Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

DARP

Es manté el nombre d'incendis vinculats a l'activitat agrària tot i les condicions complicades de la temporada

query_builder   19 agost 2019 14:15

event_note Nota de premsa

Es manté el nombre d'incendis vinculats a l'activitat agrària tot i les condicions complicades de la temporada

En l’àmbit de la campanya de prevenció d’incendis, durant els treballs de  la sega d’aquest any s’han produït sis incendis que han afectat 123,75 hectàrees
 
S’ha dut a terme per vuitè any consecutiu per prevenir incendis forestals i ha englobat set comarques cerealístiques
 
El nombre d’incendis ha passat de 34 el 2012, l’any que es va posar en marxa la campanya, a 6 aquest any
DARP
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) ha  dut a terme per vuitè any consecutiu la campanya de prevenció d’incendis durant les tasques agrícoles de recol·lecció del cereal. En el marc d’aquesta campanya, el nombre d’incendis vinculats a l’activitat de la sega s’ha mantingut estable, tot i la manca de pluges dels últims mesos i les condicions meteorològiques complicades que s’estan registrant aquest estiu.
 
En aquest sentit, cal tenir en compte que gairebé a tot Catalunya s’ha viscut una situació anòmala pel que fa a la precipitació en els últims sis mesos, amb una pluviometria d’entre un 50% i un 60% respecte a l’habitual per a l’època. I en algunes zones de Terres de l’Ebre, aquesta xifra arriba al 20%. Durant el que portem de campanya forestal, s’han viscut 6 situacions d’activació del nivell 3 del Pla Alfa. En total, fins avui, s’ha activat un total de 15 dies. Això implica que gairebé una quarta part dels dies de campanya forestal hem estat en el màxim nivell de Pla Alfa en algunes zones del país. L’activació d’aquest nivell del Pla Alfa ha estat motivada per episodis de forta calor, amb baixes humitats i vent.
DARP
Entre el 15 de juny i el 8 d’agost hi ha hagut un total de 6 incendis en els comarques cerealístiques on es duu a terme la campanya. Aquesta xifra es manté en un nivell similar des de 2015. Aquests focs s’han produït a les comarques de la Noguera, l’Urgell i la Segarra.
 
Pel que fa a la superfície afectada per incendis relacionats amb els treballs de la sega en el marc de la campanya, aquest estiu han cremat 123,75 hectàrees. Suposen un 2,22% del total d’hectàrees cremades a Catalunya (que són 5.347,17 amb dades fins al 4 d’agost).
 
En aquest sentit, cal destacar la col·laboració dels pagesos amb la campanya per tal d’evitar incendis relacionats amb les tasques de recol·lecció del cereal, així com la col·laboració de les Agrupacions de Defensa Forestals (ADF) i la coordinació del Secretariat de les Federacions d’Agrupacions de Defensa Forestal (SFADF). A la campanya hi ha participat 12 ADF i Federacions de les comarques de l'Anoia, el Bages, la Conca de Barberà, la Segarra i el Vallès Occidental.
 
L’incendi que es va declarar a Talavera (Segarra) a finals de juny i que va cremar 48,46 hectàrees és el més important de la campanya i suposa gairebé la meitat del total de superfície afectada per incendis relacionats amb l’activitat agrícola.
 
DARP
Des que el DARP va posar en marxa fa vuit anys la campanya de prevenció d’incendis de la sega per prevenir i/o minimitzar el risc d’incendis durant les tasques agrícoles, la tendència està sent favorable a la majoria de comarques cerealístiques, ja que entre 2012 i 2019 hi ha una baixada tant del nombre d’incendis com de  les hectàrees cremades gràcies a la tasca que es fa durant la campanya per part de tots els agents implicats (ADF i Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals) i la col·laboració dels pagesos.
 
En concret, s’ha constatat una reducció important del nombre d’incendis des que funciona aquesta campanya, ja que el 2012 es van produir 34 incendis durant la temporada de la sega i que aquest any el nombre ha  baixat a 6. 
 
La campanya del DARP es duu a terme a set comarques cerealístiques de Catalunya: l’Anoia, el Bages, la Conca de Barberà, la Segarra, el Solsonès, la Noguera i l’Urgell. En total, la Campanya de la Sega engloba el 53% de la superfície de conreu del territori català.
 
Els treballs de la sega són una activitat agrària amb risc d’incendi, bàsicament perquè es duen a terme a temperatures molt elevades, amb humitats baixes i amb una vegetació fàcilment inflamable. A més, aquest perill d’incendi es concentra normalment en unes franges horàries determinades. Per aquest motiu, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació duu a terme des de 2012 la Campanya de la Sega, un Operatiu Especial de Prevenció d’Incendis de suport al Món Agrícola que pretén reduir el nombre d’incendis i minimitzar-ne els danys.
 
El dispositiu de vigilància  del Departament d’Agricultura està format per Agents Rurals de les set comarques afectades, unitats del GEPIF (Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals) de la Direcció General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi i per Agrupacions de Defensa Forestal (ADF). També hi participa el Grup de Suport Aeri dels Agents Rurals, com una eina per millorar la detecció de columnes de fum i la coordinació dels efectius terrestres.
 
Campanya informativa
 
La Campanya de la Sega també inclou una campanya informativa que ajuda a conscienciar a prevenir incendis relacionats amb la sega. S’estén a  les principals 23 comarques cerealístiques de Catalunya, englobant quasi el 95% del total de la superfície de conreu del cereal del total del país, a través de xerrades i jornades de formació que fa el Cos d’Agents Rurals amb l’objectiu d’augmentar la consciència del risc d’incendi que suposa l’activitat agrícola en determinades condicions meteorològiques i reforçar el coneixement de les mesures que la normativa vigent estableix.

3  

Imatges

Participació de les ADF a la campanya de la sega

Participació de les ADF a la campanya de la sega 319

Agents Rurals durant la campanya de la sega

Agents Rurals durant la campanya de la sega 384

Agents Rurals i GEPIF durant la campanya de la sega

Agents Rurals i GEPIF durant la campanya de la sega 333

1  

Fitxers adjunts

Dossier sobre la campanya de la sega 2019

Dossier sobre la campanya de la sega 2019
PDF | 1605

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia