Servei Meteorològic de Catalunya

Mapa

Balanç de la segona onada de calor de l'estiu

query_builder   26 juliol 2019 13:06

event_note Nota de premsa

Balanç de la segona onada de calor de l'estiu


  • Els valors més destacats s’han enregistrat a les Terres de Ponent, especialment a la plana de Lleida on han arribat als 40 ºC durant tres dies consecutius
  • Tot i que a les zones costaneres el termòmetre no s’ha enfilat tant, la humitat elevada ha produït una forta sensació de xafogor
Una nova irrupció d’una massa d’aire càlid africà a Catalunya ha provocat la segona onada de calor de l’estiu. Els dies més calorosos van ser dimarts 23 i dimecres 24. A continuació es mostra el mapa de la topografia de 850 hPa de dimarts 23 on s’observa un subtil flux de sud que permet l’entrada de la massa d’aire càlid.
Mapa wrf
 
L’episodi cal definir-lo com a onada de calor, ja que s’han superat els llindars meteorològics de perill durant almenys tres dies seguits a una part del país. Amb tot, els valors de temperatura no han sigut extremament destacables, i més si els comparem amb l’anterior onada de calor de l’estiu, esdevinguda entre el 25 i 30 de juny, on es van batre rècords històrics absoluts.
 
El valor més elevat mesurat, tant a la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) com a la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM), han estat els 41 ºC a Lleida - la Femosa (XEMA), a Sunyer (XOM) i a les Borges Blanques (XOM) el dimarts 23.
I ha estat precisament a la zona de la plana de Lleida on han tingut màximes de 40 ºC durant tres dies consecutius. Concretament entre dilluns 22 i dimecres 24.
 
La següent taula mostra algunes de les màximes iguals o superiors als 40 ºC:
taula Tmax

Superació del llindar de situació meteorològica de perill per calor
 
Durant l’episodi la majoria de les estacions de la XEMA situades a les Terres de Ponent, Pirineu Occidental i Central, Catalunya Central, Prelitoral Central i Terres de l’Ebre han superat almenys dos dies el llindar de Situació Meteorològica de Perill (SMP) per calor. Contràriament, gran part de la façana litoral del país ha quedat exempta, tret d’alguns punts del litoral central, Baix Empordà i Montsià on almenys l’han superat un dia.
 
Vora un 36% de les estacions han superat el llindar de calor com a mínim 3 dies consecutius, de manera que es pot parlar d’onada de calor tot i que no ha afectat arreu de Catalunya. Els dies que s’han superat més a bastament han estat dilluns 22, amb 89 estacions de la XEMA de 184, i sobretot dimarts 23, quan el van superar 116 estacions. A continuació es mostren els mapes de la temperatura màxima dels dies 22, 23, 24 i 25 de juliol i la distribució espacial de les superacions d’SMP:
Mapa SMP

Rècords de temperatura màxima a les estacions de la XEMA
 
No ha estat un episodi excepcionalment anòmal a nivell termomètric. Mostra d’això és que només hi ha hagut 4 estacions de la XEMA amb més de 10 anys de dades que hagin superat la temperatura màxima absoluta en un mes de juliol, tres d’elles situades a l’alta muntanya i a Montserrat:
TAula Rècords Tx

Rècords de temperatura mínima més elevada a les estacions de la XEMA
 
Pel que fa a la temperatura mínima, tampoc ha estat un episodi marcat per la quantitat de registres  rècord. Només 4 estacions de la XEMA amb més de 10 anys de dades han igualat o superat la temperatura mínima més elevada en un mes de juliol. Cal assenyalar que es tracta de la mínima diària (0-24 h UTC):
Taula rècords Tnx
 
Malgrat la manca de rècords, la sensació de xafogor a les zones costaneres ha estat intensa, com demostren les dues nits tòrrides viscudes a Sitges, dimarts 23 i dimecres 24 on la temperatura no va baixar dels 25 ºC.
 
 
Previsió pels pròxims dies
 
La previsió meteorològica pels pròxims dies vindrà dominada per la inestabilitat atmosfèrica i la baixada de la temperatura.
 
Dissabte creuarà una pertorbació entre el sud de França i el nord de Catalunya que generarà ruixats a molts punts del territori; al matí seran més locals, i afectaran el nord del  país; a la tarda en canvi, guanyaran intensitat i extensió i s’estendran a la meitat nord i est de Catalunya; a més, les precipitacions puntualment podran ser d’intensitat forta. Al final del dia bufarà el mestral  i la tramuntana als dos extrems del litoral, d’intensitat moderada amb cops forts.
 
Diumenge la situació serà més estable, amb domini de l’ambient assolellat, però encara amb alguns núvols a les comarques del nord-est del territori. Predominarà el vent de component nord i oest entre fluix i moderat, si bé hi haurà mestral i tramuntana amb cops forts al terç sud i Alt Empordà respectivament.
 
 
26 de juliol de 2019

5  

Imatges

Mapa WRF

Mapa WRF 22

Mapa SMP 22-25

Mapa SMP 22-25 1242

Taula Tx

Taula Tx 38

Taula Rècords Tnx

Taula Rècords Tnx 22

Taula Rècords Tx

Taula Rècords Tx 23

1  

Fitxers adjunts

Nota informativa

Nota informativa
PDF | 551

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia