Economia i Hisenda

Fotografia de l'acte de presentació del balanç del 2019 de Fira de Barcelona

Vicepresident Aragonès: "Amb l'ampliació dels recintes firals fem possible el projecte estratègic per Fira Barcelona i pel conjunt del país"

query_builder   5 desembre 2019 14:14

event_note Nota de premsa

Vicepresident Aragonès: "Amb l'ampliació dels recintes firals fem possible el projecte estratègic per Fira Barcelona i pel conjunt del país"

  • Les obres tindran un cost estimat de 333,15 milions d’euros i es preveu que estiguin finalitzades l’any 2024 en el cas de Gran Via, i al 2029 pel recinte de Montjuïc  
  • La institució firal s’ha convertit en un motor econòmic de primer ordre, que genera 2.600 milions d’euros anuals a Barcelona, amb 40.000 llocs de treball directes i indirectes creats 
  • La Generalitat, a través del departament de Vicepresidència i d’Economia i Hisenda,  és el principal accionista de Fira 2000 amb una participació del 55,24% de l’accionariat. 
Fotografia de l'acte de presentació del balanç del 2019 de Fira de Barcelona

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha assenyalat avui que “amb l’acord d’ampliació mirem cap al futur i projectem la Fira que necessitarem d’avui a 10 anys”. Aragonès ha valorat amb aquestes paraules la recent decisió de la Junta d’accionistes de Fira 2000, que la setmana passada va aprovar el nou projecte financer per l’ampliació del recinte de Fira de Barcelona de Gran Via i la remodelació del de Montjuïc. La Generalitat, que manté la majoria del capital de Fira 2000 amb una participació del 55,24% de l’accionariat, canalitza a través del Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda  aquest projecte financer.  

El vicepresident, que ha participat avui en la presentació del balanç del 2019 i els plans de futur del Consell General de Fira de Barcelona, ha afirmat que “hem fet possible el projecte estratègic, no només per Fira de Barcelona, sinó pel conjunt del país. L’ampliació del recinte de Gran Via i la remodelació del recinte de Montjuïc tindrà un impacte que va molt més enllà del que és la pròpia Fira”. Pere Aragonès ha afegit que aquest projecte és una aposta de futur gràcies a la suma de les institucions que configuren la societat Fira 2000 i que el faran possible, i ha remarcat especialment el lideratge de la Generalitat de Catalunya “en tant que és el màxim accionista de Fira 2000, que es la societat que vehicula aquesta ampliació i la gestió del recinte de Gran Via”.

Aragonès ha indicat que “la institució firal s’ha convertit en un motor econòmic de primer ordre, que genera 2.600 milions d’euros anuals a Barcelona, amb 40.000 llocs de treball directes i indirectes creats”. També ha insistit en “la capacitat de treballar conjuntament en aquest projecte d’ampliació i tenir la ferma voluntat de donar aquest impuls estratègic a Fira de Barcelona” i ha indicat que “ens hem posat d’acord en mirar cap al futur i projectar la Fira que necessitarem d’aquí a 10 anys, perquè la Fira ha de poder competir amb els equipaments firals més importants del món i ha de poder atreure grans esdeveniments i organitzar diferents certàmens de forma simultània”.

En definitiva, “la Fira ha d’enfortir el lideratge en l’organització de fires i congressos, modernitzant-se i ampliant la seva capacitat i els seus serveis, per augmentar el seu nivell de competitivitat a escala internacional i contribuir al dinamisme econòmic i al progrés social de la ciutat i del país”.   

Així, la setmana passada la Junta General d’accionistes de Fira 2000, la societat responsable de l’ampliació del recinte de Gran Via i la remodelació de les instal·lacions de Montjuïc, va aprovar el finançament que servirà per fer front al procés d’ampliació del recinte de Gran Via i de remodelació dels espais firals de Montjuïc de Fira de Barcelona. D’acord amb el protocol signat el passat 13 de febrer entre les sis institucions que configuren la societat Fira 2000, el projecte estableix els instruments de finançament i els compromisos financers que assumirà cadascuna de les parts, els quals quedaran reflectits en un pacte accionarial. Les obres implicaran una inversió de 333,15 milions d’euros i està previst que s’inaugurin l’any 2024 en el cas de Gran Via, i al 2029 pel recinte de Montjuïc, coincidint amb el centenari de l’Exposició Universal del 1929.

Per finançar aquest gran projecte d’infraestructures firals, durant el període 2022-2026, i garantir l’equilibri patrimonial de Fira 2000, el finançament s’ha estructurat a través d’aportacions dels accionistes, endeutament de la societat Fira 2000 i el cànon que rep aquesta última societat i que paga Fira de Barcelona. Cal tenir present que les aportacions dels accionistes són proporcionals a la participació que tenen cadascuna d’aquestes entitats a la societat: Generalitat de Catalunya (55,24%); Ajuntament de Barcelona (23,47%); Diputació de Barcelona (7,09%); Àrea Metropolitana de Barcelona (7,09%); Ajuntament de l’Hospitalet (5,54%); i la Cambra de Comerç de Barcelona (1,57%).  

Un gran projecte d’infraestructures firals: 300.000m2 de superfície d’exposició a Gran Via i el nou projecte “Univers Montjuïc”

El projecte financer dissenyat per Fira 2000 servirà per fer realitat el nou projecte d’infraestructures de Fira Internacional de Barcelona. Un projecte que passa per l’ampliació i remodelació dels espais firals de Gran Via i Montjuïc. L’objectiu és afermar el lideratge de la institució en fires i congressos, augmentar el seu nivell de competitivitat a escala internacional, i contribuir a l’activitat econòmica i empresarial del territori.

En el cas del recinte de Gran Via, això es tradueix en incrementar la superfície bruta expositiva dels 240.000 m2 a 300.000 m2. D’aquesta manera, s’obriran les possibilitats de creixement dels salons propis i externs, i Fira Internacional de Barcelona podrà competir amb els equipaments firals més importants a nivell mundial, atraure grans esdeveniments i poder fer diversos certàmens simultàniament. Està previst que les obres d’ampliació s’inaugurin l’any 2024.

La remodelació dels espais firals de Montjuïc, es vol estrenar coincidint amb el centenari de l’exposició internacional de Barcelona del 1929. L’objectiu és adequar l’espai actual a les exigències i les necessitats firals del segle XXI, tot mantenint l’essència del recinte històric, íntimament lligat a l’imaginari popular de la ciutat de Barcelona.

2  

Imatges

Fotografia (1)

Fotografia (1) 1692

Fotografia (2)

Fotografia (2) 4279

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 429

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia