Justícia, Drets i Memòria

.

L'exposició 'Genocide Project. Espais d'excepció' és obra de l'artista Eduardo Gómez

El MUME mostra la dictadura xilena a través del videoart i muntatges fotogràfics

query_builder   7 setembre 2019 13:00

event_note Nota de premsa

L'exposició 'Genocide Project. Espais d'excepció' és obra de l'artista Eduardo Gómez

El MUME mostra la dictadura xilena a través del videoart i muntatges fotogràfics

.
.
El Museu Memorial de l’Exili (MUME), ubicat a la Jonquera, acull des d’avui, 7 de setembre, fins al 3 de novembre, la mostra ‘Genocide Project. Espais d’excepció’. És una proposta de l’artista Eduardo Gómez, qui vincula art, testimoni i memòria prenent com a referència la dictadura xilena amb imatges violentes que volen sacsejar l’espectador i fer-lo reflexionar sobre la memòria col·lectiva de la repressió.
 
Memòria visual

Es tracta d’una mostra de muntatges fotogràfics i espais de videoart sobre el feminicidi, els desapareguts, els detinguts, els torturadors i els llocs de tortura i execució de la dictadura militar establerta en aquest país entre 1973 i 1990.  
 
Eduardo Gómez ha creat les peces artístiques que conformen aquesta exposició a partir del material documental recopilat de dues exposicions que van tenir lloc el 2016; una, al Museu de la Memòria i els Drets Humans; i, l’altra, a la Villa Grimaldi (Xile). L’objectiu de l’artista no és imitar la realitat, sinó fer-la visible des de la polèmica.
 
Genocide Project

L’exposició forma part d’un projecte global sobre conflictes arreu del món -‘Genocide Project’- que l’artista va presentar a l’espai ‘Art i memòria’ del MUME l’any 2017. Es tracta d’un treball en construcció contínua amb imatges violentes de conflictes d’arreu del món, com Xile, entre d’altres.
 
Eduardo Gómez

L’autor de la mostra és doctor en belles arts per la Universitat Complutense de Madrid i llicenciat en psicologia, la qual cosa li ha permès desenvolupar una trajectòria multidisciplinar com a artista plàstic. Ha realitzat exposicions a Líban, Estats Units, Colòmbia, Brasil, Japó, França i Regne Unit, entre d’altres països.
 
Un espai per a la reconciliació

El MUME compagina les funcions museístiques, a través de les exposicions temporals com aquesta i una exposició permanent, amb les de recerca històrica i de difusió pedagògica al voltant dels desplaçaments forçosos i la Guerra Civil.
 
Està gestionat pel Consorci del qual formen part la Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Justícia, el Consell Comarcal de l’Alt Empordà, l’Ajuntament de la Jonquera i la Universitat de Girona.
 
Altres exposicions temporals al MUME

El 14 de setembre s’inaugurarà ‘Rafael Ramis. Impulsor del sindicalisme dels funcionaris de Catalunya’, que es podrà visitar fins al 30 del mateix mes i explica qui va ser l’home que va articular i millorar els drets dels empleats públics durant la Segona República. D’altra banda, la mostra ‘Notes sobre coses que passen’ de Mim Juncà es pot visitar fins al 13 d’octubre a la  secció 'Art i Memòria'.

3  

Imatges

Detall de l'exposició 'Genocide Project' la MUME

Detall de l'exposició 'Genocide Project' la MUME 127

El director del MUME, Alfons Quera, i l'artista Eduardo Gómez

El director del MUME, Alfons Quera, i l'artista Eduardo Gómez 58

Imatges de l'exposició 'Genocide Project' al MUME

Imatges de l'exposició 'Genocide Project' al MUME 96

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia