Justícia, Drets i Memòria

.

La Model acull la mostra "La memòria del segle XX des dels arxius judicials"

Justícia exposa sentències, sumaris i expedients de la Guerra Civil i el franquisme

query_builder   17 setembre 2019 18:38

event_note Nota de premsa

La Model acull la mostra "La memòria del segle XX des dels arxius judicials"

Justícia exposa sentències, sumaris i expedients de la Guerra Civil i el franquisme

Són una cinquantena de documents seleccionats dels arxius dels jutjats de Barcelona
 
S’hi poden veure autoritzacions maritals o interlocutòries que qualifiquen els homosexuals de “tarados”
El Departament de Justícia exposa a La Model una mostra amb sentències, sumaris, informes i expedients dels anys de la Guerra Civil i el franquisme. Són una cinquantena de documents de la justícia ordinària de l’època extrets dels arxius dels jutjats i del Registre Civil de la ciutat de Barcelona.
 
La mostra es titula “La memòria del segle XX des dels arxius judicials” i estarà instal·lada a l’espai de l’antiga presó des d’aquest dimarts 17 de setembre fins al pròxim 30 de novembre. Consta de 13 plafons amb imatges dels documents seleccionats i informació de context. Els arxius originals es guarden a l’Arxiu Central i Territorial de la Ciutat de la Justícia.
 
L’exposició està dividida en quatre àmbits diferents: víctimes de la repressió durant la Guerra Civil i la postguerra; la dona durant el franquisme, la llengua catalana durant el franquisme i el control social durant el franquisme.
 
.
Víctimes de la repressió durant la Guerra Civil i la postguerra
 
L’àmbit dedicat a la repressió permet al visitant veure, per exemple, un fragment de la inscripció de defunció de l’any 1939 de la primera persona afusellada al Camp de la Bota, que va ser Eduardo Barriobero, cap de l’Oficina jurídica republicana. També es pot veure el sumari de Jenny Kehr, una refugiada jueva alemanya que l’any 1942 es va suïcidar a la presó de dones de Barcelona per no ser deportada als camps nazis.
 
La dona durant el franquisme
 
Els plafons dedicats a la dona mostren autoritzacions i consentiments maritals i paterns. L’home era el cap de família i havia d’autoritzar la dona per poder viatjar a l’estranger o poder intervenir en una operació de compravenda. La mostra, d’altra banda, també permet llegir sentències per violència masclista que consideren com a fets atenuants la infidelitat de la dona o el comportament impropi d’una “bona esposa”.

 
La llengua catalana durant el franquisme
 
L’apartat dedicat a la llengua recupera formularis del Registre Civil en què els noms catalans són tatxats i traduïts al castellà. Segons la Llei de 1957, “tratándose de españoles, los nombres deberán consignarse en castellano”. Hi ha també expedients de nul·litat i canvis de noms considerats prohibits i subversius pel franquisme, com Llibertat o Germinal.
 
Control social durant el franquisme
 
Pel que fa a l’àmbit del control social, s’hi poden veure informes policials sobre la ideologia dels opositors a secretaris judicials. També es pot llegir una sentència que qualifica els homosexuals de “tarados de homosexualidad congénita”.
 
Servei d’Arxius del Departament de Justícia
 
Els responsables de la selecció dels documents han estat els arxivers del Servei d’Arxius, Biblioteques i Efectes Judicials del Departament de Justícia. El Memorial Democràtic, organisme adscrit al Departament, ha coordinat el disseny i el contingut dels 13 plafons de l’exposició.
 
El Departament de Justícia disposa de 57 centres d’arxiu distribuïts en els 49 partits judicials de Catalunya, amb una plantilla de 42 persones. L’Estatut d’autonomia de Catalunya especifica que correspon a la Generalitat la gestió i la custòdia dels arxius judicials en tot allò que no tingui naturalesa jurisdiccional.
 

6  

Imatges

Expedient de perillositat tramitat pel Jutjat Especial per a l'aplicació de la Llei "de Vagos y Maleantes"

Expedient de perillositat tramitat pel Jutjat Especial per a l'aplicació de la Llei "de Vagos y Maleantes" 1291

Cartell

Cartell 262

Entrada a l'exposició

Entrada a l'exposició 258

La consellera Capella durant la visita

La consellera Capella durant la visita 258

Exposició

Exposició 210

Expedient del Tribunal Tutelar de Menors

Expedient del Tribunal Tutelar de Menors 827

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia