Justícia, Drets i Memòria

.

A 'Refugium, refugia' l'artista italià mostra la seva visió de les emocions i els paisatges de la Retirada

Una exposició pictòrica de Marco Noris explora el desarrelament de l'exili

query_builder   8 novembre 2019 10:32

event_note Nota de premsa

A 'Refugium, refugia' l'artista italià mostra la seva visió de les emocions i els paisatges de la Retirada

Una exposició pictòrica de Marco Noris explora el desarrelament de l'exili

.

El Museu Memorial de l’Exili (MUME), ubicat a la Jonquera, acull des de demà, 9 de novembre, fins al 3 de febrer de 2020, la mostra ‘Refugium, refugia’. És una proposta del pintor i dibuixant Marco Noris, qui, prenent com a inspiració el camp de concentració de Ribesaltes, proposa al visitant un viatge per la memòria emocional col·lectiva de les persones exiliades.

Amb la nova exposició al MUME, Noris cerca la universalitat de l'experiència individual que implica haver de deixar-ho tot quan es fuig de la guerra, més enllà d'èpoques i nacionalitats.

El retrat del desarrelament

L’exposició mostra una vintena de quadres a l’oli i quatre instal·lacions que sumen 120 m2 de paper.

L’artista retrata els llocs físics i emocionals de l’exili i, per tant, del desarrelament.

Per a Noris, els camps de refugiats són, al mateix temps, refugi i condemna i certifiquen la pèrdua de dignitat i identitat del refugiat, que es troba apartat de les seves arrels i el seu passat. El refugiat és un desterrat i el desarrelament esdevé un trauma irreversible que afecta els fonaments mateixos de l'ésser humà.

El camp de Ribesaltes

Fa uns anys, durant una visita al Museu Memorial de l'Exili de La Jonquera, Marco Noris va conèixer per primera vegada l’existència del camp de Ribesaltes. Aquest antic camp de concentració al sud de França es va obrir els anys trenta del segle passat per allotjar exiliats espanyols. Hi van ser internats, a més de republicans exiliats, jueus, gitanos, presoners nazis i soldats algerians de l’exèrcit francès.

Segona exposició al MUME

L’any 2017, Marco Noris va recórrer a peu, durant gairebé un mes, la serralada pirinenca, des dels límits d’Andorra fins a Portbou, i va seguir les passes dels exiliats republicans. Mentre caminava, va dibuixar i pintar a l’oli aquells paisatges. El resultat d’aquella experiència va ser una exposició de 132 dibuixos i pintures en tinta i oli fets a l’aire lliure que es van mostrar al MUME aquell mateix any. La nova mostra segueix aquest fil i reprèn la recerca i la connexió interior de l’artista amb les emocions dels exiliats.

Marco Noris

Nascut a Bèrgam (Itàlia), l’any 1971, aquest pintor i dibuixant italià viu i treballa a Barcelona des de 2003. A partir de 2013 va dirigir la seva recerca artística cap a territori i paisatge, ruïnes i memòria històrica, i es va moure lliurement entre abstracció i figuració. Més recentment s'ha acostat al fet de caminar com a pràctica estètica i artística.

Ha exposat els seus treballs tant a Catalunya com a França, Itàlia i els Estats Units. Entre 2015 i 2017 va ser artista resident a Hangar, centre de producció d'arts visuals a Barcelona. Actualment és artista resident al centre d'art contemporani Piramidón.

Art, recerca i pedagogia

El MUME compagina les funcions museístiques, a través de les exposicions temporals i una exposició permanent, amb les de recerca històrica i de difusió pedagògica al voltant dels desplaçaments forçosos i la Guerra Civil.

Està gestionat pel Consorci del qual formen part la Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Justícia, el Consell Comarcal de l’Alt Empordà, l’Ajuntament de la Jonquera i la Universitat de Girona.

Altres exposicions temporals al MUME

El 16 de novembre s’inaugurarà ‘L’arxiu de la pols. El trànsit de la memòria’, d’Elena Rivero, que es podrà visitar fins a l’11 de gener de 2020. Aquesta mostra recull materials plàstics i visuals en què l'artista ha estat treballant arran de la seva experiència de l'atemptat de les torres bessones l'11-S del 2001, situades molt a prop del seu estudi a Nova York. S’ha programat en paral·lel una exposició del mateix nom a Naves Matadero (Centro Internacional de Artes Vivas) de Madrid (Nave 11 i Casa de la Azotea. Nave 10) entre el 13 de novembre de 2019 i el 5 de gener de 2020.

 

   

 

4  

Imatges

Refugium, refugia 1

Refugium, refugia 1 247

Refugium, refugia 2

Refugium, refugia 2 122

Refugium, refugia 3

Refugium, refugia 3 98

Refugium, refugia 4

Refugium, refugia 4 671

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia