Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

El Departament d'Agricultura participa en un nou projecte per minimitzar els efectes del canvi climàtic en la qualitat del vi

query_builder   9 juliol 2019 14:14

event_note Nota de premsa

El Departament d'Agricultura participa en un nou projecte per minimitzar els efectes del canvi climàtic en la qualitat del vi

El projecte MINORVIN valoritzarà les varietats minoritàries de la vinya per avaluar-ne el potencial de mitigar el canvi climàtic en la viticultura
 
S’avaluaran 51 varietats minoritàries amb la participació de 16 centres d’investigació de tot l’Estat espanyol
DARP
El projecte analitzarà 51 varietats minoritàries de vinya de tot Espanya
El canvi climàtic està causant un increment de les temperatures i la reducció de la pluja. Aquests efectes poden donar lloc a vins de major graduació alcohòlica i menys acidesa. A més, la viticultura que s’ha anat fent els darrers anys ha provocat un empobriment del nombre de varietats de vinya conreades i, per tant, una erosió genètica del cultiu.
 
Per aquest motiu, 16 centres de recerca de l’Estat espanyol s’han unit per desenvolupar MINORVIN, un projecte que vol posar en valor la biodiversitat existent en varietats minoritàries de vinya recuperades a Espanya per avaluar-ne el potencial sobre la mitigació dels efectes del canvi climàtic en la viticultura.
 
Per aconseguir aquest objectiu, s’avaluaran en 51 varietats minoritàries de tot Espanya, actualment infravalorades, la resistència a la sequera, la tolerància a malalties fúngiques molt dependents de la climatologia (míldiu i oïdi) i el potencial enològic per diversificar la producció de vi.
 
A Catalunya, el Departament d’Agricultura, a través de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) i l’Institut de Recerca en Tecnologia Alimentària (IRTA), lidera un dels tres subprojectes del treball, que estudia el potencial vitícola i enològic de 8 varietats minoritàries de les regions vinícoles catalanes i efectua les anàlisis sensorials de tots els vins que s’acabaran elaborant de les 51 varietats investigades a tot l’Estat a través dels laboratoris i el Panel Oficial de Tast dels Vins de Catalunya.
 
Aquesta col·laboració s’emmarca dins del l’i2VI, grup de treball conjunt de l’IRTA i l’INCAVI que ofereix al sector vitivinícola tota la potència d’R+D del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia