Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

DARP

En marxa el protocol de vigilància per la lluita contra el cargol poma durant la sega de l'arròs al Delta de l'Ebre

query_builder   14 octubre 2019 09:39

event_note Nota de premsa

En marxa el protocol de vigilància per la lluita contra el cargol poma durant la sega de l'arròs al Delta de l'Ebre

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, el Cos d’Agents Rurals, Mossos d’Esquadra, Guàrdia Civil i policies locals treballen coordinats en el control per frenar l’expansió de l’espècie

 

El DARP recorda la mesura obligatòria de netejar la maquinària agrícola després de treballar en camps d’arròs del marge esquerra del Delta i en les finques infestades del marge dret per evitar que es propagui

 

S’ha instal·lat per primer cop una càmera de videovigilància que permetrà un millor control del pas de maquinària entre Deltebre i Sant Jaume d’Enveja

DARP

Coincidint amb la temporada de la sega de l’arròs i el xafat dels rostolls al Delta de l’Ebre, des del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) es recorda que el Pla de Lluita contra l’expansió del cargol poma (Pomacea sp.) al Delta estableix la neteja obligatòria de la maquinària agrícola després d’haver treballat en camps d’arròs del marge Esquerre del Delta així com també després d’haver treballat en finques infestades del marge Dret per evitar la propagació de l’espècie. Així ho estableix l’article 5 de la vigent Resolució ARP/996/2017, de 5 de maig, per la qual es fixen mesures obligatòries de lluita contra el cargol poma a la zona demarcada de les comarques del Baix Ebre i el Montsià.

Per tal de controlar el compliment d’aquesta mesura, el 17 de setembre, a la seu del DARP a Tortosa, una reunió entre el director dels Serveis Territorials del Departament, Ferran Grau, el Cos d’Agents Rurals, la Unitat de Medi Ambient (URMA) del Cos de Mossos d’Esquadra, la unitat DEPRONA de la Guardia Civil i els cossos de les Policies Locals de St. Jaume d’Enveja, Deltebre i Amposta amb l’objectiu de coordinar les tasques de control de l’expansió del cargol poma.

DARP

En el marc d’aquesta reunió, es va aprovar el protocol de vigilància, que ja està en marxa, es van repassar les mesures del Pla de Lluita i els calendaris d’actuació entre els diferents cossos per a la campanya de sega i l’activitat de xafar el rostoll 2019, tant al pont Lo Passador entre Deltebre i Sant Jaume d’Enveja, com al pont de la A7 a Amposta.

A més, s’ha instal·lat per primera vegada una càmera de videovigilància al pont Lo Passador que permetrà un control eficaç del pas de maquinària les 24 hores del dia i durant tot l’any entre Deltebre i Sant Jaume d’Enveja, amb l’objectiu de poder tenir un millor control que la maquinària que hi circula tingui el certificat oficial de neteja. 

Evitar nous focus de cargol poma

Cal recordar que aquesta mesura és d’aplicació durant tot l’any, tant en les labors en sec de preparació del terreny, com en els tractaments fitosanitaris, l’abonament, la sembra, la recol·lecció i en xafar els rostolls. Es va establir per impedir que la maquinària transportés cargols o postes des de camps infestats a camps lliures de la plaga i evitar així una de les causes de la seva expansió.

Per facilitar el compliment d’aquesta obligació, el DARP ha establert dos punts de neteja gratuïts de la maquinària agrícola de l’arròs: l’un a Deltebre, i l’altre al Canal Marítim en el terme municipal d’Amposta, gestionats per l’empresa Agroserveis, la qual expedeix un certificats oficials de neteja que garanteixen el compliment d’aquesta obligació i permeten la circulació lliure de la maquinària fins nou destí de treball.

L’objectiu principal és sensibilitzar i dissuadir els usuaris de la maquinària agrícola per evitar nous focus de cargol poma en finques lliures i així recolzar l’activitat del conreu de l’arròs. Tot i això, els incompliments a aquesta mesura seran denunciats d’acord amb allò que estableix la Llei 43/2002, de 20 de novembre, de Sanitat Vegetal, que qualifica d’infraccions greus i determina sancions mínimes de 3.001 i fins a 120.000 euros.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia