Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

darp

La consellera Teresa Jordà convoca la Taula Agrària per estudiar l'increment aranzelari als productes agroalimentaris europeus anunciat pel govern dels EUA

query_builder   3 octubre 2019 16:52

event_note Nota de premsa

La consellera Teresa Jordà convoca la Taula Agrària per estudiar l'increment aranzelari als productes agroalimentaris europeus anunciat pel govern dels EUA

El Departament d’Agricultura està estudiant l’impacte de l’anunci del govern dels Estats Units d’imposar aranzels als productes agroalimentaris provinents de la Unió Europea i ha convocat una reunió urgent de la Taula Agrària. La consellera Teresa Jordà estudiarà la situació amb representants del sector en una reunió que es farà la setmana vinent.
 
Els Estats Units és el tercer destí de productes agroalimentaris catalans de fora de la Unió Europea, després de la Xina i el Japó. Representa el 3,3% de les exportacions mundials d’aliments i begudes catalanes i és el 8è mercat mundial.
 
La consellera d’Agricultura ha afirmat que “cal una Unió Europea forta on tots els països membres actuïn en bloc” per evitar una batalla comercial amb els EUA, “que perjudicaria el nostre sector agroalimentari”. Així mateix, Jordà ha dit que “necessitem tenir veu pròpia a Europa per defensar els interessos del sector agroalimentari”.
 
Jordà s’ha posat en contacte telefònic amb representants del sector agrari català i analitzarà la qüestió en la reunió de la setmana vinent de la Taula Agrària i també dins el marc del Consell Català de l’Alimentació, que avui mateix ha fet la seva primera reunió de treball.
 
L’increment aranzelari entre la UE i els Estats Units (primera economia mundial) entrarà en vigor el 18 d’octubre i penalitzarà greument les exportacions agroalimentàries europees.
 
Segons les primeres dades aportades per l’Àrea de Coneixement i Estratègia de Prodeca, -la Promotora d'Exportacions Agroalimentàries Catalanes adscrita al Departament d’Agricultura-, el sector Fine Food, primer sector exportador català als Estats Units (125 milions € el 2018), podria ser el més damnificat.
 
El Fine Food comprèn molts dels productes penalitzats per les noves taxes: formatges, iogurts, mantega, fruits secs, sucs de fruita i fruites processades incrementaran en els costos aranzelaris en un més 25%.
 
Els olis vegetals i l’oli d’oliva català (56 milions € exportats) incrementen també els seus aranzels en un més 25% juntament amb França, Alemanya i Regne Unit, no així altres països productors com Grècia o Itàlia, que mantindrien els antics aranzels.
 
Seguidament, per importància en facturació als Estats Units el sector més afectat seria el del vi i el cava (85 milions € exportats el 2018. D’aquesta xifra 56,7 milions corresponen a escumosos i 27 milions els vins afectats per la mesura que comprendria: vins tranquils, no carbonatats, amb una graduació menor a 14% d’alcohol, en recipients no superiors als 2 litres. El cava, i la resta d’espumosos europeus, no quedarien afectats per l’increment aranzelari. Els vins d’Itàlia, Grècia, Portugal, Polònia i altres zones vitivinícoles no es veurien afectades per l’increment.
 
Amb 31 milions exportats, segueix el sector carni, que ha registrat els darrers cinc anys un creixement de facturació als EUA del 475%. Les principals categories afectades per l’increment aranzelari són la carn de porc congelada i els processats de porc com salsitxes o pernil.
 
El sector del peix i marisc, que va sumar 20 milions d’euros exportats el 2018, hi veurà afectades la categoria de mol·luscs i marisc.
 
Pel que fa a la fruita, els cítrics, cireres, préssec i peres comptaran a partir d’ara també amb unes taxes aranzelàries que sumaran un 25% addicional als aranzels existents. Actualment, Catalunya gairebé no exporta fruita i horta als Estats Units per la inexistència de protocols d’homologació entre ambdós països. Per tant seria el sector menys damnificat per les mesures de l’administració de Donald Trump.
 
 
Alguns dels increments aranzelaris destacats:
 
 
PRODUCTES
ABANS DEL TRACTAT
AMB EL NOU TRACTAT
Vins tranquils
6,3 cèntims/litre
Aranzel actual + 25% add valorem
Licors
3,7 a 9,6 cèntims/kg
Aranzel actual + 25% add valorem
Porcí (carn congelada)
0%
Aranzel actual + 25% add valorem
Preparacions de porcí (pernil)
1,4 a 4,2 cèntims/kg
Aranzel actual + 25% add valorem
Cítrics
1,9 a 2,2 cèntims/kg
Aranzel actual + 25% add valorem
cireres, préssec, pera
4,5% al 16% valor FOB
Aranzel actual + 25% add valorem
Formatges
10% a 15% del valor FOB
Aranzel actual + 25% add valorem
Moluscs – marisc – preparats de peix
0% a 10% valor FOB
Aranzel actual + 25% add valorem
Olis vegetals (inclou oliva verge extra)
5,0 cèntims/kg del envàs  
Aranzel actual + 25% add valorem
Olives
3,7 cèntims/kg pes net
Aranzel actual + 25% add valorem
Melmelades i fruita processada
10,6 al 14,5% valor FOB
Aranzel actual + 25% add valorem
FONT: Comissió Europea
 
 
Des de Catalunya, l’any 2018 es van exportar 86.000 tones en mercaderies agroalimentàries per un valor de 330 milions d’euros. Aquestes xifres representen un increment de més del 60%, tant en volum com en valor, en els últims 5 anys. Pel que fa al número d’empreses exportadores, Catalunya va registrar el 2018 919 companyies, l’augment respecte l’any anterior és d’un 6,12%.
darp
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia