Justícia, Drets i Memòria

.

La Model acull la mostra més ambiciosa d'art fet per interns als tallers artístics de les presons

query_builder   27 novembre 2019 12:55

event_note Nota de premsa

La Model acull la mostra més ambiciosa d'art fet per interns als tallers artístics de les presons

“(D)anys Col·laterals” reuneix 170 obres que reflexionen sobre els efectes de la manca de llibertat durant el compliment de la condemna

 

L’exposició, que s’inaugura divendres, comptarà amb una programació paral·lela d’activitats d’ara i fins al gener

.

Dos anys i mig després de tancar les portes com a centre penitenciari, la Model de Barcelona es converteix en seu de la mostra més ambiciosa feta mai de l’art que es fa a les presons. L’exposició “(D)anys Col·laterals” reuneix 170 obres realitzades als tallers artístics dels centres penitenciaris. Hi han participat 120 interns. I el nexe d’unió de tota la producció de pintura, dibuix, escultura, fotografia o música és la reflexió entorn dels efectes col·laterals associats a les condemnes.

 

L’objectiu de la mostra és donar a conèixer el treball artístic que fan els interns, amb l’acompanyament pedagògic dels monitors dels tallers artístics. Els tallers són una eina més en la tasca de rehabilitació perquè l’aprenentatge del llenguatge artístic persegueix treballar l’autoestima i la motivació per al canvi dels interns en el seu procés de reinserció, i evitar l’exclusió social. L’exposició neix de la iniciativa dels monitors artístics dels centres penitenciaris. Són una cinquantena de professionals que treballen l’àmbit de les diferents disciplines artístiques, escèniques, visuals i plàstiques, i el món audiovisual.

 

L’exposició també vol provocar una reflexió entorn dels efectes col·laterals de la manca de llibertat en les persones internes, tant els que s’experimenten a escala individual, com els que es produeixen en els seus cercles familiars, com ara el sentiment de desarrelament, la pèrdua d’intimitat i autonomia, la situació econòmica o laboral, el temps de vida perdut o l’estigma social. Paradoxalment, també n’hi ha de positius, com la possibilitat de començar de nou, l’oportunitat de formar-se o l’enfortiment d’alguns vincles familiars.

 

L’exposició parteix del claustre de la Model i fa un recorregut per la sala de comunicacions, el panòptic, i les cel·les i el passadís de la quarta galeria. S’acompanya d’una agenda paral·lela d’actes culturals i tallers pensada perquè hi participi el públic, les famílies dels interns, persones que estan complint condemna i que hi aniran en sortida programada, i fins i tot exinterns que ja estan en llibertat i que guiaran els visitants per la Model.

 

“(D)anys Col·laterals” és la primera exposició en volum d'obres dels tallers artístics dels centres penitenciaris. Hi ha producció artística de tots els centres penitenciaris de Catalunya. El precedent és la mostra “Bàlsam i Fuga”, que l’any 2017 va reunir al CaixaForum una setantena d’obres fetes a presó.

 

La mostra ha estat organitzada pel Departament de Justícia amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona i el suport d’entitats.

 

La inauguració tindrà lloc divendres al matí i es podrà visitar en l’horari d’obertura de la Model (divendres, de 15 a 18 h, i dissabtes, de 10 a 18 h) fins al 25 de gener.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia