Servei Meteorològic de Catalunya

Mapa

El temporal de pluja ha deixat més de 200 mm al voltant de les muntanyes de Prades

query_builder   23 octubre 2019 16:01

event_note Nota de premsa

El temporal de pluja ha deixat més de 200 mm al voltant de les muntanyes de Prades

  • La localitat de Prades ha recollit 292,6 mm en poc més de 24 hores, un registre molt poc habitual a Catalunya
  • En l’últim mig segle no hi ha precedents d’un dia tan plujós com el d’ahir a les Garrigues, Pla d’Urgell, sud de la Noguera i est del Segrià

El temporal que ha afectat de ple Catalunya ha deixat precipitació general i extraordinàriament abundant, amb acumulacions de més de 50 mm a pràcticament tot el país i més de 100 mm a bona part del terç sud, Costa Brava, sectors del prelitoral, cotes altes del Pirineu i fins i tot a la conca de Tremp. Els màxims han superat els 200 mm al voltant de les muntanyes de Prades, des del litoral del Baix Camp fins a l’est de les Garrigues, així com en alguns punts del golf de Roses (Alt Empordà).

Mapa EHIMI

El mapa anterior mostra l’estimació de la pluja acumulada entre el dimarts 22 i el dimecres 23 d’octubre fins a les 10 del matí i s’ha obtingut mitjançant la combinació del camp de precipitació vist per la Xarxa de Radars de Catalunya (XRAD) i els pluviòmetres de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA).

Més de 200 mm al voltant de les muntanyes de Prades i punts de l’Alt Empordà

La taula següent mostra la pluja acumulada a les estacions automàtiques de la XEMA i manuals de la XOM (*) que entre el dimarts 22 i el dimecres 23 d’octubre fins a les 12 del migdia han recollit més de 150 mm:

Taula PPT 22-23

(*) En el cas de les estacions manuals de la XOM es tracta de la pluja fins a les 9 del matí i s’hi inclou pluja poc abundant del dilluns 21 a la tarda.

Un dia excepcionalment plujós

Dimarts a la matinada ja va ploure a gran part del país, però en general de manera poc abundant. Va ser al migdia quan van començar a arribar tempestes molt intenses a l’extrem sud, que es van anar desplaçant molt lentament cap al nord, fins a afectar novament tot el país durant la nit.

Tot i que en altres episodis de diversos dies s’han arribat a acumular quantitats molt superiors, al conjunt de Catalunya el dimarts 22 d’octubre va ser el dia més plujós de les últimes dècades, fins al punt que un 25% de les estacions automàtiques de la XEMA van superar els 100 mm al llarg del dia (0-24 h UTC). Concretament:

  • 5 de les 20 estacions de la XEMA amb més de 25 anys de dades van superar ahir dimarts el dia més plujós de la seva sèrie:
Taula dia + plujós
  • Al Pla d’Urgell, les Garrigues, sud de la Noguera i est del Segrià no hi ha precedent d’un dia tan plujós com el d’ahir com a mínim en l’últim mig segle, segons dades d’estacions manuals que es remunten 40 o 50 anys enrere. Per exemple:
  • L’estació automàtica de Mollerussa (Pla d’Urgell) va registrar 150,7 mm, superant molt clarament els 92,0 mm del 15 de setembre del 1974, màxim diari de l’estació manual (58 anys de dades)
  • Juneda (les Garrigues) ha recollit 145,5 mm en 24 hores, molt per sobre dels 90,5 mm del 3 de novembre de 1994 (60 anys de dades)
  • Lleida – Torre Ribera (Segrià) ha mesurat 104,2 mm en 24 hores, superant clarament els 71,0 mm del 15 de setembre de 1974 (48 anys de dades)
  • En general, al voltant de les muntanyes de Prades (Baix Camp, Conca de Barberà, Priorat) caldria remuntar-se fins al 10 d’octubre de 1994 per trobar una precipitació diària semblant, o en alguns casos clarament superior.

 

Més pluja en un dia que en 10 mesos

El gran dèficit pluviomètric d’aquest any 2019 s’ha vist sobtadament pal·liat en alguns sectors, fins al punt que en algunes localitats es va acumular més pluja al llarg d’ahir dimarts que no pas la que s’havia recollit en el que portàvem d’any. Per exemple:

  • A la Pobla de Cérvoles (Garrigues), els insòlits 252,0 mm de dimarts superen els 208,7 mm que s’havien recollit de l’1 de gener al 21 d’octubre
  • A Vinyols i els Arcs (Baix Camp), els 197,4 mm d’ahir superen els 162,0 mm que s’havien recollit en el que portàvem d’any
  • A Amposta (Montsià), una de les estacions on fins ara havia plogut menys enguany (108,6 mm), ahir es van recollir 133,5 mm

Gran intensitat de precipitació

Tot i que a molts sectors del país va ploure durant bona part del dia, l’acumulació més important es va produir en poques hores, coincidint amb el pas de les tempestes més intenses, ahir al migdia a l’extrem sud del país i aquesta matinada a l’extrem nord-est.

Entre ahir i avui, més de la meitat de les estacions de la XEMA (98 de 183) han superat el llindar de Situació Meteorològica de Perill de 20 mm en 30 minuts. Són estacions situades al litoral, prelitoral, Catalunya Central i sectors de Ponent i el Pirineu oriental. En alguns casos s’ha superat fins i tot el llindar de 40 mm en 30 minuts, sobretot a la Costa Brava. Destaquen:

57,5 mm a Torroella de Fluvià (Alt Empordà), dels quals 3,5 mm en 1 minut

55,8 mm a la Tallada d’Empordà (Baix Empordà), dels quals 3,4 mm en 1 minut

51,7 mm a Torroella de Montgrí (Baix Empordà), dels quals 4,1 mm en 1 minut

50,0 mm Sant Sadurní d’Anoia (Alt Penedès), dels quals 3,0 mm en 1 minut

Pel que fa a la precipitació màxima en 1 minut, el valor més elevat van ser els 5,9 mm de Tivissa (Ribera d’Ebre), un valor poc habitual a Catalunya.

Un aiguat excepcional a Prades

L’estació de Prades (Baix Camp), situada a 928 m d’altitud i ben propera a la població, ha recollit un total de 292,6 mm al llarg de l’episodi. Caiguts entre la matinada de dimarts i fins dimecres a primera hora, la pluja més abundant es va concentrar dimarts entre la tarda i el vespre, quan van caure més de 190 mm en menys de 4 hores, dels quals 48,9 mm van caure en 30 minuts i 3,1 mm en 1 minut.

Gràfica Prades

 

 

Tempestes generalitzades

La pluja ha anat en molts casos acompanyada de tempesta, sobretot entre dimarts al migdia i dimecres a la matinada. Concretament, entre dimarts i dimecres al migdia la Xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques (XDDE) va registrar un total de 11.851 llamps núvol - terra, dels quals 3.711 van caure a Catalunya (374 al Baix Camp, 254 a Osona o 207 al Ripollès).

El mapa següent mostra la distribució espacial dels llamps núvol-terra del dimarts 22 i dimecres 23 d’octubre fins al migdia, així com la franja horària en què es van produir (expressada en horari UTC), representada segons el color.

 

Mapa Llamps 22-23

Ventades fortes i un possible tornado

A banda de la pluja, el vent ha bufat fort a molts sectors del país. Les ratxes superiors als 100 km/h han quedat restringides a cotes altes del Pirineu i Prepirineu, però ventades superiors als 70 o 80 km/h han sovintejat arreu de Catalunya:

Taula VVX 22-23

A més a més, al Maresme es va produir un possible tornado.

Onades de fins a 4 m a la Costa Brava

La situació marítima s’ha alterat especialment a la Costa Brava, amb maregassa i onades de llevant que puntualment han assolit els 4 metres d’altura a l’Estartit i a l’Escala. A la Costa Central i Costa Daurada, les onades han arribat als 2,5 m a Arenys de Mar, Sitges o Calafell.

La disminució de la pressió atmosfèrica juntament amb el temporal de mar ha fet que es produïssin rissagues o seixes en algunes zones tant del litoral sud com al nord, assolint una amplitud aproximada de mig metre a l’Estartit.


Neu a cotes altes del Pirineu

Dimarts al matí nevava dèbilment al Pirineu occidental per sobre de 2.000 a 2.500 m, amb gruixos inferiors als 5 cm. Al llarg del dia, l’arribada d’una massa d’aire més càlid va fer pujar la cota de neu fins més enllà dels 3.000 m, però dimecres a la matinada ha tornat a baixar fins al voltant dels 2.200, amb gruixos mesurats de 20 cm a Boí (2.535 m, Alta Ribagorça) o 16 cm a Espot (2.519 m, Pallars Sobirà). Al sector més oriental de la serralada la cota de neu s’ha mantingut molt alta durant tot l’episodi, de manera que com a molt ha nevat una mica als cims culminants.


Situació sinòptica típica d’aiguats

La situació sinòptica causant del temporal es pot veure en el següents mapes corresponents a la nit de dimarts a dimecres:

Mapes 500 i 850 hPa
  • una depressió freda deslligada del corrent general a nivells mitjans i alts de la troposfera situada sobre la península Ibèrica, ben reflectida a la topografia de 500 hPa, uns 5.500 m d’altitud (a l’esquerra de la imatge)
  • aportació d’aire càlid i humit de la Mediterrània a nivells baixos, que es fa evident a la topografia de 850 hPa (al centre de la imatge)
  • una depressió en superfície centrada davant del litoral català, amb vent de llevant incidint sobre la Costa Brava

Un cop s’ha allunyat la precipitació més abundant, s’han desactivat els avisos de Situació Meteorològica de Perill (SMP) per intensitat i acumulació de pluja, així com el de vent. De tota manera, es manté l’alteració marítima fins demà i a causa d’això segueix actiu l’avís de SMP per estat de la mar.

 

23 d’octubre de 2019

7  

Imatges

Mapa EHIMI 22-23

Mapa EHIMI 22-23 387

Taula PPT 22-23

Taula PPT 22-23 56

Taula dia + plujós

Taula dia + plujós 16

Gràfica Prades

Gràfica Prades 31

Mapa Llamps 22-23

Mapa Llamps 22-23 200

Taula VVX 22-23

Taula VVX 22-23 43

Mapes 500 i 850 hPa

Mapes 500 i 850 hPa 113

1  

Fitxers adjunts

Nota informativa

Nota informativa
PDF | 836

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia