Justícia, Drets i Memòria

.

El Memorial Democràtic acull l'exposició 'A nation in retreat'

L'exili de 1939 des de la mirada de les agències fotogràfiques internacionals

Vuitanta imatges de fotògrafs com Robert Capa, David Seymour 'Chim' o August Chauvin

query_builder   25 setembre 2019 11:32

event_note Nota de premsa

El Memorial Democràtic acull l'exposició 'A nation in retreat'

L'exili de 1939 des de la mirada de les agències fotogràfiques internacionals

Vuitanta imatges de fotògrafs com Robert Capa, David Seymour 'Chim' o August Chauvin

.
.
El Memorial Democràtic acull a partir del dijous 26 de setembre, a les 19 hores, l’exposició ‘A nation in retreat. La retirada vista per les agències fotogràfiques internacionals’. Es tracta d’una exposició que, a partir del fotoperiodisme de l’època, documenta dia a dia, des del 26 de gener de 1939 fins al 10 de febrer de 1939, els diversos escenaris de la retirada republicana de camí cap a França.
 
La mostra es podrà visitar fins al 15 de març. La presentació anirà a càrrec del director del Memorial Democràtic, Jordi Font, la directora general de Memòria Democràtica, Gemma Domènech, i el comissari, Eric Forcada.
 
‘A nation in retreat’ ha estat exposada al Museu Memorial de l’Exili (MUME) de la Jonquera (Alt Empordà) des del febrer del 2018 fins aquest mes de setembre. Ha estat visitada per més de 7.000 persones.  
 
Una mostra cronològica
 
Són imatges captades per alguns dels 135 periodistes i fotògrafs d’arreu del món que van ser acreditats per les autoritats franceses per relatar la retirada militar i civil dels republicans. És una selecció de 80 fotografies realitzades per les grans agències franceses com France Presse, S.A.F.A.R.A o Fulgur, o les americanes Wide World Photo for The New York Times, Keystone, Associated Press Photo o ACME. S’hi poden veure imatges dels grans fotògrafs de guerra de l’època, com Robert Capa, David Seymour ‘Chim’ o Auguste Chauvin.
 
L’exposició organitza les imatges per data, lloc i temàtica, a fi de mostrar de la manera més fidel possible la feina dels fotoperiodistes i la cronologia dels fets. La mostra es divideix en tres etapes: l’arribada a la frontera, l’establiment als camps de concentració i la vida dels refugiats com a persones apàtrides. És una visió de l’arribada massiva de gairebé 475.000 persones que es van refugiar a la Catalunya del Nord, en una catàstrofe humanitària sense precedents a l’Europa Occidental.
 
L’exili del 39 i la nova narrativa visual
 
L’exposició demostra, per mitjà de les imatges, el canvi que implicarà la Retirada republicana per al fotoperiodisme internacional. L’ocupació franquista va impossibilitar la captació d’imatges des de la línia de front, atès que el front no existia a causa de les moltes reculades de la primera línia, provocades pels atacs franquistes. Arran d’aquests fets, els fotoperiodistes narren per primera vegada una guerra a través de les vivències de la població civil exiliada. El comissari de l’exposició, Eric Forcada, sosté que la retirada republicana comporta el naixement de la fotografia humanitària, en la qual l’atenció se centra en la població desvalguda i derrotada.
 
Eric Forcada
 
L’exposició ha estat comissariada per Eric Forcada (Perpinyà, 1975). Llicenciat en belles arts, història de l’art i en estudis catalans, està especialitzat en l’art del segle XX a la Catalunya del Nord.
 
Com a expert en les aportacions de la creació concentracionària produïda pels artistes dels exilis republicans català i espanyol refugiats a les terres nord-catalanes (1939-1944), ha comissariat diverses exposicions relacionades amb aquest període poc conegut de l’art català i l’ha divulgat amb conferències, articles i publicacions.

3  

Imatges

Refugiats a l'església del Pertús (28.01.1939)_Col Eric Forcada(c)MUME

Refugiats a l'església del Pertús (28.01.1939)_Col Eric Forcada(c)MUME 1878

Refugiats a l'estació del Voló (30.01.1939)_Photo Studio Chauvin- Collection Anny Lordat

Refugiats a l'estació del Voló (30.01.1939)_Photo Studio Chauvin- Collection Anny Lordat 573

El Pertús (28.01.1939)_Col Eric Forcada(c)MUME

El Pertús (28.01.1939)_Col Eric Forcada(c)MUME 1930

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia