Justícia, Drets i Memòria

.

"L'arxiu de la pols" proposa una reflexió sobre la guerra i la pèrdua

El MUME mostra una instal·lació d'Elena del Rivero inspirada en la destrucció del seu estudi en l'atemptat de l'11S

query_builder   15 novembre 2019 17:16

event_note Nota de premsa

"L'arxiu de la pols" proposa una reflexió sobre la guerra i la pèrdua

El MUME mostra una instal·lació d'Elena del Rivero inspirada en la destrucció del seu estudi en l'atemptat de l'11S

.

L’espai Art i Memòria del Museu Memorial de l’Exili (MUME) acull des de demà, 16 de novembre, fins a l’11 de gener de 2020, la instal·lació artística “L’arxiu de la pols. El trànsit de la memòria”. La inauguració tindrà lloc aquest dissabte, 16 de novembre, a les 12.30 h. Es tracta d’una doble mostra: Naves Matadero (Centro Internacional de Artes Vivas, Madrid) l’acull en paral·lel entre el 13 de novembre de 2019 i el 5 de gener de 2020.

L’exposició és obra de l’artista valenciana Elena del Rivero i pren com a base els materials plàstics i visuals amb els quals ha estat treballant arran de l'atemptat de les Torres Bessones, situades molt a prop del seu estudi a Nova York.

Un estudi destruït

L’11 de setembre del 2001, l’artista era a Madrid i va veure per televisió com queien les Torres Bessones. Mentre observava els núvols de pols s’imaginava el seu estudi (situat davant la torre sud, al carrer 125, Cedar St.) destruït.

Quan va poder tornar al seu espai de treball, el va trobar completament cobert de pols i papers. Va netejar tots els objectes i allà mateix va documentar amb una càmera de vídeo els treballs de neteja de la zona i la seva quotidianitat.

Va recopilar més de 100 hores de gravació i 3.000 papers que va enumerar, cosir i catalogar. Aquests materials són propis de l’obra d’Elena del Rivero, que concep la costura com a dibuix.

[Swi:t] A Chant, 2001-06

Un dels resultats d’aquest procés és la instal·lació [Swi:t] A Chant, 2001-06, presentada a espais com el New Museum de Nova York, i que es mostra ara al MUME.

En aquesta obra, les cartes de paper destruïdes representen una emoció de patiment i els noms propis de les persones que apareixien als escrits han estat cremats. Són un record de les vides que es van perdre durant l'atac de l'11-S.

 

 

Jornada sobre art i violència a la Universitat de Girona

Com a activitat complementària, el 18 de novembre tindrà lloc a la Universitat de Girona (UdG) la jornada Art i Violència: Les pràctiques artístiques com a denúncia i interiorització. Hi participaran, entre d’altres ponents, l’artista Elena del Rivero; Àngela Molina, crítica d’art; Alfons Quera, director del MUME; Marta Mardía Herrero, escriptora, i Maria-Josep Balsach, professora d’Art Contemporani de la UdG.

Elena del Rivero

L’artista valenciana, nascuda l’any 1949, viu a Nova York des de 1991. La seva obra se centra en la feminitat, l’escultura i la literatura, des de la plàstica fins a l’escriptura. La seva obra principal, Cartas a la madre, s’inspira en el rol de la dona artista. Fa servir com a materials paper, draps i vímet. Ha exposat, entre altres llocs, a The Drawing Center i a The Christodora Building (Nova York). Al llarg de la seva trajectòria ha rebut diversos premis i beques, com ara el premi Joan Mitchell i el que atorga la New York Foundation for the Arts. També va ser resident de la Fundació Rockefeller a Bellagio (Itàlia) i va ser becada, entre d’altres, per la Fundació Pollock-Krasner.

“Refugium, refugia” al MUME

El Museu acull també, fins al 3 de febrer de 2020, la mostra “Refugium, refugia”. És una proposta del pintor i dibuixant Marco Noris, el qual, prenent com a inspiració el camp de concentració de Ribesaltes, proposa al visitant un viatge per la memòria emocional col·lectiva de les persones exiliades.

L’artista retrata els llocs físics i emocionals de l’exili i el desarrelament en una mostra amb una vintena de quadres a l’oli i quatre instal·lacions que sumen 120 m² de paper.

 

4  

Imatges

Fragment del vídeo: "Found Pieces of paper. Chant. 2001"

Fragment del vídeo: "Found Pieces of paper. Chant. 2001" 3501

Fragment del vídeo "Dust 2002"

Fragment del vídeo "Dust 2002" 3251

Naves

Naves 577

Pols

Pols 2164

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia