Territori

Imatge

Conclou la primera fase del procés participatiu del Pla de protecció del medi natural i del paisatge del Parc Natural del Cadí - Moixeró

query_builder   4 octubre 2019 13:09

event_note Nota de premsa

Conclou la primera fase del procés participatiu del Pla de protecció del medi natural i del paisatge del Parc Natural del Cadí - Moixeró

·         Una vuitantena de persones han participat a les sessions informatives sobre el procés, que s’han celebrat durant el mes de setembre a Bellver de Cerdanya, Bagà i Alàs
 
·         Durant l’octubre s’iniciaran les sessions participatives, amb grups de treball que debatran al voltant de tres eixos: els aprofitaments dels recursos naturals, l’ús públic i activitats al medi natural, i les obres, edificacions i infraestructures
Imatge
Prop de 80 persones han assistit a les sessions informatives sobre el procés participatiu per a l’elaboració del Pla de protecció del medi natural i del paisatge del Parc Natural del Cadí – Moixeró, que han tingut lloc el passat mes de setembre a Bellver de Cerdanya, Bagà i Alàs i Cerc, a les comarques de la Cerdanya, Berguedà i Alt Urgell, respectivament. Es tracta de la primera fase del procés participatiu que el parc està duent a terme, amb l’objectiu d’implicar el territori en l’elaboració d’aquest document clau per a regular els usos i garantir la sostenibilitat ambiental de l’espai. Aquesta primera fase es va tancar el passat dijous 25 de setembre a l’última sessió al municipi d’Alàs i Cerc.
 
El Pla de protecció del medi natural i del paisatge establirà els objectius específics de protecció del parc natural, regularà els usos del sòl i l’aprofitament dels recursos naturals i el seu ús públic, tot establint normes i directrius de gestió que garanteixin la conservació dels valors. També vol ser una eina que generi oportunitats en l’àmbit social i econòmic en aquest territori amb el foment d’activitats vinculades a la conservació d’aquest patrimoni natural. El procés de participació vol garantir que aquest instrument fonamental en la futura gestió del parc reflecteixi el millor possible la visió dels diferents agents del territori implicats, com ara entitats, teixit econòmic, i particulars.
 
El procés participatiu ha començat amb força gràcies a l’interès mostrat pel territori, que s’ha traduït en una destacada assistència i participació a les tres sessions convocades en aquesta fase. Tot i tenir un caràcter fonamentalment informatiu, les sessions celebrades al setembre també han servit per completar el plantejament del propi procés i començar a recollir les primeres visions.
 
Representants dels diferents actors socioeconòmics del territori han posat sobre la taula qüestions sobre el Parc Natural del Cadí - Moixeró i l’oportunitat que suposa el Pla de protecció. La necessitat que el Pla esdevingui una eina efectiva de conservació de l’entorn i la natura, la preservació d’activitats econòmiques respectuoses amb l’entorn o la prevenció de la massificació en algunes zones del parc i la potenciació d’altres són alguns exemples de propostes de directrius i regulació que s’han recollit en aquestes sessions i sobre les quals s’aprofundirà en les properes fases.
Imatge
A l’octubre, sessions participatives
 
El procés participatiu continuarà aquest mes d’octubre amb la convocatòria de sessions participatives en format de grups de treball. Per a facilitar el debat, s’han organitzat les sessions al voltant de tres temàtiques. Per una banda, els aprofitaments dels recursos naturals, on es tractarà la normativa i la gestió dels usos agroramaders  i forestals, la producció local, la caça i pesca, la recol·lecció i l’aigua com a recurs. El segon eix se centrarà en l’ús públic i activitats al medi natural, on s’abordaran activitats com el senderisme o les rutes en BTT o a cavall, l’esquí fora pista, esports a la natura, l’educació ambiental i activitats vinculades a la recerca i coneixement de l’entorn. Finalment, també es tractaran les obres, edificacions i infraestructures en altres grups de treball.
 
La convocatòria a totes les sessions és oberta a tothom qui ho vulgui. Com en la fase informativa, les sessions es repartiran per tot l’àmbit del parc, repetint cada grup de treball temàtic en diferents municipis de l’Alt Urgell, la Cerdanya i el Berguedà.
 
L’assistència a les sessions s’ha de confirmar contactant amb l’equip de gestió del parc (93 824 41 51 – pncadimoixero@gencat.cat). A més, tota la informació vinculada al procés participatiu i al nou Pla de protecció es pot trobar també al portal de participació de la Generalitat.

2  

Imatges

Imatge

Imatge 2153

Imatge

Imatge 124

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 428

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia