Direcció General de Comunicació

Escola

El Govern obre una consulta prèvia per elaborar un decret que reguli els concerts educatius

query_builder   3 juliol 2019 13:45

event_note Nota de premsa

El Govern obre una consulta prèvia per elaborar un decret que reguli els concerts educatius

  • Es vol adequar la normativa, de 1993, al marc legal vigent -LOE i LEC- i també a la realitat del sistema educatiu
 
  • L’objectiu és garantir la gratuïtat real dels ensenyaments obligatoris, una distribució equilibrada d’alumnes amb necessitats específiques de suport educatiu i el principi de coeducació
El Govern ha aprovat obrir un procés de consulta prèvia a l’elaboració d’un projecte de decret relatiu als concerts educatius. Amb aquesta iniciativa es vol adequar la normativa actual, el Decret 56/1993, al marc legal vigent –Llei orgànica d’educació de 2009 (LOE) i Llei d’educació de Catalunya de 2006 (LEC)- i, d’aquesta manera, poder donar resposta a la realitat del sistema educatiu. L’objectiu és garantir la gratuïtat real dels ensenyaments obligatoris, una distribució equilibrada d’alumnes amb necessitats específiques de suport educatiu i el principi de coeducació.
 
Així doncs, cal actualitzar la normativa per poder donar resposta a les noves realitats que han anat sorgint des de 1993, com són l’augment d’alumnes d’origen estranger, l’increment de la segregació escolar, o la corresponsabilització en l’escolarització dels alumnes amb necessitat específica de suport educatiu. L’actual decret tampoc dona solució a algunes disfuncions estructurals del sistema de concerts relacionades amb el finançament dels centres concertats que impedeixen la gratuïtat real dels ensenyaments. En aquest sentit, la LEC preveu diverses possibilitats per millorar aquest finançament, en funció de la corresponsabilitat social dels centres concertats.
 
Objectius del nou decret
 
L’actualització de la normativa permetrà el desplegament de la LEC en matèria de concerts educatius i també comptar amb una regulació que permeti assolir els objectius del Departament, que són els següents:
 
  • Integrar en la programació educativa, conjuntament amb els llocs escolars gratuïts, l’oferta dels centres concertats, de manera que hi hagi una oferta única i integrada del Servei d’Educació de Catalunya (SEC), que eviti la dualització de l’oferta educativa i la segregació escolar.
  • Garantir la gratuïtat real dels ensenyaments obligatoris impartits en els centres concertats, mitjançant un sistema de finançament equitatiu i asimètric: a més responsabilitat social, més finançament públic.
  • Garantir la participació de tots els centres concertats en la distribució equilibrada d’alumnes amb necessitats específiques de suport educatiu.
  • Garantir que tots els centres amb concert compleixin el principi de coeducació mitjançant l’escolarització mixta.
  • Excloure del règim de concerts els centres que no compleixen les necessitats d’escolarització gratuïta.
 
Impacte de la norma en el sistema educatiu
 
Aquest nou decret suposarà una millora en la prestació del Servei d’Educació de Catalunya, atès que es garantirà amb més eficàcia la gratuïtat real dels ensenyaments obligatoris impartits en centres concertats. També es garantirà millor l’equitat escolar, ja que augmentarà la corresponsabilitat dels centres privats concertats en l’escolarització d’alumnes amb necessitat específica de suport educatiu i es regularan noves mesures i instruments per assolir una distribució més equilibrada d’aquests alumnes entre tots els centres educatius sostinguts amb fons públics.
 
D’altra banda, hi haurà una simplificació administrativa dels tràmits per a la renovació dels concerts educatius, atès que es regularà un sistema de renovació automàtica dels concerts en funció de la satisfacció de les necessitats d’escolarització, d’acord amb la programació de l’oferta educativa.  
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia