Economia i Hisenda

El vicepresident Aragonès durant la seva intervenció en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu

Aragonès: "Davant les desigualtats creixents el Govern impulsa un salari mínim català"

query_builder   1 agost 2019 17:21

event_note Nota de premsa

Aragonès: "Davant les desigualtats creixents el Govern impulsa un salari mínim català"

  • El vicepresident presenta l’acord de Govern que impulsa els treballs per calcular un salari mínim català de referència
  • Lamenta que l’SMI estatal és “uniforme” i no té en compte el cost de la vida ni la capacitat de les economies dels diferents territoris de l’Estat
El vicepresident Aragonès durant la seva intervenció en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu
El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, ha presentat avui l’acord de Govern que impulsa els treballs per calcular un salari mínim català de referència. “Constatem que l’aprovació d’un Salari Mínim Interprofessional a nivell estatal genera inequitat i no dona resposta a les necessitats dels treballadors i treballadores pel que fa a les seves retribucions, especialment les mínimes, que estan fortament feminitzades i situades en col·lectius constituïts per persones migrades”, ha denunciat.
 
El responsable d’Economia i Hisenda ha lamentat que l’SMI estatal és “uniforme i no té en compte el cost de la vida ni la capacitat de les economies dels diferents territoris per revertir les situacions de desigualtat. No són el mateix 900 euros a Catalunya que en altres territoris”. Per aquest motiu, Aragonès ha defensat la necessitat d’establir salaris mínims en funció de la realitat econòmica de cada territori, un extrem que, segons ha detallat, no només defensa el Govern de la Generalitat sinó “cada vegada més des de diferents institucions”.
 
Davant les limitacions competencials de la Generalitat en aquesta matèria, que impedeixen implementar la mesura mitjançant l’aprovació d’un text legal, el Govern aposta per la seva implantació per la via dels convenis col·lectius. “Allò que no fa l’Estat ho farem la societat i les institucions catalanes mitjançant l’acord. Allò que no podem fer amb una norma legislativa ho podem fer amb el compromís de les institucions del país. Quan hem anat junts hem fet grans coses, en àmbits molt diferents, i també ho podem fer ara”, ha considerat Aragonès, qui s’ha mostrat optimista pel que fa a la capacitat del país de “superar les restriccions competencials mitjançant l’acord i la concertació social”.
 
“Davant les desigualtats creixents i davant una sortida de la crisi que s’ha fet sobre les espatlles dels treballadors, amb la reducció de salaris i del poder adquisitiu de la població, el Govern impulsa un acord intern de país, un compromís públic per a la reducció de les desigualtats. Un 14,4% des treballadors, malgrat tenir un salari, estan en risc de pobresa. Això ho hem de combatre i una de les eines per fer-ho és l’impuls del salari mínim”, ha conclòs el vicepresident.
 
El departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda i el departament de Treball, Afers Socials i Famílies seran els responsables de portar a terme els treballs d’estimació del salari mínim català i de la seva incidència, que es presentaran en un termini màxim de tres mesos. Posteriorment, es convocarà el Consell de Relacions Laborals —que agrupa agents socials, sindicats i patronals— per tal d’iniciar el procés de concertació social que permeti establir un salari mínim de referència diferenciat per a Catalunya.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 29

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia