Cultura

FOTO

Convocada la VII Beca Joan Veny dedicada a la variació lingüística del català

query_builder   21 juny 2019 11:36

event_note Nota de premsa

Convocada la VII Beca Joan Veny dedicada a la variació lingüística del català

  • Política Lingüística publicarà un dels darrers projectes becats, sobre l’evolució del català a la Franja
FOTO
L’Institut Ramon Muntaner. Fundació Privada dels Centres d’Estudis de Parla Catalana, amb el suport de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura, convoca la VII Beca Joan Veny.
 
La Beca Joan Veny es concedeix a un projecte que estudiï qualsevol aspecte vinculat amb la variació lingüística del català i que sigui realitzat per un investigador o investigadors del món dels centres d’estudis en un termini màxim de dos anys. El jurat té en compte el valor científic i el grau d’interès general i innovador de la proposta, la metodologia de treball, l’historial científic dels sol·licitants i la participació de centres d’estudis. En igualtat de condicions, es valoraran preferentment els treballs que s’orientin vers la intersecció entre variació i estandardització arreu dels territoris de parla catalana.
 
L’import de la beca és de 6.000 euros i es pot presentar la documentació per optar-hi fins al 18 d'octubre. Des de la darrera edició, el mateix Joan Veny s’ha incorporat al jurat que determina el projecte guanyador.
 
La setena edició d’una beca de prestigi
Aquesta beca porta el nom de Joan Veny i Clar (Campos, Mallorca, 1932), catedràtic de Filologia Catalana de la Universitat de Barcelona i un dels lingüistes i dialectòlegs de més prestigi dels Països Catalans. Veny va rebre el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes el 2015 i la Creu de Sant Jordi (1997).
 
En les darreres edicions, els treballs becats han versat sobre el parlar del Penedès, l'impacte de la frontera administrativa en l'evolució del català a la Franja, la varietat lingüística geogràfica del Baix Ebre i el seu procés d’estandardització, sobre la pèrdua de formes pròpies en els usos i models de l'estàndard oral en pallarès i les preposicions en català nord-occidental.
 
Precisament, el treball guanyador de la V Beca Joan Veny, del filòleg Esteve Valls, es publicarà en breu dins la col·lecció “Biblioteca Tècnica de Política Lingüística”, i estarà disponible en el web de Llengua catalana. La publicació digital portarà per títol La llengua escapçada. Un estudi sobre l’autonomització dels parlars nord-occidentals a la cruïlla catalanoaragonesa.
 
L’Institut Ramon Muntaner es va constituir el 2003 de l’acord entre la Generalitat de Catalunya i la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, que representa la voluntat de tots els centres que hi són adherits. La seva finalitat és la difusió i el suport als projectes d’investigació i de promoció cultural dels centres i instituts d’estudis de parla catalana, entitats dedicades principalment a l’estudi de la història, el patrimoni cultural i natural i les ciències socials i humanístiques i a la divulgació cultural dins els àmbits local i comarcal.
 
 
 
VII Beca Joan Veny
 
 
Biblioteca Tècnica de Política Lingüística
 
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia