Empresa i Treball

El delegat de la Generalitat a TTEE, Xavier Pallarés, en la inauguració

TURISME

200 professionals de l'ecoturisme es reuneixen a Deltebre en el II Fòrum d'Ecoturisme, Natura i Sostenibilitat

query_builder   23 octubre 2019 14:00

event_note Nota de premsa

TURISME

200 professionals de l'ecoturisme es reuneixen a Deltebre en el II Fòrum d'Ecoturisme, Natura i Sostenibilitat

El dir gral de Turisme, Octavi Bono, en un moment de la seva participació al Gongrés
El dir gral de Turisme, Octavi Bono, en un moment de la seva participació al Gongrés
  • Tenint en compte un dels eixos del Pla estratègic de Turisme 2018-2022, “Ecoturisme tot l’any” és el lema que guia aquesta segona trobada de referència del sector ecoturístic a Catalunya
  • El departament d’Empresa i Coneixement organitza aquest fòrum amb la col·laboració del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, l’Ajuntament de Deltebre i l’Associació d’Empreses i Activitats Turístiques del Delta de l’Ebre
  • L’edat mitjana de l’ecoturista que visita Catalunya és de 44 anys, un 40% practica ecoturisme fins a dos cops l’any i un 38% acostuma a viatjar en família, segons dades de l’últim informe de l’Observatori del Turisme Rural, presentades en el marc del congrés


El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès; el director general de Turisme, Octavi Bono; l’alcalde de Deltebre, Lluís Soler; i el vicepresident de la Diputació de Tarragona, Adam Tomàs, han inaugurat avui a Deltebre el II Fòrum ENS (Ecoturisme, Natura i Sostenibilitat). L’acte, que té lloc al Centre Fluvial del Delta, acull més de 200 professionals del sector de l’ecoturisme català.

Deltebre i les Terres de l'Ebre són el punt de trobada del món de l'ecoturisme de la mà d'aquesta cita estratègica biennal organitzada pel departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, impulsada per la Taula d'Ecoturisme de Catalunya (ens participatiu publicoprivat que avalua i fa el seguiment del Pla NaturCAT2020) i que compta amb la col·laboració del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, l'Ajuntament de Deltebre i l'Associació d’Empreses i Activitats Turístiques del Delta de l’Ebre.

Durant la inauguració, el director general de Turisme, Octavi Bono, ha declarat que “la celebració del II Fòrum d’Ecoturisme, Natura i Sostenibilitat és una gran oportunitat per al sector turístic de Catalunya. Ens ha de facilitar eines per a desenvolupar productes ecoturístics possibles i rentables al llarg de tot l’any. I ha de respondre a una de les nostres prioritats estratègiques, la de distribuir en el temps i l’espai el nostre turisme, tal i com dicta el Pla estratègic de Turisme de Catalunya”.

D’altra banda, el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, ha assegurat que “les comarques de les Terres de l’Ebre tenen una riquesa d’entorns i una climatologia que poden afavorir el desenvolupament de l’activitat turística al llarg de l’any. El món rural i l’ecoturisme s’han convertit en una oportunitat de les que n’hem de fer estratègia aprofitant les reflexions d’aquest fòrum”. “Quan avança el turisme, avança el país”, ha sentenciat el delegat del Govern.

L'alcalde de Deltebre, Lluís Soler, ha explicat que "durant tots aquests anys a Deltebre hem treballat per enfortir el sector turístic del municipi i aquest fòrum és una oportunitat més per seguir cercant punts de trobada i sinergies, entre l'administració i sector privat, que ens permetin avançar en aquesta línia i seguir posant en valor l'entorn natural del Delta de l'Ebre".

Per la seva banda, el vicepresident de la Diputació de Tarragona, Adam Tomàs, ha posat l’accent en els recursos del territori i el seu compromís amb la responsabilitat del turisme en els espais naturals protegits. Ha destacat la importància de “l’impuls de l’economia local amb la protecció dels recursos ecològics” i com “la destinació de les Terres de l’Ebre és un referent en el compromís amb la Carta Europea de Turisme Sostenible”.

En el marc del Fòrum ENS, s’han presentat dades de l’últim informe de l’Observatori del Turisme Rural -iniciativa d’investigació conjunta d’EscapadaRural.com, l’EUHT CETT-UB i Netquest-, que recull les opinions de 3.418 enquestats que escullen habitualment Catalunya per practicar turisme rural, la natura destaca com l’atribut principal de la destinació. Entre els resultats més interessants es troba la definició d’un perfil de consumidor, l’ecoturista, que a Catalunya fa una despesa mitjana que se situa al voltant dels 80 euros diaris (inferior a la de 2017 que va ser de 91 euros); i que valora especialment la multitud d’opcions d’oci a l’aire lliure, la possibilitat de visitar un entorn cultural i la riquesa gastronòmica. Tanmateix, s’ha confirmat que un 86% d’aquesta tipologia de consumidors procedeix del propi territori català. L’edat mitjana de l’ecoturista que ens visita és de 44 anys, un 40% practica ecoturisme fins a dos cops l’any i un 38% acostuma a viatjar en família.

“Ecoturisme tot l’any”, lema de la segona edició del Fòrum ENS

Un dels objectius principals del Pla estratègic de Turisme de Catalunya 2018-2022 és el d’afavorir pràctiques sostenibles, que apostin per la qualitat, que preservin l’entorn i que contribueixin a desestacionalitzar i descentralitzar els fluxos turístics. En línia amb aquestes prioritats, la segona edició del Fòrum ENS se celebra sota el lema “Ecoturisme tot l’any”. La trobada compta amb un programa molt complet que inclou ponències, taules de debat, sessions de treball participatives, una àgora de projectes i moltes altres activitats, tot plegat amb l'objectiu de trobar propostes de com fer vius els territoris i les empreses d'ecoturisme durant tot l’any i com millorar la desestacionalització ecoturística posant en valor la natura i creant productes diferenciats per temporada.

A tall d’exemple, la taula debat “Obert per vacances: Solucions per a fer viables tot l’any serveis i equipaments d’ecoturisme” ha servit per exposar les particularitats de diversos territoris i les fórmules en les que estan treballant per desestacionalitzar les arribades de turistes a cada un dels territoris. Les reflexions han permès compartir amb la resta de professionals les experiències que estan fent possible i rentable l’ecoturisme tot l’any en les respectives destinacions. 

Així mateix, les idees sorgides en el marc de la taula “Comunicar ecoturisme 365 dies: Missatges que promouen destins i contribueixen a una bona gestió” han permès als assistents conèixer casos pràctics de comunicació de destinacions. Els professionals han fet una aproximació sobre com promoure l’ecoturisme al llarg de l’any contribuint també a la bona gestió i aprofitament dels recursos i a la conservació de l’entorn.

(Declaracions del director general de Turisme, Octavi Bono en aquest enllaç: https://youtu.be/_kXNQzLPKvo)

 

Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________

 

2  

Imatges

El dir gral de Turisme, Octavi Bono, en el Congrés

El dir gral de Turisme, Octavi Bono, en el Congrés 2909

El delegat de la Generalitat a TTEE, Xavier Pallarès, en el Congrés

El delegat de la Generalitat a TTEE, Xavier Pallarès, en el Congrés 1924

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia