Justícia, Drets i Memòria

.

Justícia recupera dos equipaments infrautilitzats, parcialment tancats per la crisi el 2013

El Govern crea 35 noves places d'internament als centres de justícia juvenil de Girona i Mollet

query_builder   26 juny 2019 12:37

event_note Nota de premsa

Justícia recupera dos equipaments infrautilitzats, parcialment tancats per la crisi el 2013

El Govern crea 35 noves places d'internament als centres de justícia juvenil de Girona i Mollet

Til·lers reobre un mòdul amb visió de gènere per a noies de tot Catalunya
L’ampliació de la capacitat suposa la contractació de 22 nous professionals
El Departament de Justícia amplia la capacitat del conjunt dels centres educatius de justícia juvenil. El Govern crea 35 noves places d’internament per a menors d’entre 14 i 18 anys privats de llibertat. Per a fer-ho possible, l’Executiu reverteix el tancament parcial de dos centres que estan pràcticament desocupats des del 2013, coincidint amb la crisi, a Girona (CE Montilivi) i a Mollet del Vallès (CE Til·lers). Justícia també reforça l’equip de professionals dedicats al tractament i a la rehabilitació dels menors internats amb la incorporació de 22 educadors i treballadors socials. El personal, el reforç dels serveis, les obres de rehabilitació i l’equipament dels mòduls, que s’han deteriorat després de 6 anys en desús, suposen una inversió de 2,9 milions d’euros. El Govern donarà el vistiplau a l’operació amb un acord que tindrà lloc en les properes setmanes.
 
Afrontar el creixement ininterromput dels menors privats de llibertat
 
Amb aquest increment de capacitat, els centres educatius passen de 302 a 337 places (+12 %). Així, el Departament de Justícia fa front al creixement sostingut de la població de justícia juvenil, que manté una tendència a l’alça ininterrompuda des de l’any 2016. En només tres anys, el nombre de menors internats ha augmentat amb 76 nous joves i ha situat l’ocupació dels centres al 90 %. La major part dels delictes són robatoris amb violència i intimidació.
 
L’increment de la població dels centres educatius de justícia juvenil respon majoritàriament a l’ingrés de joves altament vulnerables i desprotegits, que viuen al carrer, sense vincles familiars a Catalunya, sense domini del català ni del castellà i amb poca o cap formació. Els centres educatius del Departament de Justícia disposen d’equips formats per educadors, treballadors socials, mediadors culturals, mestres, formadors ocupacionals, metges, infermers, psicòlegs i juristes dedicats al seu tractament i a la rehabilitació. A banda de l’atenció mèdica i psicològica, els equips dels centres educatius de justícia juvenil treballen amb un pla específic per a cada jove, amb l’objectiu de proporcionar-los noves oportunitats. Aquest pla pivota sobre tres eixos: estudis, aprenentatge d’oficis i programes de tractament en funció de la conducta i les addiccions.
 
Actualment, hi ha 109 menors estrangers i sense referents familiars internats en centres educatius, una xifra que només suposa l’1,6 % dels 6.640 que han arribat a Catalunya des del 2016, segons la Direcció General d’Atenció a la Infància (DGAIA). En relació amb el conjunt dels centres, representen el 38 % dels menors.
.
.
REVERTIR ELS TANCAMENTS DE CENTRES PER LA CRISI ECONÒMICA
 
Montilivi: 10 noves places disponibles abans de l’estiu
 
La Unitat Oberta Montilivi es convertirà a partir del mes de juliol en un centre de règim tancat amb capacitat fins a 22 places. Actualment funciona com a centre obert i acull a 12 joves en els règims d’internament obert i semiobert. La transformació en centre de règim tancat comporta un augment de les mesures de seguretat, però això no obsta que pugui continuar acollint joves sotmesos a mesures judicials en règim obert i semiobert. 
 
L’equipament va obrir l’any 1990 i va ser un centre de règim tancat amb 43 places fins al 2013, quan van tancar dues terceres parts de les instal·lacions com a conseqüència de la crisi i per la davallada de les mesures d’internament.
 
Til·lers: Reobertura d’un mòdul amb visió de gènere per a la rehabilitació de les noies    
 
Justícia posarà en funcionament a finals d’any un nou mòdul amb capacitat  per a 25 noies al centre educatiu Til·lers, on hi haurà totes les noies de Catalunya amb mesures d’internament. Allà s’hi traslladaran les 17 noies que actualment ocupen un dels quatre mòduls per a joves que hi ha a Can Llupià, a Barcelona. Amb el trasllat de les noies a Til·lers, Can Llupià es convertirà en un centre exclusivament per a nois.
 
El trasllat de les noies, que només representen el 7% dels joves internats, farà possible que tot l’equip del centre educatiu Til·lers s’especialitzi en un tractament amb visió feminista, per a l’apoderament, la conducta sexual sana i responsable, i la no submissió a conductes masclistes. Es tracta de reconèixer que les noies s’inscriuen en un ordre cultural, social, polític i psíquic propi.
 
Til·lers es va inaugurar l’any 1985 com a centre de règim tancat amb 5 mòduls i una capacitat total de fins a 61 places. Des de 2013, Til·lers només té operativa una Unitat Terapèutica que acull 12 joves amb problemes de salut mental i addicions.
 
LA JUSTÍCIA JUVENIL A CATALUNYA
 
Les persones són inimputables fins als 14 anys. En canvi, a partir d’aquesta edat, els menors ja tenen responsabilitats penals. Els jutges decreten mesures que han d’assumir els menors que han comès un delicte. Les mesures judicials per al menors són l’equivalent a les penes per a les persones adultes. La gran diferència és que les mesures de justícia juvenil tenen una finalitat educativa.
 
El ventall de mesures que pot imposar el jutge pot anar des de la mediació i la reparació a les mesures de medi obert, com ara la llibertat vigilada, les prestacions en benefici de la comunitat o les tasques socioeducatives. L’internament en centres de justícia juvenil (en règim tancat, obert, semiobert o terapèutic) només es reserva per als menors que han comès els delictes més greus.
 
Tant és així que els joves amb mesures d’internament en un centre educatiu només representen el 8,2 % de tots els menors que l’any 2017 van passar per la justícia juvenil a Catalunya (5.731). La taxa de reincidència en el conjunt de la justícia juvenil és del 30,8 %.
 
Set centres de la Generalitat
 
La Direcció General d’Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil gestiona set centres de justícia juvenil: Can Llupià (Barcelona), Montilivi (Girona) El Segre (Lleida) Folch i Torres (Granollers), L’Alzina, (Palau Solità i Plegamants) i Oriol Badia (Guardiola de Font- rubí) i la Unitat Terapèutica de Til·lers (Mollet del Vallès).
 
Montilivi se suma ara a Can Llupià, L’Alzina , Segre i Til·lers com a centres preparats per acollir joves en règim tancat tot i que hi ha joves en altres règims. Els centres tancats estan dotats de mesures de seguretat (personal especialitzat i mesures estàtiques) i hi van a parar joves amb una evolució educativa conflictiva. Aquest règim no permet als joves sortir del centre i és a dins on han de fer totes les seves activitats, tant de tractament com formatives i ocupacionals.
.
.

7  

Imatges

Visita al centre de justícia juvenil a Girona (Montilivi), on es crearan noves places per a joves

Visita al centre de justícia juvenil a Girona (Montilivi), on es crearan noves places per a joves 120

Treballs per a l'ampliació de l'ocupació al centre de justícia juvenil de Montilivi (Girona)

Treballs per a l'ampliació de l'ocupació al centre de justícia juvenil de Montilivi (Girona) 95

Gisela Torns, directora de justícia juvenil, visita el Centre Educatiu Montilivi, on s'ampliarà l'ocupació per a menors privats de llibertat

Gisela Torns, directora de justícia juvenil, visita el Centre Educatiu Montilivi, on s'ampliarà l'ocupació per a menors privats de llibertat 152

La directora Gisela Torns anuncia la creació de 35 noves places d'internament als centres de justícia juvenil de Girona i Mollet

La directora Gisela Torns anuncia la creació de 35 noves places d'internament als centres de justícia juvenil de Girona i Mollet 135

Autoritats del Departament de Justícia durant la visita a les instal·lacions del Centre Educatiu Montilivi

Autoritats del Departament de Justícia durant la visita a les instal·lacions del Centre Educatiu Montilivi 100

Evolució de la població als centres de justícia juvenil

Evolució de la població als centres de justícia juvenil 1090

Places als centres de justícia juvenil

Places als centres de justícia juvenil 1101

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia