Educació

foto

Josep Bargalló insta a recuperar l'esperit del Pacte Nacional per a l'Educació en el 10è aniversari de la Llei d'Educació de Catalunya

query_builder   20 juny 2019 14:25

event_note Nota de premsa

Josep Bargalló insta a recuperar l'esperit del Pacte Nacional per a l'Educació en el 10è aniversari de la Llei d'Educació de Catalunya


  • El Parlament ha acollit avui un acte per celebrar 10 anys de la LEC, aprovada amb ampli consens i que va establir les bases del sistema educatiu català
 
  • Roger Torrent: “10 anys són molts en el marc d'una llei. Celebrem el recorregut i aprofitem per mirar endavant, per veure què hem fet bé i què podem millorar al futur. Tenim reptes que hem d'afrontar, també el sistema educatiu del país, en ple segle XXI”
f
El conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha instat avui a recuperar l’esperit del Pacte Nacional per a l’Educació en el desplegament de la Llei d’Educació de Catalunya (LEC): “La noció d’educació com a bé comú reafirma la dimensió col·lectiva de l’educació com una responsabilitat social compartida. Aquest és l’esperit del Pacte Nacional per a l’Educació. L’esperit que ens ha de guiar alhora d’interpretar la Llei d’Educació de Catalunya. I fent-ho des del convenciment que potser amb l’educació no n’hi ha prou per canviar el món, però sense ella és impossible fer-ho”. Bargalló ho ha afirmat durant l’acte de celebració del desè aniversari de la Llei d’Educació a Catalunya que ha tingut lloc al Parlament, i on també hi ha participat el president de la cambra, Roger Torrent.
 
L’1 de juliol de 2009 es va aprovar la Llei d’Educació de Catalunya, amb un ampli consens per part dels partits polítics que en aquells moments tenien representació parlamentària. La LEC va establir les bases del sistema educatiu català, destacant aspectes, entre d’altres, com l’autonomia dels centres educatius, el règim lingüístic amb el català com a llengua vehicular, l’avaluació, la direcció dels centres, el paper de les administracions locals o la definició del Servei d’Educació.
 
Bargalló ha recordat que la norma va ser possible també per la signatura del Pacte Nacional per a l’Educació: “A ningú se li escapa que la llei és conseqüència directa del Pacte Nacional per a l’Educació impulsat per la consellera Marta Cid i del qual en surt el compromís d’enfortir el sistema educatiu per tal d’assegurar la cohesió social i la igualtat d’oportunitats”. Ha afegit que el Pacte Nacional “és la base per a l’elaboració de la primera llei catalana d’educació. Dibuixa el consens marc de la comunitat educativa i dels agents socials que s’haurà de traduir en llei”.
f
El titular d’Educació ha valorat que la LEC “és l’eina per transformar el sistema, i ho ha començat a fer malgrat no disposar dels recursos econòmics necessaris. I si això és així, és gràcies al treball abnegat d’un cos docent d’excel·lència. M’ho han sentit dir infinitat de vegades. Tenim uns professionals competents i compromesos. Ells són la garantia del sistema”.
 
El conseller ha remarcat que “amb el Pacte Nacional per a l’Educació i amb la Llei d’Educació de Catalunya ens vam conjurar tots plegat per tal que tot sortís bé. Vam generar un acord ampli. I crec, sincerament, que avui tots coincidim, tots estem d’acord, que l’educació necessita un nou pressupost que permeti posar al dia el sistema educatiu després d’anys d’insuficiències obligades. Necessitem els recursos necessaris per enfortir la LEC, per enfortir la Llei d’Educació de Catalunya, com a eina de cohesió social, com a eina d’igualtat d’oportunitats”.
 
El president del Parlament, Roger Torrent, ha destacat “el consens parlamentari de la llei, tothom va haver de renunciar en pro del consens. Un instrument que vol ser flexible però amb voluntat de ser perdurable. Es va aconseguir aquest objectiu de perdurabilitat malgrat les circumstàncies polítiques. Això ens ha d'ensenyar a aplicar-ho en d'altres àmbits. És bo aplicar l'esperit de la LEC en d'altres reptes de país”.
 
Torrent també ha expressat la necessitat d’afrontar els reptes de futur a través de la LEC: “10 anys són molts en el marc d'una llei. Celebrem el recorregut i aprofitem per mirar endavant, per veure què hem fet bé i què podem millorar al futur. Tenim reptes que hem d'afrontar, també el sistema educatiu del país, en ple segle XXI. Els reptes són importants i les eines hi són. Un país explica el que vol ser en funció del sistema educatiu que té. Llarga vida a l'escola d’aquest país”.
 
Per commemorar l’aniversari d’aprovació de la LEC al Parlament s’ha projectat un vídeo que recull les principals opinions dels ponents de la llei per part dels partits polítics amb representació parlamentària en aquells moments.  I després dels parlaments, l’acte ha clos amb una actuació musical dels alumnes de l’Escola Superior de Música de Catalunya, l’ESMUC.
 
 
20 de juny de 2019
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia