Economia i Hisenda

Image de la Trobada d'Economia de S'Agaró

Natàlia Mas: "O separem les inversions productives dels objectius d'estabilitat o perdrem competitivitat en el futur"

query_builder   29 novembre 2019 21:27

event_note Nota de premsa

Natàlia Mas: "O separem les inversions productives dels objectius d'estabilitat o perdrem competitivitat en el futur"

  •  Segons Mas, “el futur econòmic de Catalunya serà brillant si està basat en el coneixement, si garanteix la cohesió social i si té cura del medi ambient”
  • Destaca que l’economia catalana és avui més “equilibrada, diversificada i resilient” que en anteriors fases expansives, i preveu que el PIB del 2019 “superi en un 8%” els nivells previs a la crisi 
  • La secretària d’Economia ha participat aquesta tarda en la inauguració de la XXIV Trobada d’Economia de S’Agaró

 

Fotografia de la Trobada d'Economia de S'Agaró

La secretària d’Economia de la Generalitat, Natàlia Mas Guix, ha destacat avui la necessitat d’impulsar les inversions a Catalunya, “especialment les vinculades a l’educació, les infraestructures i l’enfortiment de l’estat del benestar”. Per Mas, “el futur econòmic de Catalunya serà brillant si està basat en el coneixement, si garanteix la cohesió social i si té cura del medi ambient, i per a això calen inversions”.

En aquest sentit, la secretària d’Economia ha reclamat canvis “en uns objectius de dèficit que ofeguen la capacitat de despesa de les comunitats i els ens locals”, i que incompleixen el que diu la pròpia Llei d’Estabilitat”. “O separem les inversions productives dels objectius d’estabilitat o pagarem un elevat preu en el futur en forma de pèrdua de la competitivitat”, ha advertit.

Natàlia Mas ha fet aquestes declaracions durant la inauguració de la XXIV Trobada d’Economia de S’Agaró, dedicada als reptes tecnològics i la transició energètica. La secretària d’Economia ha afirmat que “durant massa temps” la competitivitat de l’economia catalana s’ha basat en el factor treball, “una estratègia de competitivitat que no pot ser la nostra pauta estructural ni de resposta a crisis futures”. Segons Mas, els factors de competitivitat vindran “cada vegada més” de les idees i de la producció de bens immaterials, “però també d’uns menors preus energètics i d’unes sòlides infraestructures físiques que vertebrin el territori, que evitin la despoblació i que ens connectin amb el món”


Aposta per l’educació als PG2020

Durant la seva intervenció, Mas també ha destacat la importància del coneixement en el futur econòmic de Catalunya, i ha avançat que el projecte de Pressupostos de la Generalitat per al 2020 enforteix l’aposta per l’educació, amb inversions en àmbits com les escoles bressol, la formació professional o la reducció de les taxes universitàries. “L’objectiu és clar: una societat basada en el coneixement, on la igualtat d’oportunitats estigui garantida, per tal d’entomar amb força i garanties la revolució digital”, ha afegit.

 

Sis anys consecutius de creixement

La secretària d’Economia ha posat de relleu el bon comportament de l’economia catalana en els darrers anys, “amb sis exercicis consecutius de creixement”. Mas ha assegurat que el patró de creixement de l’economia catalana és avui més “equilibrat, diversificat i resilient que l’observat en altres períodes expansius”. Aquest creixement continuat ha permès, segons Mas, recuperar els nivells de PIB previs a la crisi, “i preveiem situar-nos a tancament del 2019 un 8% per sobre del nivell de PIB del 2007”.

L’elevat grau d’obertura de l’economia catalana ha estat, per Mas, un “element fonamental” a l’hora de superar la crisi econòmica, “amb un increment de les exportacions del 75% en la darrera dècada”. La secretària d’Economia ha reconegut que les tensions comercials a escala global han afectat les exportacions catalanes, “tot i que enguany les dades milloren les de l’any passat: el creixement acumulat de les exportacions fins el setembre és del 2,9%, davant l’1,1% del 2018”.

Finalment, Natàlia Mas s’ha referit al repte que a tots els nivells planteja la crisi climàtica. Ha recordat que la Generalitat ha declarat la situació d’emergència climàtica, però que “cap actor per ell mateix podrà entomar aquest repte”. “Caldrà trobar plegats fórmules noves i innovadores per canviar el nostre sistema productiu i de transport. La voluntat d’assolir emissions zero l’hem d’acompanyar de lleis, de treball en equip i també de capacitat de finançament”, ha conclòs.

 

 

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia