-, infraestructures punteres de recerca com el sincrotró Alba o el Barcelona Supercomputing Center. La suma d’aquests factors situa el país com una “economia innovadora, sostenible integradora i oberta al món”.
 
La consellera ha advertit dels efectes que pot tenir la rivalitat entre els EEUU i la Xina per a l’economia catalana, ja que ambdues economies sumen el 40% del PIB mundial i les seves decisions afecten el comerç internacional. Tanmateix, la consellera ha destacat que Europa ha decidit prendre cartes en aquesta partida. “Europa ha decidit jugar i ha decidit que ho farà des de Catalunya, a Barcelona: El Barcelona Supercomputing Center desenvoluparà els xips dels superordinadors europeus”, ha celebrat Chacón.
 
Reptes per al país
 
Un cop analitzat el context global, la consellera ha entrat a detallar els reptes que ha d’afrontar Catalunya, tenint en compte la disrupció que provoca l’evolució exponencial de les noves tecnologies. “S’han accelerat els canvis en els models de negoci, en els diferents estadis de les cadenes de valor, en les relacions entre proveïdors, productors i clients i en la transformació dels perfils professionals”, ha comentat. En aquest context, Chacón aposta per potenciar i millorar la formació, reforçar la integració de la dona en l’economia productiva, millorar la transferència de coneixement al mercat i integrar les noves tecnologies en les estratègies empresarials.
 
Per això la consellera d’Empresa i Coneixement ha confirmat que posarà en marxa un “pla d’adaptació de les PIMES a la indústria 4.0, per donar suport als diferents sectors industrials catalans en l’actual context de disrupció tecnològica”. Chacón ha afegit que “s’ha de millorar las bases i la coordinació de tot el sistema de coneixement per potenciar el seu impacte en totes les activitats del país i contribuir així a fer possible una societat del coneixement.
 
Fer empresa, fer país

En aquest primer any de legislatura, la consellera d’Empresa i Coneixement, ha repassat algunes de les accions que ha dit a terme el departament en els àmbits de la indústria, l’energia, el comerç, el turisme i les universitats i centres de recerca. Chacón ha destacat la derogació del decret d’energia 147/2009 i el pla d'Acció per a la descarbonització del sector industrial per impulsar la transició energètica a Catalunya; la creació del Pla estratègic de turisme de Catalunya i el desenvolupament de les APEU's; la posada en marxa del programa Catalonia Exponential per impulsar la innovació disruptiva, i l’Oficina de supressió de barreres a la internacionalització de les empreses; així com la creació del nou Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement que permetrà crear el marc de reflexió i de referència de les futures polítiques en matèria d’universitats, recerca i innovació; i la futura Llei de la ciència, per definir i consolidar el model propi del sistema d’R+D+I de Catalunya.
 
En aquest sentit, la consellera s’ha definit com a “creient i practicant de la col·laboració publico-privada per tirar endavant totes les propostes i iniciatives” i ha emplaçat els agents a col·laborar amb el Govern en aquesta línia, de manera que el treball conjunt es tradueixi en millores per a la competitivitat de l’economia catalana. Chacón ha destacat l’arribada de noves inversions en matèria d’infraestructures, la superació de barreres per a la internacionalització, la reducció dels costos energètics o la gestió d’infraestructures com ports i aeroports, entre d’altres. La consellera d’Empresa i Coneixement ha avançat que manté converses i totes les actuacions necessàries per aconseguir avançar en aquests àmbits amb els ministeris i òrgans competents corresponents, i que s’estan aconseguint resultats, com la territorialització dels ajuts en matèria d’energia o el tractament dels graus de 180 crèdits.
 
 
Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________
 
§   Twitter  @empresacat | @coneixementcat

3  

Imatges

La consellera  Àngels Chacón en la conferència "Catalunya, actora en la nova economia del coneixement", que ha pronunciat en el  Fòrum Europa

La consellera Àngels Chacón en la conferència "Catalunya, actora en la nova economia del coneixement", que ha pronunciat en el Fòrum Europa 2239

La consellera Àngels Chacón en la conferència del Fòrum Europa

La consellera Àngels Chacón en la conferència del Fòrum Europa 1754

La consellera Àngels Chacón durant la seva intervenció en el Fòrum Europa

La consellera Àngels Chacón durant la seva intervenció en el Fòrum Europa 5712

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia