Justícia, Drets i Memòria

.

El Memorial Democràtic acull una mostra fotogràfica sobre el període de creació de l'Estat de les autonomies

query_builder   10 desembre 2019 11:30

event_note Nota de premsa

El Memorial Democràtic acull una mostra fotogràfica sobre el període de creació de l'Estat de les autonomies

Selecció d’imatges de l’Agència EFE i del fotògraf Manel Armengol

La consellera de Justícia, Ester Capella, inaugura aquest dimarts 10 de desembre a les 18.30 hores la nova exposició del Memorial Democràtic, ‘Les opcions del 78: nacionalitats i regions’, acompanyada del director del Memorial Democràtic, Jordi Font, i del comissari de la mostra, l’historiador i director de l’Avenç Josep M. Muñoz. L’exposició es podrà visitar fins al 31 de maig.

Es tracta d’una selecció d’imatges de l’any 1978, quan l’Estat debatia sobre quina havia de ser l’organització territorial. Tot i que ara pot semblar evident que el règim autonòmic s’acabés desenvolupant tal com el coneixem, en el moment en què es va prendre aquesta decisió hi havia altres propostes per organitzar el model territorial de l’Estat espanyol. Les fotografies són majoritàriament de l’agència EFE i del fotògraf Manel Armengol, i de cartografia.

L’exposició capta instantànies del govern del president Alfonso Suárez, de l’oposició parlamentària o de les mobilitzacions per reclamar un nou estatut d’autonomia per a Catalunya.

El naixement de les autonomies

La recuperació de la democràcia ha anat sempre associada al reconeixement de l’autogovern per a Catalunya i el País Basc: així havia estat el 1931, amb la República, i així va ser el 1978, quan la transició democràtica va posar fi a la dictadura franquista.

Les constitucions espanyoles de 1931 i 1978 van abordar, per primer cop en la història del constitucionalisme espanyol, la qüestió de l’organització territorial. La constitució de 1931 va dibuixar un “Estat integral”, compatible amb l’autonomia dels municipis i les regions.

La de 1978 va reconèixer el dret de les “nacionalitats i regions” dins de la “indissoluble unitat” de la nació espanyola. L’Estat va seguir el camí de les anomenades autonomies, amb la voluntat d’homogeneïtzar-ne les competències.

Àmbits de l’exposició

La mostra està dividida en set àmbits: “Llibertat, amnistia, estatut d’autonomia”; La legitimitat republicana: el retorn de Tarradellas; “L’organització territorial: El tema clau d’aquesta Constitució”; L’Estat autonòmic: l’asimetria inicial”; L’Estat de les autonomies: el “cafè per a tothom”; La recomposició de les esquerres” i “La consagració de la via autonomista”.

2  

Imatges

Cartell per reivindicar l'Estatut de Catalunya que tapa simbòlicament una placa que recorda la victòria de Franco

Cartell per reivindicar l'Estatut de Catalunya que tapa simbòlicament una placa que recorda la victòria de Franco 1211

Josep Tarradellas alça el medalló que l'acredita com a president restituït de la Generalitat de Catalunya, el 24 d'octubre de 1977

Josep Tarradellas alça el medalló que l'acredita com a president restituït de la Generalitat de Catalunya, el 24 d'octubre de 1977 1796

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia