Justícia, Drets i Memòria

.

L'historiador Alfons Quera, nou director del MUME

Assumeix el càrrec amb la voluntat de continuar la tasca de Jordi Font

query_builder   21 juny 2019 09:05

event_note Nota de premsa

L'historiador Alfons Quera, nou director del MUME

Assumeix el càrrec amb la voluntat de continuar la tasca de Jordi Font

.
.
El Consell d’Administració del Museu Memorial de l’Exili (MUME) ha nomenat aquest dijous l’historiador Alfons Quera nou director de l’entitat. Nascut a Barcelona fa 51 anys, Quera pren el relleu de Jordi Font, que va deixar el càrrec per assumir la direcció del Memorial Democràtic.
 
Alcalde d’Agullana (Alt Empordà) entre 1999 i 2015 i diputat al Parlament entre el 2003 i el 2010, Alfons Quera compta amb la llicenciatura d’Història, un màster en Recerca en Humanitats i un doctorat en Ciències Humanes, del Patrimoni i de la Cultura. És també autor de la tesi doctoral ‘Josep Pla i la defensa de la literatura catalana en la postguerra (1946-1956)’.
 
El nou director assumeix el càrrec amb la voluntat de continuar la tasca iniciada per Jordi Font i tot el seu equip, com ara l’aposta per la recerca i la investigació al voltant de l’exili o l’impuls pedagògic amb visites guiades, tallers o rutes de l’exili.
 
Quera, en el mateix sentit, pretén seguir enfortint els lligams amb les associacions memorialistes i els municipis de la Catalunya Nord, com Argelers, Elna o Perpinyà. El nou director continuarà potenciant la Càtedra Walter Benjamin de la Universitat de Girona, que té com objectiu preservar el llegat de l’autor.   
 
16.000 visitants anuals
 
El Museu Memorial de l’Exili, ubicat a La Jonquera, és el centre de refèrencia sobre l’exili republicà provocat per la Guerra Civil espanyola. Compta amb uns 16.000 visitants anuals, 7.000 dels quals són estudiants de batxillerat.
 
El Museu va obrir les portes l’any 2008, i des de llavors fins ara Jordi Font n’ha estat el director. La gestió administrativa correspon a un consorci format per l’Ajuntament de La Jonquera, la Generalitat, el Consell Comarcal de l’Alt Empordà i la Universitat de Girona. 
 
El Museu té una exposició permanent sobre la retirada republicana i la sort diversa dels milers de refugiats que van haver de creuar la frontera. A banda, des del 2008 ha acollit una vuitantena d’exposicions temporals relacionades amb l’exili, entre les quals destaquen mostres com ‘Josep Narro. Dibuixar la veritat nua dels camps del Rosselló’ o ‘Vides errants: postguerra i exili dels germans Pi i Sunyer.’
 
El Museu està aquest 2019 en plena commemoració dels 80 anys de l’exili republicà. L’agenda esta repleta de rutes o actes de commemoració. Entre les activitats, destaca l’exposició temporal que es pot visitar fins al setembre ‘A nation in retreat’, que mostra com les agències internacionals van reflectir la retirada de prop de mig miler persones cap a França.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia