Justícia, Drets i Memòria

.

La consellera Ester Capella lliura les distincions amb motiu de la festa de la Mercè

Justícia reconeix una cinquantena de professionals i entitats per les seves bones pràctiques

Entre els premiats hi destaquen tres treballadors del Centre Penitenciari Mas d'Enric per la seva reacció en crisis com un incendi o l'actitud violenta d'un grup d'interns

query_builder   30 setembre 2019 11:59

event_note Nota de premsa

La consellera Ester Capella lliura les distincions amb motiu de la festa de la Mercè

Justícia reconeix una cinquantena de professionals i entitats per les seves bones pràctiques

Entre els premiats hi destaquen tres treballadors del Centre Penitenciari Mas d'Enric per la seva reacció en crisis com un incendi o l'actitud violenta d'un grup d'interns

El Departament de Justícia distingeix una cinquantena de professionals i entitats col·laboradores que són un model a seguir per la manera com han desenvolupat la seva tasca als centres penitenciaris, els centres educatius de justícia juvenil i en els programes de mesures penals alternatives i atenció a la víctima. Els guardons s’atorguen cada any amb motiu de la festivitat de la Mercè, patrona dels serveis penitenciaris, en un acte amb familiars i companys. L’acte, presidit per la consellera de Justícia, Ester Capella, també comptarà amb la presència del secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Amand Calderó, i tindrà lloc aquest dilluns a la tarda al Palau de Pedralbes de Barcelona. Entre els premiats d’enguany hi destaquen tres professionals del Centre Penitenciari Mas d’Enric (El Catllar) per dues actuacions que la Generalitat posa com a exemple d’excel·lència professional.
 
La força del diàleg en un “codi 2”
 
En el primer cas, dos funcionaris intervenen en un mòdul per un “codi 2”, que s’activa en situacions de descontrol. En aquesta ocasió, per la protesta violenta d’un nombrós grup de presos per la separació de dos interns que iniciaven una forta discussió. Els professionals accedeixen al mòdul sense equip antiavalots i, sense fer ús de la força, a través del diàleg, aconsegueixen que els interns desisteixin de la seva actitud agressiva i desafiant. L’incident acaba sense cap ferit gràcies a l’experiència, l’ofici i l’autoritat dels professionals que hi intervenen. Els treballadors de Mas d’Enric resolen amb èxit l’incident gràcies al respecte que han aconseguit fruit del tracte diari amb els presos implicats en aquest episodi.
 
Salvar la vida d’un intern que provoca un “codi vermell”
 
El segon cas fa referència a l’actuació de l’equip que, sota el comandament d’un cap de servei, salva la vida d’un intern que cala foc a la seva cel·la. El fum provocat per l’incendi envaeix el passadís del mòdul i cega les càmeres de seguretat. Els professionals actuen ràpidament per ventilar la zona. S’equipen amb les màscares i les bombones de respiració autònoma i d’extinció per evacuar l’intern cap a la infermeria. Alhora, apaguen les flames i atenen la resta de presos per comprovar que poden respirar i tranquil·litzar-los.
 
Pilar Heras, distinció a títol pòstum
 
Justícia reconeix també a títol pòstum la trajectòria de cinc professionals, entre els quals, Pilar Heras (1954-2019), pedagoga, investigadora i especialista en mediació i  justícia restaurativa, que va ser directora d’Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil des del 2016 i fins a la seva mort , i que va deixar empremta pel seu compromís amb la generació de noves oportunitats per als més vulnerables.
 
Entitats i institucions col·laboradores també reben guardó
 
La festa de la Mercè serveix igualment per distingir professionals, institucions i entitats externes que han destacat en la seva col·laboració en l’àmbit penitenciari, la justícia juvenil o les mesures penals alternatives. Enguany ha estat reconegut un agent del Grup de Recerca Activa de Fugitius dels Mossos d’Esquadra que va resultar greument ferit durant la seva intervenció en la detenció d’un intern que no havia retornat d’un permís. I s’ha destacat la tasca de l’Associació d’Alcohòlics Rehabilitats de Lleida, la Fundació Suport Social Solidari, la Federació d’Associacions de Defensa Forestal Les Gavarres i EnVi Associació.  
 
En conjunt, hi ha uns 5.500 professionals que depenen del Departament de Justícia i que treballen en l’àmbit penitenciari, la justícia juvenil, el CIRE –l’empresa pública que forma i dona feina als interns–, l’execució penal a la comunitat i l’atenció a la víctima.

2  

Vídeos

Actuació de professionals del Centre Penitenciari Mas d'Enric en un codi 2

Actuació de professionals del Centre Penitenciari Mas d'Enric en un codi vermell

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia