Direcció General de Comunicació

El Govern regularà el procediment d'elaboració de normes per fer-lo més eficaç, participatiu i transparent

El Govern regularà el procediment d'elaboració de normes per fer-lo més eficaç, participatiu i transparent

query_builder   5 novembre 2019 14:32

event_note Nota de premsa

El Govern regularà el procediment d'elaboració de normes per fer-lo més eficaç, participatiu i transparent

 

  • El Consell Executiu ha acordat efectuar una consulta pública prèvia a l’elaboració d’aquesta norma per tal de conèixer l’opinió de la ciutadania i dels operadors econòmics i socials
  • La futura llei regularà en una única norma el procediment d’elaboració de nous textos normatius

El Govern ha aprovat la memòria preliminar de l’avantprojecte de llei sobre el procediment d’elaboració de normes amb l’objectiu d’assolir una regulació més eficaç, eficient, participativa, transparent i àgil.

Aquesta iniciativa estava prevista en el Pla normatiu 2019-20120, aprovat el passat mes d’abril per l’Executiu, i pretén ser una eina clau de la política de millora de la regulació del Govern.

La futura llei regularà en una única norma el procediment d’elaboració de reglaments i de normes amb rang de llei per tal d’adequar-lo, d’una banda, als canvis legislatius dels darrers anys que han previst, entre d’altres mesures l’expedient electrònic o la consulta prèvia; i, de l’altra, a la normativa de transparència. La nova regulació també revisarà l’actual procediment per tal de simplificar-lo i, alhora, fer-lo mes adaptable a la tramitació electrònica.

Un aspecte rellevant de la nova regulació és el de potenciar l’avaluació d’impacte normatiu i els diversos tràmits participatius, per alinear-se amb els estàndards europeus i internacionals. També s’ha detectat la necessitat que la nova regulació inclogui procediments específics més flexibles, com ara un procediment d’urgència per a les disposicions reglamentàries; un procediment per consolidar textos normatius,  així com un procediment que faciliti l’aprovació de projectes pilot que permetin innovar i provar diverses alternatives amb els menors riscos possibles.

La memòria presenta diverses solucions a fi d’incrementar  l’eficàcia i l’eficiència de les normes que aprova el Govern i preveu que les mesures considerades tinguin  un impacte positiu en el funcionament de l’Administració, el sistema de governança, la innovació tecnològica i social, així com en la reducció dels costos de la regulació.

Abans d’elaborar aquesta norma, es farà una consulta que es publicarà al Portal Participa i tindrà una durada de 45 dies. Es tracta d’una consulta oberta a tota la ciutadania per tal de conèixer la seva opinió i la dels agents econòmics i socials sobre el funcionament del procediment d’elaboració de les iniciatives normatives del Govern.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia