Justícia, Drets i Memòria

.

El 5è Col·loqui Internacional Memorial Democràtic - Càtedra Walter Benjamin tindrà lloc a Barcelona i Portbou del 27 al 30 de novembre

Una trentena d'experts d'arreu del món debatran sobre feixismes i populismes

Les inscripcions són gratuïtes i es poden fer a través del telèfon 936347354 o de l'adreça electrònica memorialdemocratic@gencat.cat

query_builder   17 octubre 2019 11:12

event_note Nota de premsa

El 5è Col·loqui Internacional Memorial Democràtic - Càtedra Walter Benjamin tindrà lloc a Barcelona i Portbou del 27 al 30 de novembre

Una trentena d'experts d'arreu del món debatran sobre feixismes i populismes

Les inscripcions són gratuïtes i es poden fer a través del telèfon 936347354 o de l'adreça electrònica memorialdemocratic@gencat.cat

.
.

Una trentena de ponents d’arreu del món formaran part del 5è Col·loqui Internacional Memorial Democràtic – Càtedra Walter Benjamin, que se celebrarà del 27 al 30 de novembre a Barcelona i Portbou. L’edició d’aquest 2019 es titula 'El món d'avui. Dels feixismes històrics als reaccionarismes postmoderns i els nous populismes. Els reptes de les polítiques de memòria'.

Els ponents debatran sobre feixisme, nou reaccionarisme, autoritarisme i populisme, i presentaran diversos casos de projectes polítics que incorporen o han incorporat aquests corrents. També parlaran del paper dels mitjans de comunicació, les xarxes socials, l’educació i les polítiques públiques de memòria.

El Col·loqui d’aquest any tracta sobre aquesta temàtica arran del sorgiment i la consolidació de formes o partits polítics que es presenten com a hereves dels feixismes històrics.

Inscripcions obertes

El Col·loqui és gratuït i les inscripcions ja es poden fer a través del telèfon 936347354 i de l’adreça electrònica memorialdemocratic@gencat.cat. Està organitzat pel Memorial Democràtic i la Càtedra Walter Benjamin de la Universitat de Girona amb la col·laboració del Museu Memorial de l'Exili, el MACBA, que en serà la seu, i l’European Observatory on Memories (EUROM. Fundació Solidaritat UB).

Principals especialistes convidats

El Col·loqui comptarà amb taules rodones temàtiques en les quals participaran historiadors, periodistes i responsables de polítiques de memòria d’altres zones de l’Estat i vinculats a centres internacionals de memòria. D’entre els 30 ponents, destaquen:

  • Donatella Di Cesare (Sapienza Università di Roma). Professora de filosofia especialitzada en l’estudi de l’Holocaust i en la proliferació de la ultradreta a Europa.
  • Carme Molinero (Universitat Autònoma de Barcelona). Historiadora i professora universitària catalana, especialitzada en història contemporània, més concretament en l'estudi del franquisme.
  • António Costa Pinto (Institut Universitari Europeu – Universitat de Lisboa). Professor d'investigació a l'Institut de Ciències Socials de la Universitat de Lisboa i professor de política i història europea contemporània especialista en feixisme i la dictadura portuguesa Salazar.
  • Eric Fassin (Université Paris-8). Professor de sociologia a la Universitat de París 8 Vincennes-Saint Denis i investigador al Laboratoire d'études de genre et de sexualité (CNRS - París 8 - París Ouest). Durant anys ha centrat els seus estudis en l’anàlisi de les polítiques racials, sexuals i en els estudis de gènere a França i als Estats Units i, més recentment, ha investigat el creixement dels populismes a Europa.
  • Josep Ramoneda. Periodista, filòsof i escriptor exdirector del CCCB, s’ha dedicat a estudiar els darrers fenòmens vinculats al populismes i els feixismes.
  • Francisco Javier Giráldez. Ex-director general de Memòria Democràtica d’Andalusia.

Ruta Walter Benjamin i concert a Portbou

El darrer dia, els participants estan convidats a fer un recorregut a peu de Banyuls a Portbou en record del camí que Walter Benjamin i altres refugiats antifeixistes van haver de fer l’any 1940. Més tard es lliurarà el Premi Internacional Memorial Walter Benjamin 2018-2019.

El Col·loqui clourà amb el concert ‘L’últim camí de Walter Benjamin’, compost i dirigit per Juliane Heinemann. L’espectacle va guanyar la 21a edició del Premi Puig-Porret al millor projecte de creació musical l’any 2018.

Més informació i programa

 

 

 'El món d'avui’. 5è Col·loqui Internacional Memorial Democràtic - Càtedra Walter Benjamin

 DIA:

Del 27 al 30 de novembre

LLOC:

 

Auditori Meier del Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA)

Plaça dels Àngels, 1

Barcelona

30 de novembre

Ruta Walter Benjamin. Itinerari a peu de Banyuls a Portbou, lliurament de la IV edició del Premi Internacional Memorial Walter Benjamin 2018-2019 i concert ‘L’últim camí de Walter Benjamin’

 

Sala La Congesta

Méndez Núñez, 20

Porbou

1  

Imatges

Cartell del Col·loqui

Cartell del Col·loqui 216

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia