Direcció General de Comunicació

Blockchain

El Govern aprova la primera estratègia de blockchain i es prepara per començar el seu desplegament dins l'Administració

query_builder   18 juny 2019 14:18

event_note Nota de premsa

El Govern aprova la primera estratègia de blockchain i es prepara per començar el seu desplegament dins l'Administració

 
 
·       La tecnologia blockchain permet mantenir un registre de transaccions permanent, immutable i cibersegur sense necessitat d’intermediaris o autoritat central
 
·       L’aplicació d’aquesta tecnologia resulta especialment indicada per a la gestió dels serveis públics, així com per a la implementació de processos de participació ciutadana
 
El Govern ha aprovat l’Estratègia Blockchain de Catalunya amb la voluntat de situar Catalunya com a país capdavanter en l’ús i el desenvolupament de les tecnologies de registre distribuït (DLT).
 
La blockchain (cadena de blocs) és una tecnologia que permet mantenir un registre de transaccions permanent, immutable i cibersegur sense necessitat d’intermediaris o autoritat central. És una base de dades distribuïda i descentralitzada i encriptada que garanteix les transaccions, les fa irrevocables i transparents.
 
L’aplicació de les tecnologies DLT a l’Administració pública permet augmentar la transparència, garantir la confiança ciutadana i, alhora, facilitar la integració i la robustesa de les solucions. Per aquest motiu, resulta especialment indicada per a la gestió dels serveis públics, així com per a la implementació de processos de participació ciutadana.
 
Camí de l’Administració digital
 
Fa gairebé un any, el 24 de juliol de 2018, el Govern de la Generalitat va aprovar la implementació de la tecnologia blockchain a l’activitat de l’Administració pública. Les conclusions del grup de treball d’impuls de la implementació d’aquesta tecnologia a la Generalitat han estat la base sobre la qual s’ha elaborat l’Estratègia Blockchain de Catalunya.
 
Alguns dels projectes que avui ja estan en marxa o que veuran la llum properament en l’àmbit de l’Administració pública són els següents:
 
·       Sistema d'identificació verificada de Catalunya. Es desenvoluparà un model d’identitat digital autosobirana sobre tecnologies blockchain.
 
·       Registre de consentiment. El Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, impulsor de l’Estratègia, iniciarà la creació d'un Registre de consentiments que, amb tecnologia blockchain, afavoreixi i garanteixi l'accés de la ciutadania a la prestació de serveis públics proactius i personalitzats. Aquest Registre ha de permetre una altra forma de prestació de serveis, permetent que el ciutadà rebi la informació sobre els serveis públics als quals té dret, i possibilitar així la prestació proactiva dels serveis públics de forma anticipada i personalitzada.
 
·       Millora de la gestió dels residus. Aquest projecte està ja en funcionament i permet incorporar en una xarxa pública de blockchain les interaccions de l’Administració amb els diferents agents per donar transparència i traçabilitat a la gestió dels residus.
 
·       Suport en el trasplantament d’òrgans. Possibilitat per compartir dades i indicadors biològics entre hospitals per poder fer una selecció més ràpida i acurada del receptor d’òrgans.
 
·       Habilitació del dret de donació de dades per part d’un pacient. Utilitzar la tecnologia blockchain per tal que un pacient pugui autoritzar una tercera persona a accedir al seu historial clínic per poder fer recerca.
 
·       Suport a la transició energètica impulsant l'autoconsum fotovoltaic i permetre que el ciutadà que generi la seva pròpia energia i l'emmagatzemi amb bateries pugui compartir-la a través de la tecnologia blockchain. Així, els ciutadans podran transaccionar l'energia emmagatzemada de manera fàcil, segura i sense intermediaris i rebre a canvi recompenses en forma de criptomoneda, que es preveu crear properament.
 
·       Canal segur entre el Parlament i la Generalitat de Catalunya. El projecte tindria com a objectiu la creació d’un servei web intern per a l’enviament i emmagatzematge segur de missatges i traces entre el Parlament i la Generalitat de Catalunya. Així mateix, aquest projecte es presenta com una prova de concepte de l'ús de la tecnologia blockchain per assegurar les comunicacions entre les dues entitats, gràcies a les característiques que presenta aquesta tecnologia pel que fa a traçabilitat, immutabilitat i seguretat.
 
Per seguir desenvolupant aplicacions i casos d’ús, el Govern crearà també un entorn de proves en què els diferents àmbits de la Generalitat de Catalunya i d’altres agents del sector públic puguin provar projectes en un entorn controlat i amb una regulació específica per analitzar-ne el funcionament. En aquest sentit, es crearà un laboratori de proves dins el Govern, un pla de formació per al personal de l’Administració i un observatori de les tecnologies blockchain i DLT, encarregat d’identificar, catalogar i analitzar les tendències i el desenvolupament tecnològic a escala nacional i internacional.
 

 
Talent, indústria i recerca
 
L’Estratègia Blockchain de Catalunya preveu desplegar un programa d’actuacions al voltant de sis eixos:
 
1.     Administració: millora dels serveis públics, afavorint una prestació proactiva i personalitzada, i aposta de la Generalitat com a pionera en la seva aplicació. Es posarà en marxa un entorn de proves i l’Observatori de Tecnologies Blockchain i DLT.
 
2.     Promoció: orientació de Catalunya com a país de referència en blockchain i tecnologies DLT. El “Blockchain Solutions World” en el marc de l’IoT Solutions World Congress i la “Barcelona Blockchain Week” en són dues de les accions destacades.
 
3.     Innovació: impuls mitjançant centres de recerca i tecnològics i desenvolupament d’entorns d’innovació com ara el Catalonia Blockchain Living Lab, així com l’impuls de projectes d’R+D+I que connectin la blockchain amb la intel·ligència artificial i la 5G.
 
4.     Ecosistema: potenciació d’una nova indústria i dinamització de la demanda de serveis i solucions amb programes d’emprenedoria, l’impuls de la creació d’espais per a empreses del sector i un programa de dinamització de solucions verticals adaptades a les necessitats sectorials.
 
5.     Talent: generació, retenció i atracció de talent, tant tecnològic com emprenedor amb programes formatius. Es treballarà dins del marc de la iniciativa Barcelona Digital Talent per identificar Barcelona i Catalunya com a llocs de referència per formar-se i treballar-hi.
 
6.     Regulació: es crearà un grup de treball per analitzar la normativa i definir un marc regulador favorable, i en especial amb l’anàlisi de les implicacions del Reglament general de protecció de dades (RGPD).
 
L’ecosistema blockchain a Catalunya és avui un ecosistema emergent on el 60% de les empreses tenen menys de quatre anys. A Catalunya tres centres TECNIO desenvolupen la tecnologia de cadena de blocs: Eurecat, la Fundació i2CAT i el Centre Easy. L’ecosistema també està format per entitats i iniciatives de suport al seu desenvolupament.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia