Acció Exterior i Unió Europea

La directora general d'Afers Globals, Elisabet Nebreda.

El Govern de Catalunya representa la veu de les regions mundials al Global Partnership for Effective Cooperation a Seül

query_builder   5 desembre 2019 11:30

event_note Nota de premsa

El Govern de Catalunya representa la veu de les regions mundials al Global Partnership for Effective Cooperation a Seül

  • Catalunya és l’encarregada d’ocupar el seient de la xarxa ORU-Fogar al comitè directiu de la plataforma, que agrupa més de 150 països
  • La directora general d’Afers Globals assisteix a la reunió, on reivindica el paper de governs com el de Catalunya en la implementació de l'Agenda 2030
La directora general d'Afers Globals, Elisabet Nebreda, durant la seva intervenció al comitè directiu del Global Partnership for Effective Development Cooperation a Seül.
La directora general d'Afers Globals, Elisabet Nebreda, durant la seva intervenció al comitè directiu del Global Partnership for Effective Development Cooperation a Seül.

La directora general d’Afers Globals del Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Elisabet Nebreda, és aquesta setmana a Corea del Sud per participar a la trobada del Global Partnership for Effective Development Cooperation (GPEDC). Es tracta d’una iniciativa del Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD) i de l’Organització de Cooperació i Desenvolupament Econòmic (OCDE) formada per representants de 161 països i 56 organitzacions que treballa per augmentar l’impacte de la cooperació al desenvolupament en la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030.

En aquest marc, el Govern de Catalunya és a Seül representant la xarxa ORU-Fogar, una organització internacional de regions d’arreu del món de la qual és membre. ORU-Fogar forma part, alhora, del comitè directiu d’aquest parteneriat, i Catalunya és en aquesta ocasió l’encarregada de dur-hi la veu de les regions. Aquest òrgan de govern es reuneix bianualment i inclou 25 representants de tot tipus, entre els quals destaquen estats, la Comissió Europea, organismes internacionals, sindicats, organitzacions de la societat civil i bancs multilaterals de desenvolupament. En la que és la seva 18a trobada, el comitè directiu debat el nou programa de treball del Global Partnership for Effective Development Cooperation i les seves prioritats.

Els governs subestatals en la implementació dels ODS

Durant la reunió del comitè directiu, que s’està duent a terme entre avui i demà a la capital coreana, Nebreda ha posat en valor “l’importantíssim rol que juguen els governs subestatals en les agendes globals”, que, malgrat que es defineixen en fòrums multilaterals pels estats, exigeixen el compromís d’aquests actors. La directora general ha recordat que “un informe de l’OCDE afirma que el 65% dels 169 objectius vinculats als 17 ODS no s’assoliran sense el compromís i la coordinació adequades amb els governs locals i regionals”.

Nebreda, que ha intervingut a la reunió en representació de les regions mundials agrupades sota ORU-Fogar, ha reivindicat que “els governs subestatals de tot el món, especialment els que gaudeixen i aspiren a un alt grau de sobirania i tenen delegades importants competències legislatives, han estat al capdavant del procés d’implementació dels ODS”, i ha assegurat que aquests actors “són fins i tot més àgils que els estatals”. En aquest sentit, la directora general d’Afers Globals ha posat l’exemple dels governs de Catalunya i del País Basc, que “van desenvolupar els seus plans d’implementació de l’Agenda 2030 abans que l’estat espanyol preparés el seu propi”.

Per aquest motiu, Nebreda ha valorat que fòrums com el Global Partnership for Effective Development Cooperationhaurien de reconèixer el paper cabdal dels governs locals i regionals, i capitalitzar els seus coneixements, recursos i compromisos per promoure una cooperació al desenvolupament més descentralitzada i efectiva”. “Això, sens dubte, afavoriria el lideratge local, la transparència i la rendició de comptes, a més de permetre la creació de partenariats més innovadors i inclusius”, ha afegit.

El Govern de Catalunya va aprovar a finals de setembre d’enguany el Pla Nacional per a la Implementació de l’Agenda 2030, que aterra els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible i les 169 fites que se’n deriven a través de 920 compromisos o objectius pragmàtics establerts per l’executiu català. Per estendre el compromís més enllà de l’acció de govern, el Pla Nacional anirà seguit d’un Acord nacional per a l’Agenda 2030 que s’està treballant de manera participativa i que donarà lloc a l’Aliança Catalunya 2030, un partenariat entre actors públics i privats on es compartiran els compromisos de país per fer realitat els ODS.

El comitè directiu inclou representants dels estats, la Comissió Europea, organismes internacionals, sindicats, organitzacions de la societat civil i bancs multilaterals de desenvolupament.
El comitè directiu inclou representants dels estats, la Comissió Europea, organismes internacionals, sindicats, organitzacions de la societat civil i bancs multilaterals de desenvolupament.

L’origen del fòrum

La plataforma Global Partnership for Effective Development Cooperation va néixer el 2011 en el marc del IV Fòrum d’Alt Nivell sobre Eficàcia de l’Ajuda a Busan, també a Corea del Sud. En aquell context, estats i organitzacions internacionals de tots els nivells vinculades a l’àmbit del desenvolupament van acordar la creació del GPEDC per millorar la manera en què la comunitat internacional treballa per donar resultats en termes de desenvolupament.

Com a avantsala de la reunió del comitè directiu, a Seül també ha tingut lloc el Fòrum Busan 2019 sota el títol 'Revitalitzant el Partenariat Global de Busan per assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible', on també va assistir la directora general Elisabet Nebreda. Al llarg de dos dies, experts en diferents matèries relacionades amb l’eficàcia de la cooperació al desenvolupament i la consecució dels ODS van exposar les seves investigacions sobre les línies de treball que, posteriorment, tractaria el comitè directiu del GPEDC.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia